Al een paar maanden dalen de huizenprijzen. Toch wordt de WOZ-waarde dit jaar waarschijnlijk weer wat hoger. Wij leggen uit hoe dat komt.
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde van je woning, volgens de gemeente. Je gemeente, de Belastingdienst en de waterschappen gebruiken de WOZ-waarde om te bepalen hoeveel belastingen en heffingen jij moet betalen. De WOZ-waarde hoeft niet hetzelfde te zijn als de marktwaarde van je huis. Dat zit zo:
Waarom stijgt mijn WOZ-waarde?
In de eerste maanden van het jaar krijg je je WOZ-beschikking. Daarop staat wat jouw WOZ-waarde is. Maar die WOZ-waarde loopt een jaartje achter. Hoe zit dat?
De gemeente stelt de WOZ-waarde van jouw woning vast op 1 januari van het jaar ervoor. Dus voor de WOZ-waarde van 2023 kijkt de gemeente naar 1 januari 2022. Zo is 1 januari 2023 de peildatum voor het jaar 2024, enzovoorts.
Vorig jaar stegen de huizenprijzen hard. Maar omdat de WOZ-waarde één jaar vertraging heeft, zie je dat nu pas terug in de WOZ-waardes. Zo kan je WOZ-waarde dit jaar (peildatum: 1 januari 2022) stijgen, terwijl de huizenprijzen dalen. En die dalende prijzen op de woningmarkt van de afgelopen maanden, zijn nu nog niet terug te zien in de WOZ-waarden. Maar pas volgend jaar (peildatum: 1 januari 2023).

Gemeente schat de waarde
Elk jaar stelt de gemeente jouw WOZ-waarde vast. Daarbij kijken ze naar verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de buurt. En naar de ligging, staat, kenmerken en gebruiksoppervlak van je huis. Aan de hand van deze punten schat de gemeente in hoeveel je huis waard is. En dat is je WOZ-waarde, die je krijgt op een WOZ-beschikking.
Omdat de gemeente een jaar ‘achterloopt’, is de WOZ-waarde niet per se gelijk aan de marktwaarde en verkoopprijs van je huis. Zeker bij stijgende huizenprijzen, kan het verschil best groot zijn.
WOZ-waarde verschilt per gemeente
Voor je WOZ-waarde van 2023 wordt dus gekeken naar de peildatum 1 januari 2022. Nu blijkt dat in vergelijking met 1 januari 2021 de gemiddelde WOZ-waarde dit jaar met 17% omhoog is gegaan.
De WOZ-waarde is er om te zorgen dat iedereen eerlijk belast wordt. Heeft jouw huis een hogere WOZ-waarde? Dan betaal je meer belasting. En andersom. Iemand met een lagere WOZ-waarde, betaalt minder.
Gaat jouw WOZ-waarde omhoog, dan ga je meer belasting betalen. Dat hoeft niet gelijk die 17% te zijn, want dat is een landelijk gemiddelde. Het ligt er maar net aan in welke gemeente en welk type woning je woont. Misschien gaat jouw WOZ-waarde minder hard, of zelfs helemaal niet, omhoog. Via het WOZ-waardeloket kun je je gegevens inzien.
Klopt mijn WOZ-waarde?
Rond deze tijd van het jaar krijg je je WOZ-beschikking. Misschien heb je ‘m al. Of valt ‘ie binnenkort op de deurmat. Schrik niet, want je WOZ-waarde kan dit jaar hoger uitvallen. Ook nu de huizenprijzen dalen. En een hogere WOZ-waarde betekent meer belasting betalen.
Misschien vind je je WOZ-waarde veel te hoog. En heb je het gevoel dat ze er flink naast zitten. Dan mag je bezwaar maken. Dat kan tot 6 weken nadat je je WOZ-beschikking hebt ontvangen. Krijg je gelijk? Met een lagere WOZ-waarde betaal je minder belasting, voordeel dus. Lees je wel even goed in of vraag advies, voordat je die stap zet.