Geld wordt steeds minder waard op je spaarrekening door inflatie. Het is voor een starter bijna onmogelijk om nu een huis te kopen. Zo kampen we met nog meer problemen. Bert en Peter Slagter concluderen in hun boek: Ons geld is stuk. En Bitcoin kan volgens de mannen de oplossing zijn.
Door Kasper
Ken jij Bert en Peter Slagter? Ondanks dat ik wat geld in cryptomunten heb zitten, kende ik ze niet. Ze schijnen een begrip te zijn in de wereld van Bitcoin. Ze doen al jaren onderzoek naar economie, technologie en de financiële markten. Hun conclusie is: geld zoals we dat nu kennen werkt niet meer. En een digitale munt zoals Bitcoin zou veel beter passend zijn.
Maar okay, eerst een stapje terug. In hun boek ‘Ons geld is stuk’ beschrijven ze aan de hand van de geschiedenis waarom dat geld dan stuk is. Landen en centrale banken doen hun uiterste best om het traditionele geldsysteem in stand te houden. Ze draaien aan allerlei wieltjes en soms verzinnen ze er een wieltje bij. Geld wordt bijgedrukt, rente wordt laag gehouden en leningen worden opgekocht om op die manier geld de economie weer in te pompen.
Dat geld gaat dan wel de economie in, maar komt niet terecht bij iemand die keurig spaart op de spaarrekening of gewoon zijn of haar eerste huis wil kopen. Sterker nog: door die lage rente worden de huizen alleen maar duurder. Er valt niet tegenop te sparen door, jawel, diezelfde lage rente. En zo wordt vermogen opbouwen steeds lastiger. Sterker nog: we worden slapend arm, schrijven Bert en Peter Slagter.
De oplossing
Niet alleen Bert en Peter schrijven dit. Je hoort steeds vaker geluiden dat we op een dood spoor zitten. Soms zijn dat plausibele verhalen, waarvan iedereen moet bekennen dat er een kern van waarheid in zit. Vaak ook zijn het meer complottheorie-achtige beweringen, waar ik graag ver van blijf. Ik was eerlijk gezegd een beetje bang dat dit boek ook die kant op zou gaan. Maar gelukkig: de boers Slagter houden het vooral bij cijfers en trends. Ze hebben ook een oplossing voor het probleem dat ons geld stuk is, namelijk de Bitcoin.
Bitcoin heeft alle kenmerken van geld. Maar is beter dan dat, schrijven Bert en Peter. Vanaf het begin is bepaald dat de Bitcoin schaars is, het kan niet worden bijgedrukt. In de broncode is dat beschermd. Wie al bitcoins heeft weet dat betalingen en verwerkingen razendsnel gaan, het concept an sich is heel veilig omdat het de rekenkracht van computers gebruikt (dan hebben we het even niet over bitcoin-dieven natuurlijk die met een vals linkje jou je coins afhandig proberen te maken) maar belangrijker is: het is neutraal. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet, hoe oud je bent, wat je afkomst is of je politieke overtuigingen. Dat klinkt voor ons misschien logisch, maar er zijn genoeg plekken op de wereld waar dat niet zo is.
Kritisch
Is de Bitcoin dan echt de oplossing? Dat weten de schrijvers niet. Sterker nog: hoe ontzettend enthousiast de heren ook zijn, ze zijn ook kritisch. Bitcoin heeft alle potentie, het bewijst zich snel, maar het is er nog niet. Al is het maar omdat je er bij de bakker nog geen krentenbol voor kunt kopen.