“We lossen iedere maand 1000 euro extra af op onze hypotheek”

Het succesaflosverhaal. Een nieuwe rubriek op de donderdag, hier op PorteRenee. Deze week vertelt Debbie hoe zij en haar man hun hypotheek aflosten van 245.000 euro naar 75.000 euro.

Oorspronkelijke hypotheek: 245.000 euro
Nog af te lossen: 75.000
Hoe lang over gedaan: 10 jaar

Debbie (40):

Zijn jullie meteen na de aankoop van jullie huis begonnen met aflossen?
“We kochten ons huis in 20087 en gingen meteen extra aflossen. Nou ja, het eerst jaar hadden we helemaal geen spaargeld. We legden nieuwe vloeren, verfden de muren. Daar ging al ons geld heen. Toen het huis na een jaar helemaal aan kant was, begonnen we met aflossen. Eerst maakten we gewoon over naar de bank wat we iedere maand over hadden. Dat vonden we na een tijdje toch een beetje te vrijblijvend. We wilden onszelf wat meer vastleggen en zo het aflossen meer prioriteit en urgentie te geven.”

Lees ook: “We hebben nog maar 15.000 euro hypotheek”

Hoe zijn jullie het toen gaan doen?
“Ik werk als zzp’er en mijn inkomen schommelt iedere maand. Ik heb een overzicht gemaakt van wat ik nu gemiddeld per maand verdiende. Daar heb ik het inkomen van mijn man bij opgeteld. Op onze vaste lasten hadden we al flink bespaard. Die waren maandelijks zo’n 1900 euro, ook omdat onze tweeling net naar de basisschool ging en we geen structurele, betaalde opvang meer nodig hadden. Ons gezamenlijk inkomen ligt rond de 3900 euro netto. Dan blijft er 2000 euro over, maar we willen ook nog wat leuks doen. Dus lossen we nu iedere maand 1000 euro af, plus alle extraatjes.”

Houden jullie het vol: 1000 euro per maand aflossen?
“Ja. Als ik weet dat er grote uitgaven aankomen, zoals bijvoorbeeld de woz-belasting, spaar ik in de maand ervoor wat meer. Ik denk vooruit, dat helpt. Heel soms halen we die 1000 euro niet en dan baal ik enorm. Dat bedrag is iets waar mijn man en ik ons aan vastgelegd hebben. We hebben het opgenomen in ons lijstje met vaste lasten, om die betaling net zo belangrijk te maken als bijvoorbeeld de hypotheek of de verzekeringen. Het moet gewoon betaald, geen excuusjes.”

Jullie hebben de laatste 10 jaar gemiddeld zo’n 18.000 euro afgelost. Dat red je niet met 1000 euro per maand. Hoe zit dat?
“Naast die vaste extra aflossing maken we ook alles wat financieel meevalt, naar de bank over. Dus, moet ik bijvoorbeeld inkomstenbelasting betalen en valt het bedrag mee? Dan maak ik het verschil over naar de bank. Koop ik iets en krijg ik korting, dan maak ik het verschil over naar de bank. Nou, eigenlijk zet ik het op mijn spaarrekening en aan het einde van de maand tellen we al die bedragen op bij onze vaste extra aflossing. Dat tikt best wel aan.”

Denk je nooit: fuck it. Ik smijt wat geld over de balk?
“Dat doen we ook, hoor. Er is naast die extra aflossing nog best wat ruimte over om leuke dingen van te doen. Je hoeft geen medelijden met ons te hebben. Ik lees in reacties op PorteRenee wel eens mensen die denken dat mensen die aflossen, op een houtje bijten. Dat doen wij helemaal niet. We gaan er vaak op uit met de kinderen. We hebben allebei een bioscoopabonnement want we zijn gek op films. We leven heerlijk maar geven niet onnodig geld uit. Ik gooi geen eten weg, heb geen onnodig dure verzekeringen. Dat vind ik niet meer dan logisch.”

Hoe lang denken jullie nog te doen over de laatste 75.000 euro?
“We hebben met dat laatste bedrag niet zo’n haast. We betalen iedere maand nog geen 300 euro bruto aan hypotheek. Dat is natuurlijk een schijntje. We blijven onze vaste aflossingen doen en zijn dan binnen zo’n 4 jaar hypotheekvrij. Ik weet al wat we gaan doen om dat te vieren: op een belachelijk, onverantwoord dure vakantie. Naar Bali, ofzo. Mijn man en ik en onze kinderen. Gewoon eens gek doen. En daarna gaan we verder sparen voor mijn pensioen.”

Lees ook: “We losten binnen 4 jaar de helft van onze hypotheek af”

Ook je succesaflosverhaal vertellen op PorteRenee.nl? Mail me: info@reneelamboo.nl o.v.v. succesaflosverhaal

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!