Zero waste boodschappen doen on a budget: zo doe je dat

Loop een rondje door de supermarkt en je ziet eindeloos veel verpakkingsmateriaal, veelal plastic. Met deze tips kun je je afval verminderen zonder dat het te veel kost.

Door Minke

Er wordt veel verpakkingsmateriaal gebruikt in de supermarkten. Ik denk dat iedereen het me me eens is. Ik denk dat ik niet de enige ben die zich daar steeds meer bewust van wordt en zoekt naar mogelijkheden om het gebruik hiervan te verminderen. Zero waste winkels zijn voor het grootste deel van Nederland niet beschikbaar en ook niet altijd financieel haalbaar. Geen zorgen. Met deze tips kun je je afval flink verminderen, terwijl je dat niet in je portemonnee hoeft te voelen. 

Bedenk goed wat je doel is

Zero waste is een groot begrip. Er zijn mensen die er een heel jaar over doen om een pot te vullen met het afval van een heel gezin. Heel mooi, natuurlijk, maar dat vraagt wel heel erg veel aanpassingen in je leven. Aanpassingen waar je misschien nog niet klaar voor bent. Dat is niet erg. Je kunt er ook voor kiezen om je vooral te richten op minder/ geen plastic en verder vooral verpakkingen te kiezen die te recyclen zijn. Een manier van afval verminderen die bij jou past is altijd beter dan helemaal geen manier van afval verminderen. 

Ga naar de markt voor groente en fruit 

Neem zelf zakjes mee en laat daar je groente en fruit in stoppen. Dat kan ook bij de supermarkt. Alleen zijn daar de producten die je op de markt scoort, vaak voorverpakt. Ga vroeg, zodat groenten en fruit nog niet te lang liggen. Afhankelijk van je woonplaats kun je er ook voor kiezen om rechtstreeks bij de boer te gaan shoppen. Groente en fruit, maar ook eieren kun je op deze manier in een herbruikbare verpakking mee naar huis nemen. Een doosje of zak meenemen hoeft trouwens niet alleen voor gezonde producten. Ook als je een frietje gaat halen, kun je bakjes meenemen en laten vullen. Maar hé, dat patatje met mayo is misschien weer niet zo goed voor je portemonnee, haha. 

Check de toko

In steden vind je vaak een Turkse supermarkt of toko. Ik heb er zelf (helaas) geen ervaring mee, maar ik hoor vaak dat het hier makkelijker verpakkingsvrij shoppen is. Denk aan kruiden en specerijen, maar ook rijst, bonen en linzen zijn hier mogelijk zonder verpakking te vinden. Al kan dat per winkel verschillen natuurlijk.  

Schud met kartonnen verpakkingen

Karton is goed te recyclen en dus een verstandige keuze. Let op: soms zit in zo’n kartonnen verpakking nog een plastic zakje. Door met de verpakking te schudden, hoor je of er wel of geen zak in zit. Glas en blik zijn ook materialen die goed te recyclen zijn en prima in de aanbieding of bij de budgetsupermarkten te vinden. Niet alles is plasticvrij, verpakkingsvrij of in goed te recyclen verpakkingen te koop, helaas. Door deze producten (rijst, pasta, bonen, linzen) in grotere verpakkingen te kopen, heb je uiteindelijk veel minder afval dan steeds die kleine verpakkingen. En het kan zelfs nog een beetje extra voordeel opleveren. Tel uit je winst.

Doe het zelf 

Het meeste kun je besparen op verpakkingen én uitgaven door veel zelf te doen. Bak zelf, snijd je groenten en leg misschien zelfs een moestuin aan. Tenminste, als dat je ding is. Want door je hobby met afval verminderen te combineren sla je meerdere vliegen in één klap. En vind je iets leuk, dan houd je het langer vol. Ik kan me voorstellen dat dit geen oplossing is voor iedereen, maar het is te proberen en wie weet verras je jezelf.

De meesten zullen niet van de ene op andere dag volledig zero waste worden. Het is een proces, een bewustwording. Maak keuzes die jij belangrijk vindt en die bij jou en je levensstijl passen. Je kunt niet alles doen wat de wereld nodig heeft, maar de wereld heeft wel alles nodig wat jij kunt doen.  

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop