Wendy: “Ik stapte door FOMO in crypto en verloor” 

Wendy (36) begon met investeren in crypto, omdat iedereen het deed. Ze kon de verleidingen van influencers en andere advertenties niet weerstaan. Inmiddels gaat ze er nuchterder mee om.

Je herkent het vast wel uit je eigen leven. Je wil een avondje op de bank Netflix kijken, een legpuzzel maken of een boek lezen. Opeens belt een vriendin en vraagt of je mee wil naar een feestje in de stad. In plaats van een avond voor jezelf trek je toch dat ene jurkje aan aan en gaat met haar mee, omdat je bang bent dat je anders een geweldige avond misloopt. Dat is FOMO (Fear Of Missing Out). Bang om iets groots of belangrijks te missen. 

FOMO en crypto

Het gevoel dat je iets misloopt, hoeft niet alleen om feestjes te gaan. Het kan ook over geld gaan. Je ontkomt niet meer aan nieuws over bitcoin en andere crypto-munten. En zeker de verhalen van mensen die er rijk mee zijn geworden, zijn erg aantrekkelijk. Dat wil ik ook wel. Mijn droom is om een eigen huis te kopen, wat extra cash op de bankrekening zou daarbij helpen. Veel mensen doen er ook makkelijk over, alsof iedereen het kan en het zo gefixt is.

‘Stap nu in en word snel miljonair!’
‘Leer vandaag nog succesvol daytraden.’
‘Mis de hype rondom NFT’s niet.’

Ik vind het lastig om er niet op in te gaan. Waarom ben ik niet meegegaan in de bubbel van Gamestop? Hoe komt het dat ik nog geen vastgoed heb? Het voelt soms alsof ik de boot steeds gemist heb. Dat stemmetje van ‘had ik maar’ is een duidelijk kenmerk van FOMO. Dat weet ik ook wel. En toch blijven de succesverhalen, zoals van die kennis die al in 2013 Bitcoin kocht, me volgen. Net als al die foto’s van die #finfluencers die het hele jaar door verblijven op Bali of Ibiza. Dus kocht ik, zonder er al te veel verstand van te hebben, eind 2019 crypto. En dat heeft me geld gekost.

Ik verloor flink 

Gelukkig is de schade niet heel groot. Ik kocht verschillende altcoins waarvan werd gezegd dat ze goed zouden doen. Ik volgde een paar influencers die zeiden veel van crypto af te weten. Dus ik kocht DOGE, Pundi, Dent en Ripple. Niet voor grote bedragen, het ging om hier en daar een paar tientjes die ik verloor aan de kleinere coins.

En ja, ik verloor natuurlijk veel geld door de koersdaling van Bitcoin. Hiermee begon ik in november 2020. De koers was op dat moment om en nabij de € 15.000 en mijn inleg was € 1000. Nog geen jaar later stond die op € 56.000. Hetzelfde geldt voor Ethereum. Ik kocht er eentje voor € 400 en die was een jaar later tien keer zoveel waard. In een jaar was ik ruim € 6.000 rijker. Dat ben ik voor een groot deel weer kwijt, want de koersen staan weer een stuk lager dan vorig jaar november. Ik baal enorm! Het maakt me een ervaring rijker en een illusie armer. Waarom heb ik toen niet gecasht? Ik baal enorm!

Rust bewaren 

Ik ben niet anti-crypto geworden, maar ik zie nu wel in dat ik altijd voorzichtig moet zijn. Er zijn online mensen actief die een bepaalde coin promoten om er zelf rijk van te worden. Dat wordt ook wel Pump & Dump genoemd. Een munt omhoog hypen, zelf uitstappen met al hun vermogen, waardoor het als een pudding in elkaar zakt. Zoals je zag in het programma ‘BOOS’ van Tim Hofman.

Ik ben nu een paar jaar verder en wat wijzer. Ik leerde dat je niet te veel vermogen in één asset moet stoppen en ik leerde dat je eerst goed onderzoek moet doen. Wie zitten er achter de munt? Is het goed georganiseerd? Is er een white paper? Stap niet zomaar in, zonder deze dingen uit te zoeken. Ik heb mijn tactiek veranderd, en mijn middel om rijker te worden ook. Wat ik nu doe? Ik investeer in indexfondsen. Elke maand leg ik een vast bedrag in. Als ik met mijn werk als zzp’er een goede omzet heb gedraaid, gooi ik er zelfs wat bovenop. Daarnaast leg ik maandelijks wat geld in obligaties, voor extra veiligheid en om over een paar jaar een huis te kopen met Jeroen.  

Mijn crypto nu

Ik heb nog altijd een paar duizend euro in crypto zitten. Tijdens de dip heb ik voor een klein bedrag bijgekocht. Ik kon het toch niet laten. Ik heb nu ongeveer € 1500 in crypto en dat geld laat ik lekker staan. Ik stap alleen niet zomaar blind in een onbekende coin. Als ik nu koop, zijn het alleen Bitcoin en Ethereum. En pas als ik geld overhoud, want als ik alles in crypto stop, word ik zenuwachtig. De spreiding over verschillende assets geeft me rust. Daar kies ik nu voor.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek