“We verhuren de helft van ons eigen huis en werken daardoor een dag minder”

Anke (31) en Ron (30) verhuren twee delen van hun eigen huis. Die extra inkomsten zorgen voor extra financiële ruimte. Om een dag minder te werken als hun kindje geboren wordt.

“Drie jaar geleden kochten wij een huis dat door de vorige bewoners gesplitst was. We hebben dus één huis met twee voordeuren. Een deel van het huis werd al verhuurd toen wij het kochten en wij hebben die huurder overgenomen. Het deel waar we zelf wonen heeft twee verdiepingen en één daarvan hebben we niet nodig. Die verdieping verhuren we via Airbnb. We waren overigens niet bewust op zoek naar een huis dat we gedeeltelijk konden verhuren. Het kwam op ons pad en het geeft ons mooi wat extra inkomsten. Dat is fijn want we krijgen binnenkort een baby en kunnen nu allebei wat minder gaan werken.”

Geen ruimtegebrek als de baby er straks is?

“Met één kind hebben we voldoende ruimte. We hebben namelijk drie slaapkamers en een badkamer. Mochten er in de toekomst meer kinderen komen, dan stoppen we met het verhuren van de bovenverdieping. En misschien dat we op termijn ook wel stoppen met de huurder. Dan breken we de woonkamer door om meer leefruimte te creëren. Maar vooralsnog houden we het zoals het is.”

Jullie gaan minder werken en dus ook minder verdienen. Gaan jullie besparen?

“Ik werk in het onderwijs en ga van vijf naar drie dagen. Dat merk ik nog niet meteen in mijn portemonnee. Ik spreid mijn betaald ouderschapsverlof namelijk. En het onderwijs heeft onlangs een nieuwe cao gekregen, waardoor mijn salaris een paar procent stijgt. Zodra ik echt minder salaris gestort krijg, ga ik wat minder sparen.”

En Ron?
“Ron is al een tijdje geleden begonnen met minder werken. Van fulltime ging hij naar 39 uur en daarna naar 38. Binnenkort gaat hij nog twee uur minder werken. Als de baby er is neemt ook hij ouderschapverlof op en uiteindelijk gaat hij naar 32 uur. Doordat hij het stapje voor stapje doet, kunnen we prima wennen aan zijn nieuwe salaris.”

Gaat het boodschappenbudget omhoog als de baby er is?

“Ik wil het eigenlijk wel met dit budget blijven doen. De eerste periode kost een kind natuurlijk niet zoveel en ik heb al heel voordelig een flinke voorraad luiers ingeslagen. Maar of het gaat lukken weet ik niet. Ik merk dat we de laatste tijd steeds meer geld aan boodschappen uitgeven. We bestellen de boodschappen sinds kort online en ik merk dat ik toch makkelijker producten in het digitale winkelmandje stop dan wanneer ik in de winkel loop. Maar de boodschappen zijn ook gewoon echt duurder geworden. Heel erg vind ik het allemaal niet en zolang we het kunnen betalen vind ik het niet nodig om op deze post te besparen.”

Jullie sparen gezamenlijk maar ook ieder voor zich. Waarom en waarvoor?

“We hebben allebei onze eigen rekening. Dat vinden we fijn. We maken een vast bedrag over naar de gezamenlijke rekening en het geld dat we overhouden is voor onszelf. Ik spaar voor onder andere vakanties en voor een nieuwe auto. Ron spaart, belegt en investeert in crypto. Dat vindt hij leuk om te doen. Ook hij heeft zijn eigen spaardoelen. Hij gaat graag met vrienden op stap en is een fanatiek gamer. Ron geeft best makkelijk geld uit.”

En jij?
“Ik ben van nature veel voorzichtiger, maar heb van Ron geleerd om me af en toe eens te laten gaan. Als we op vakantie gaan bijvoorbeeld, dan nemen we het er echt goed van. Onze gezamenlijke spaarrekening is ook onderverdeeld in spaardoelen. Zo hebben we voor ons huwelijk en de kinderkamer gespaard en over een tijdje willen we een nieuwe badkamer.”

Nooit onenigheid over uitgaven dus?

“Nou, er is wel één ding wat ik nogal onzinnig vindt aan de uitgaven van Ron. Hij heeft een boxershort abonnement. Al vier jaar lang krijgt hij iedere maand een nieuw exemplaar. Dat slaat natuurlijk nergens op. Maar ach, hij vindt het leuk en het is zijn geld. Daar doe ik dus maar niet te moeilijk over, haha.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

[wpforms id=”43326″ title=”false”]

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.