Yes! De eerste extra aflossing op de hypotheek van ons nieuwe huis

Eindelijk! Vier maanden nadat we ons nieuwe huis kochten, hebben we de eerste extra aflossing gedaan op de hypotheek. En het zal niet de laatste zijn want we hebben een plan!

Mijn man en ik waren tot voor kort aflosverslaafd. Zo zou je het best kunnen noemen. Iedere maand zetten we een flink bedrag klaar, dat door de bank vanzelf af werd geschreven en afgelost op onze hypotheekschuld. En zo ging dat bedrag razendsnel naar beneden. Mede hierdoor hebben we nu een nieuw huis kunnen kopen, zonder tot onze nek in de schulden te zitten. We hebben een hypotheek ter waarde van 65% van de waarde van ons huis. En we willen dat percentage zo snel mogelijk verlagen. Alle klussen in huis hebben we vooralsnog van eigen spaargeld kunnen doen. Alleen onze enorme tuin nog aanpakken en we zijn (voor nu) even klaar. Met een oud huis (jaren ’30) is er altijd wel iets om aan te pakken.

Lees ook: Zoveel losten we af op onze hypotheek in 2018

Mijn man en ik zeiden, toen we dit huis kochten, tegen elkaar: we zien 2019 als een jaar van investeren in ons huis. We moesten even afscheid nemen van het idee van fanatiek aflossen. In ons oude huis hadden we dat wel gedaan. Maar we blijven ambitieus, dus beginnen we deze maand toch weer met extra aflossen. We hebben een aflossing van 800 euro gedaan. De bedoeling is dat we dat volgend jaar weer gaan doen. Mijn man heeft sinds 1 juni een nieuwe baan en verdeelt zijn inkomen tussen sparen, beleggen en aflossen op de hypotheek. Ik betaal van mijn salaris alle rekeningen en onvoorziene zaken. Soms lukt dat niet en dan springt mijn lief bij. Dan wordt er wat minder weggezet die maand. Ook geen probleem.

Lees ook: Single mom Jorien loste binnen 3 jaar een derde van mijn hypotheek aflossen

Ik word blij van rekenen. Stel dat we iedere maand 800 euro extra aflossen. Dat is jaarlijks een extra aflossing van 9600 euro per jaar. Daar komt nog onze verplichte aflossing bij, van ruim 500 euro. Dat is nog eens dik 6000 euro. Dus jaarlijks strepen we dan ongeveer 16.000 euro af op de hypotheek. Met extra inleg van meevallers als een dertiende maand en vakantiegeld (hoera voor mijn man die weer in loondienst is!) zullen we dan binnen zo’n 10 jaar van onze gehele hypotheek af zijn. Van dat idee word ik zo blij!

Soms is de weg naar een doel mooier dan het uiteindelijk bereiken. Een cliché maar o zo waar. Misschien geldt dat ook wel voor je hypotheek aflossen. Van de weg erheen, de hobbels, de motivatie, de teleurstelling (soms), en het samen een doel voor ogen hebben, kan ik genieten. Alles wat makkelijk is, is saai. Je hypotheek versneld aflossen is niet makkelijk. Anderen hebben er een mening over en die is niet altijd positief. Je moet er andere dingen voor laten, want je kunt je geld maar één keer uitgeven. Wij zijn hier nu al een paar jaar mee bezig en het heeft ons meer gebracht dan alleen een lagere hypotheekschuld. Het leerde ons hoe je investeert in je toekomst. Hoe het is om niet al je geld uit te geven. Het hielp ons om ook te focussen op doelen die verder weg zijn. En ik moet zeggen: het is écht een doel van mijn man en mij samen. Het verbindt ook. We vinden het allebei een uitdaging en motiveren elkaar om het te halen. Zoals we dat ook met andere dingen nu doen. Of we nu een paar kilo willen afvallen of werkdoelen willen behalen.

Lees ook: Uitgerekend: dit levert extra aflossen op je hypotheek op

De eerste aflossing is de deur in ieder geval uit. Volgende maand weer en de maand erna ook. Hopelijk. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor aflossen even on hold komt te staan. Niet leuk, maar we proberen daar geen probleem van te maken. We leven ook nu. We hebben twee kleine kinderen en een nieuw huis. We houden van samen uit eten gaan en van spontaan nieuwe plekken gaan ontdekken. Dat willen we ook blijven doen. Al proberen we weer wat vaker te kiezen voor activiteiten die geen geld kosten. Die zijn (zeker in de zomer) minstens zo leuk. En wat we daardoor overhouden, gaat naar de hypotheek. Daar hoeven we het hier thuis niet eens over te hebben, dat is vanzelfsprekend.

Zin om ook extra te gaan aflossen? Voor mij begon het toch echt met dit boek.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!