Wordt van mijn pensioenpremie het pensioen van ouderen betaald?

Die ouderen eten onze pensioenen voor later op. Veel werkenden zijn daarvan overtuigd. Maar is dat wel waar? Renée zocht het uit.

‘Die Boomers. Die hebben alles gekregen en nu eten ze ook nog onze pensioenen op. Zodat er straks voor ons werkenden niks meer overblijft.’ Ik heb het wel eens iemand horen zeggen op een verjaardag. Nu is dit wel heel heftig gesteld. Toch merk ik dat meer leeftijdsgenoten – hallo dertigers – geloven dat onze pensioenen opgegeten worden door ouderen van nu. 

Maar is dat wel zo?

Om hier antwoord op te krijgen, moeten we eerst goed begrijpen hoe pensioenopbouw in Nederland werkt. Iedereen die pensioen opbouwt bij een pensioenfonds, legt elke maand premie in. De werkgever doet ook een duit in het zakje. Hoeveel hij inlegt verschilt per werkgever, maar vaak genoeg betaalt je baas 50% van de totale premie. Lekker!

Je eigen potje

Al die premies van mensen belanden niet in één grote pot bij je pensioenfonds. De totale inleg – dus ook het deel van je baas – komt in jouw persoonlijke pensioenpotje te staan. Met dat geld worden geen pensioenen van anderen betaald. Dus ook niet het pensioen van mensen die nu al van hun oude dag genieten. Voor het pensioen dat zij ontvangen, hebben ze zelf ooit premie betaald. Geld dat in hun eigen potje is beland.

De inleg voor jouw pensioen wordt belegd. Dat levert rendement of winst op en dat komt ook in jouw potje terecht. Zo groeit jouw persoonlijke pensioenpotje dus niet alleen doordat jij en je werkgever premie inleggen, maar ook doordat er winst wordt gemaakt met dat geld.

Oké, en als je met pensioen gaat?

Wanneer jij aan de beurt bent om van je pensioen te gaan genieten, komt jouw maandelijkse pensioenuitkering dus uit jouw potje. Dus niet uit het potje van iemand anders. Je ontvangt die pensioenuitkering je hele leven. Of je nu 106 of 83 wordt. Zolang je leeft dus. 

Kortom: je mag best af en toe even mopperen over de oudere generaties. Maar dat ze jouw pensioen opeten is niet waar.

Dit artikel is een samenwerking met PFZW. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!