“We spaarden onze wereldreis van €24.000 binnen 4 jaar bij elkaar”

Eleni (30) en haar vriend David (31) spaarden in vier jaar tijd hun wereldreis bij elkaar. Hoe ze dat deden, lees je hier.

Jullie klinken als nomaden. Of reistijgers!

“Nou, we houden allebei van reizen, ja. David heeft als kind een wereldreis gemaakt met zijn ouders en ik werkte voor een reisvakblad. Die reislust was er wel. Toen we drie jaar samen waren, kregen we de kriebels en zeiden tegen elkaar: ‘Laten we op wereldreis gaan.’ Het plan werd steeds concreter. Vervolgens zetten we een eerste serieuze stap richting de reis: sparen.”

Hoe wist je hoeveel geld je nodig had?

“We wisten dat we minimaal een half jaar weg wilden. En dat de bestemmingen Azië en Australië en Nieuw-Zeeland zouden worden. Ik vond veel informatie online, volgde blogs en maakte zo berekeningen. Ik rekende uit wat het leven in Australië zou kosten, en in Indonesië. Dat verschilt nogal. Ook wilden we niet compleet low budget reizen, zoals slapen in 12-persoonskamers in hostels. Uiteindelijk werd de schatting: €10.000 per persoon voor zeven maanden, dat is inclusief tickets, overnachtingen en eten. We spaarden €12.000 per persoon, dus in totaal €24.000. Die schatting bleek te kloppen, we zijn goed uitgekomen qua geld. Oja, we kochten ook nog een drone van €1.000, die ging mee. Van elk land hebben we een sfeerfilm gemaakt van drie minuten. De drone verkochten we eenmaal terug in Nederland weer voor €650.” 

Wat was jullie plan van aanpak? Veel offers gebracht?

“Omdat we geen volle salarissen konden inleggen, ging het sparen langzaam. David had naast zijn studie een bijbaantje, ik was net afgestudeerd en werkte wel fulltime. De eerste inleg was wat spaargeld dat we al hadden, ongeveer €2.000 per persoon. We openden een rekening speciaal voor de reis, waar we geen pinpas van hadden. We bleven samenwonen op onze kleine zolderkamer. De lasten? €450 per maand. We wilden best groter wonen, maar op deze manier hielden we geld over. Om nog meer te besparen openden we een aparte boodschappenrekening. We rekenden uit hoeveel we maximaal nodig hadden. We gaven onszelf €250 budget voor boodschappen. En, deze vind ik heel belangrijk, we gaven onszelf zakgeld. Dat was €250 per persoon per maand. David kon daar biertjes van drinken met vrienden, ik kon een paar keer per maand lunchen met vriendinnen. Op deze manier bleef het sparen voor de reis leuk. We hadden niet het idee dat we enorm bezuinigden. We konden sparen én leuke dingen doen. En hadden we een meevaller van de Belastingdienst, dan ging die meteen naar de wereldreisrekening.”  

Om een spaardoel te behalen is het superbelangrijk om grip op je geld te hebben. Dat krijg je heel makkelijk door gebruik te maken van de Grip app. Dit gratis huishoudboekje koppel je aan je bankrekening of aan meerdere bankrekeningen. Daarna zie je direct je inkomsten en uitgaven gecategoriseerd op een rijtje staan. Zo heb je overzicht, zonder dat het je al te veel tijd of moeite kost. Je downloadt het gratis huishoudboekje hier.

Hieronder kun je je inschrijven voor de gratis Grip op geld-mails waarin we je helpen met de app Grip te werken, maar ook inspirerende verhalen delen en tips en tricks geven.

[mailerlite_form form_id=13]

Wat was jullie drive?

“Die droom was zo groot, we wilden het zo graag. Ik was benieuwd hoe het zou voelen om echt weg te zijn. Geen vakantie, maar een reis. Door die drang hielden we het vol. Na ongeveer vier jaar hadden we het geld bij elkaar. In maart 2018 studeerde David af, in juni dat jaar vertrokken we.”

En, ging er een kasboekje mee in de backpack?

“Ha, tijdens de reis heb ik al onze uitgaven bijgehouden. Zo kon ik zien wat we gemiddeld per dag in welk land uitgaven. Maar ik was niet zo spastisch van: ‘Zo, vandaag mogen we maar voor €3 eten.’ Tijdens de wereldreis was er niets wat we niet hebben gedaan vanwege het geld. Alles wat we wilden, hebben we kunnen doen. Ik schreef één dag per week reisblogs en David bouwde aan een webshop. Zo kwam er ook tijdens de reis wat geld binnen.”

En, was de reis het lange sparen waard?

“We zijn nu ruim twee jaar terug en we hebben het er nog elke week over. Het heeft zo’n indruk op ons gemaakt dat ik het nooit meer van mijn leven zal vergeten. Dat gevoel van vrijheid is onbetaalbaar. Beviel een plek, dan bleef je, anders trok je verder. En de natuur, zo prachtig! Natuurlijk viel het ook wel eens tegen. Twaalf uur in een bus in Cambodja zitten is niet je-van-het. En in Nieuw-Zeeland hebben we acht dagen, net buiten het Tongariro National Park, in ons busje gewacht tot de regen zou stoppen. We wilden daar een wandeltocht maken. Acht dagen lang met zijn tweeën in een busje Harry Potter-films kijken. Ha, gelukkig zijn wij gewend om op elkaars lip te zitten door onze zolderkamer in Nederland. Trouwens, op die top van de Tongariro, na een wandeltocht van vier uur, ben ik ten huwelijk gevraagd. Het was de perfecte afsluiter van onze reis.” 

Ten slotte: wat is jouw spaartip voor lezers die ook zo’n reis willen maken maar denken: dat kan ik nooit betalen?

“Dan zeg ik twee dingen: maak een maandbudget. Budgetteer strak. Zoveel voor boodschappen, zoveel voor leuke dingen doen. Elke maand zet je een vast bedrag weg voor je doel. Mijn tweede tip is: maak keuzes. Helemaal als je salaris niet mega is. Zo kozen wij ervoor om klein te blijven wonen. Misschien zeg je de sportschool op. Of ga je tijdelijk niet meer naar de nagelsalon of kapper. Je moet dingen laten. Maar zorg wel dat het leuk blijft. Anders houd je het niet vol. En weet je? Het went ook. Wij sparen nu op dezelfde manier als voor de reis, alleen is ons doel nu een koophuis.” 

Tip van Eleni: Budgetteer om financiële doelen te bereiken


Zo helpt gratis huishoudboekje Grip erbij. 

1: Download de gratis app Grip.

2: Koppel je rekening of je rekeningen.

3: Ga naar Budgetten in het overzicht en kies Nieuw Budget

4: Je kiest nu een periode. Bijvoorbeeld een week of een maand of zelfs een jaar. Ik zou altijd per week of maximaal per maand budgetteren.

5: Kies een categorie. Je kunt er één kiezen uit het rijtje, bijvoorbeeld Vervoer, Winkelen of Health & Beauty. Deze categorieën klappen uit, waardoor je nog specifieker een potje kan kiezen. Het potje Boodschappen vind je onder Eten & Drinken. 

6: Bij de volgende stap geef je je budget een naam.

7: Daarna stel je je doel in. Kies hier een bedrag voor de eerder gekozen periode, bijvoorbeeld een week of een maand.

8: Je budget staat nu ingesteld. Je kunt in Grip zien hoeveel je al uit hebt gegeven en hoeveel je nog kunt besteden. Wanneer je bijna over je budget heen gaat en je je pushmeldingen aan hebt staan, krijg je een seintje.

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!