“Wij zijn 20 jaar eerder met pensioen, wat een vrijheid!”

Kirsten (50) en William (48) hoeven niet meer te werken voor hun geld. Ze losten hun hypotheek af, investeerden in vakantiewoningen, leven financieel bewust en genieten van hun vrijheid. Iedere dag opnieuw.

“William en ik starten de dag rustig op met een kop koffie en de krant. En schijnt het zonnetje? Dan pakken we onze racefiets of gaan we een paar uur golfen. Iedere dag wandel ik een uurtje en kijkt William zijn favoriete talkshows terug. We doen gewoon waar we zin in hebben. Dat kan omdat we financieel vrij zijn. We hoeven niet meer te werken voor ons geld en genieten van de vrijheid.”

Lekker zeg. Was dat altijd een grote wens van jullie?
“De wens om financieel vrij te zijn ontstond eigenlijk toen William en ik elkaar leerden kennen. We hadden allebei een goede baan bij een bank. Ik was ambitieus en wilde graag goed geld verdienen. Ik kom uit een gezin waar nooit veel was. Mijn moeder was alleenstaand en had het financieel zwaar. Ik kreeg vaak te horen dat we ons dingen niet konden veroorloven. Zo hadden al mijn vriendinnen echte Barbies, maar moest ik het doen met neppers. En op vakantie gingen we ook nooit. Ik wist al jong dat ik het anders wilde.

William was juist het tegenovergestelde van mij. Hij hoefde niet zo nodig veel geld te verdienen. Hij had juist behoefte aan tijd voor zichzelf. Toen hij mij in het begin van onze relatie vroeg wat ik ervan vond als hij een dag minder ging werken, was ik verrast. Maar gaandeweg begon het ook bij mij te kriebelen, meer vrijheid klonk wel heel goed. Want hoe fijn zou het zijn als we niet tot ons 67e hoefden door te werken? Toen zijn we gaan zitten en hebben we een plan gemaakt om FIRE te worden.”

Hoe zag dat plan eruit?
“Het plan bestond uit drie delen: het aflossen van de hypotheek, investeren in recreatievastgoed en financieel bewust leven. Omdat we al sinds 2002 beleggen en ons spaargeld niets opleverde, besloten we in 2014 te investeren in twee chalets op een vakantiepark. Die konden we volledig financieren met belegd geld. Inmiddels hebben we nog twee vakantiewoningen en binnenkort komt er een vijfde bij. Het is overigens niet zo dat we alle vakantiehuizen zomaar konden betalen hoor. We hebben echt de broekriem flink moeten aantrekken.

We gingen niet op vakantie en uit eten gaan zat er ook even niet in. Voor de financiering sloten we nog een aparte hypotheek af en we verhoogden de hypotheek op het huis waar we toen woonden. Zo’n twee jaar geleden verkochten we deze woning met een overwaarde van € 250.000. We verhuisden van de Randstad naar Maastricht en kochten van de overwaarde een huis. En zo gingen we van € 1.000 hypotheek per maand naar nul. Nou ja, niet helemaal natuurlijk want er zit nog wel een hypotheek op de recreatiewoning. Maar het gaf toch al een hoop vrijheid.”

Er komt dus passief inkomen binnen. Hoeveel is dat?
“We verdienen aan de verhuur van de woningen, maar hebben natuurlijk ook kosten. Onder aan de streep houden we € 3.000 over om van te leven. Dat is voldoende en geeft ons genoeg vrijheid. Oké, als ik midden in de zomervakantie denk: ik wil vakantie vieren in een luxe villa op Ibiza, is dat boven budget. En een mooie nieuwe auto zit er ook niet in. Daar hou ik overigens wel van hoor, maar er staat er hier gewoon eentje van tien jaar oud voor de deur. Ons inkomen geeft genoeg ruimte voor plezier. We gaan graag eten in een sterrenrestaurant bijvoorbeeld. Dat kan, af en toe. We geven dus echt wel geld uit, maar smijten het niet over de balk. Ik koop weinig kleding en ben gek op 1+1 aanbiedingen en doe het grootste deel van de boodschappen bij een budgetsupermarkt.”

Werken jullie helemaal niet meer?
“In de zomer van 2017 zijn we weggegaan bij de bank. We zaten in een reorganisatie en kregen de mogelijkheid met een goede regeling te vertrekken. Daar hebben we wel even over moeten nadenken. Je geeft toch zekerheid op. We hebben vrienden die eerder hun baan hadden opgezegd en naar Spanje waren vertrokken. Dat vonden we toen zo stoer. Dus waarom deden wij eigenlijk moeilijk? We werken nog wel, maar heel low profile. William test af en toe websites en apps en ik heb mijn eigen bedrijf. Ik coach vrouwen een paar uur per week op het gebied van tijd en geld, omdat ik het leuk vind. Ik gun iedereen een vrij leven en er is echt meer mogelijk dan je denkt. Het geld dat ik ermee verdien, zie ik als een leuk extraatje.”

FIRE wordt steeds populairder. Hoe komt dat denk je?
“Dat heeft misschien wel te maken met de onduidelijkheid over pensioenen. Er verandert hier zo ontzettend vaak wat. Toen ik eind jaren negentig bij de bank ging werken, mocht ik met pensioen als ik 60 werd. Later werd dat 62, toen 65 en nu moet je al tot je 67e doorwerken. In loondienst bouw je pensioen op, maar hoeveel je straks uitgekeerd krijgt dat weten we gewoon niet. Dus nemen steeds meer mensen het heft maar in eigen hand. Wij snappen dat wel.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!