Wendy: “Ik ben een scheefwoner en dit is waarom …” 

Wendy woont met haar vriend in een sociale huurwoning. Ze hebben beiden een goed inkomen en komen daarmee boven de sociale huurgrens uit. Wendy legt uit hoe dit is ontstaan. 

Eigenlijk heb ik geen recht op het huis waar ik nu woon. We verdienen allebei prima en dat maakt ons scheefwoners. Aan de ene kant voel ik me bevoorrecht. Ik heb een heerlijk huis met drie slaapkamers, op slechts vijf minuten van Leiden Centrum. En dat voor een klein maandbedrag van € 610. Aan de andere kant voelt het niet heel goed, want we houden de woning bezet voor mensen met een minimuminkomen. Maar ja, wat moeten we dan? 

Wat is scheefwonen?

Scheefwonen betekent wonen in een sociale huurwoning, terwijl je samen jaarlijks meer verdient dan € 56.527. Woon je in je eentje? Dan geldt een maximumbedrag van € 47.948. Omdat mijn vriend en ik elke maand een bedrag van meer dan € 3.000 netto verdienen komen we boven die sociale huurgrens uit. Dat maakt ons scheefwoners.

Het mag eigenlijk niet, maar we hoeven verder niet bang te zijn voor de consequenties. De woningbouwcorporatie mag ons er niet uitzetten. Het enige wat ze kunnen doen is de huur verhogen naar het maximumbedrag van € 720. Dat zou natuurlijk vervelend zijn, maar dat kunnen we nog betalen. Dan betalen we nog steeds minder dan wanneer we in een huurwoning in de vrije sector zouden zitten. Voor dezelfde ruimte als waar we nu wonen betalen we al snel boven de € 1.400 en dat is voor ons weer teveel. 

Daarom blijven we plakken

Begrijp me niet verkeerd, we willen dolgraag een huis kopen. Het liefste een moderne nieuwbouwwoning in een dorpje aan de rand van Leiden. We willen graag een huis met één of nog twee extra kamers en een tuin. We zitten regelmatig op Funda, op zoek naar zo’n droomhuis. Alleen de prijzen zijn niet mis. Voor een gemiddelde eengezinswoning betaal je al snel vijf ton. Dat is voor ons niet te doen. Ook omdat onze inkomsten op het moment nog vrij onzeker zijn. De bank ziet ons aankomen.

Huren dan maar? We zouden natuurlijk naar de vrije sector kunnen. Die prijzen zijn de laatste jaren zo hard gestegen. Je schiet zo over de € 1250 euro heen. Dat is wel een heel grote hap uit ons gezamenlijke budget. Ook omdat de energiekosten stijgen. We hebben nu al berekend dat we niet € 150, maar € 400 per maand gaan betalen binnenkort. We zijn bang dat we dan financieel klem komen te zitten.

Kortom: ingewikkeld. We proberen nu te sparen. Zodat we zo snel mogelijk een leuk huisje kunnen kopen. En deze sociale huurwoning door kunnen geven aan iemand die het echt nodig heeft. We willen niets liever dan dat! 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!