Weekboodschappen en houdbaarheid, hoe pak je dat aan?

Top natuurlijk, een keer per week boodschappen doen en voor een weekmenu gaan. Bespaart kosten, maar hoe zit het met de houdbaarheid van producten? Minke leg uit.

Door Minke

Als je minder aan boodschappen wilt uitgeven is minder vaak naar de winkel gaan een goede eerste stap. Weekboodschappen doen kan daarbij helpen. Het grootste commentaar dat ik vaak krijg is dat groenten en fruit snel rotten en dat die daarom midden in de week alsnog extra gehaald moet worden. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor. 

Maak een weekmenu 

Het maken van een weekmenu of eetplanning kan veel voedselverspilling voorkomen. Je kijkt namelijk voordat je überhaupt boodschappen gaat doen eerst in de koelkast en plant voor de eerste dagen wat je gaat maken met wat er nog over is. Voor dag drie en vier kun je kiezen voor groenten die wat minder lang goed blijven. Bladgroenten bijvoorbeeld. Op dag vijf en zes kun je kiezen voor groenten die wel langer houdbaar zijn. Denk aan knolgroenten of kool. Voor dag zeven zou je eventueel ook voor deze groenten kunnen kiezen of groenten uit de vriezer. Ook fruit kun je op deze manier inplannen. Zacht fruit eet je de eerste dagen, maar appels, peren, en bananen blijven echt heel lang goed en ook in de vriezer vind je veel lekker fruit. 

Gebruik je vriezer waar mogelijk

Ik noemde net al diepvriesgroenten en -fruit, maar je diepvries is voor zo veel meer te gebruiken. Je kunt brood invriezen, zodat je elke dag lekker vers brood op je bord hebt zonder elke dag naar de bakker te hoeven. Ook vlees is goed in te vriezen zodat het langer houdbaar is. En veel groenten en fruit zijn in te vriezen of al ingevroren te koop. Handig als reserve of gewoon gepland om te eten aan het einde van de week. 

Wees realistisch

Het kan verleidelijk zijn om maar veel te kopen als je minder vaak naar de supermarkt wil gaan, maar wees realistisch. Het is belangrijk om een eetplanning en boodschappenlijstje te maken voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je tekort hebt, maar zorg je er ook voor dat er niet te veel eten in de prullenbak beland omdat het niet meer lekker is. Kijk bij het aankopen ook naar de datum op de producten. Je wilt er niet op vrijdag achter komen dat de producten die je voor die dag had gekocht maar tot donderdag houdbaar waren. Hoewel het voor producten die niet in de koeling bewaard hoeven te worden vaak niet veel uitmaakt, kun je ernstig ziek worden als je vlees of vis niet meer vers is.

Kies een goed boodschappenmoment 

Wanneer je boodschappen gaat doen, is ook een puntje van aandacht. Kies het moment waarop je de meeste energie en tijd hebt. Je wilt later niet nog eens hoeven gaan, dus een goede voorbereiding is het halve werk. Houd daar ook rekening mee. Denk niet alleen aan doordeweeks maar ook aan het weekend. Denk niet alleen aan het weekend maar ook aan de doordeweekse dagen. En ja, je zal af en toe je creativiteit moeten gebruiken. 

Basis voorraad 

Zorg ook voor een kleine basisvoorraad, met daarin altijd minstens één product van dingen die je veel gebruikt en waarmee je veel kunt. Denk aan houdbare melk, tomatenpuree, bouillonblokjes of bloem. Ook hierdoor word je niet verleid, of eigenlijk gedwongen, om extra naar de winkel te gaan omdat iets op is. En als het nou een keertje gebeurd dat je echt iets bent vergeten, neem dan alleen wat contant geld en een kleine tas mee. Zo bescherm je jezelf voor onnodige impulsaankopen. 

Afhankelijk van je gewoonte kan weekboodschappen doen een grote stap zijn. Kies er dan voor om een extra dag te wachten of twee keer per week te gaan. Uiteindelijk betekent minder vaak boodschappen doen altijd minder geld uitgeven. En elke stap is belangrijk als je wilt gaan besparen op je boodschappenbudget.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.