“We betalen elke maand €600 aan verzekeringen, dat kan misschien wel wat minder”

Tamara (33) heeft al jarenlang dezelfde verzekeringen en daar betaalt ze flink voor. Ze gaat binnenkort toch maar eens kijken of ze kan overstappen.

“We betalen iedere maand bijna €600 aan verzekeringspremies. Dat is veel, maar daar gaat verandering in komen. We hebben best een dure zorgverzekering met aanvullende pakketten. En ik betaal het eigen risico vooraf gespreid. Dat eigen risico ben ik namelijk toch kwijt, omdat ik medicatie gebruik die ik zelf moet betalen. Eind van het jaar ga ik tijd inplannen om te kijken of overstappen loont. Hetzelfde ga ik doen bij al onze andere verzekeringen. Dat heb ik nog niet eerder gedaan. Ik vond dat altijd te veel gedoe en daar had ik geen zin in. Maar nu alles duurder wordt, vind ik het wel belangrijk eens goed te kijken op welke posten we kunnen bezuinigen.” 

Hebben jullie veel overige verzekeringen?

“Dat valt wel mee. Die post is hoog omdat Harold een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Ik geloof ook niet dat we dubbel verzekerd zijn of te veel verzekeringen hebben, maar misschien dat we wel voor bepaalde dingen over verzekerd zijn. Dat ga ik uitzoeken. En misschien dat overstappen naar een andere verzekeraar dan interessant is. Wat energieleverancier betreft blijven we nog even lekker zitten waar we zitten. We hebben het geluk dat we tot volgend jaar vaste tarieven hebben. We hebben dus geen last van de stijgende gasprijzen.”

Waarom betalen jullie iedere maand €385 aan de Belastingdienst?

“Dat is de bijdrage Zorgverzekeringswet. Als zelfstandig ondernemer moet Harold dit betalen en we hebben ervoor gekozen dit in termijnen te doen.”

Ben je van de abonnementen?

“We hebben Spotify en een lenzen abonnement. En een telefoonabonnement met telefoon. Daar betaal je natuurlijk voor. Tot nu toe gebeurde het ook steeds dat onze telefoon kapot ging vlak voordat het contract afliep. Maar als we straks weer wat meer spaargeld hebben, dan kopen we een telefoon los.”

Wat vind je van de hoogte van jullie spaargeld?

“We hebben op dit moment te weinig spaargeld. Dat komt omdat we net een aantal grote uitgaven hebben gehad. Het toilet is vernieuwd en we hebben de tuin laten aanleggen. Dat kost veel geld en resulteerde in een vrij lege spaarpot. We sparen iedere maand €445 en dat geld verdeel ik onder in verschillende potjes. Zo sparen we voor een buffer, cadeautjes voor de feestdagen en voor de kinderen. En er gaat geld naar een potje voor mij en voor Harold. Met dat geld kunnen we doen wat we zelf willen. Ik wil binnenkort bijvoorbeeld een studie gaan doen. Die betaal ik dan van mijn spaargeld.”

Wat als je nu een onverwacht hoge uitgave hebt?

“Dan hebben we pech en moeten we heel hard en heel snel sparen. Of we dan geen geld uit het bedrijf van Harold kunnen halen? Harold boekt iedere maand een vast bedrag over naar de gezamenlijke rekening. Wat er verder in het bedrijf zit, dat weet ik niet. Daar hou ik me helemaal niet mee bezig.”

Je geeft bijna net zoveel geld uit aan de kapper als aan kleding. Is uiterlijke verzorging belangrijk voor je?

“Ik geef niet zoveel geld uit aan mezelf. Meer aan de rest van het gezin. Harold en de kinderen gaan iedere maand naar de kapper en ik om de drie maanden. Maar dan ga ik ook all the way en reken ik zo €80 af. Wat kleding betreft koop ik graag kwalitatief goede kleding. De kinderen spelen veel buiten en ik heb echt gemerkt dat wanneer ik goedkope broeken koop, er veel sneller gaten in vallen. Het kan dan wel hip zijn zo’n gescheurde broek, maar liever hou ik de kleding heel. Ik kijk wel altijd naar aanbiedingen en ik ben fan van Vinted. Kleding hoeft echt niet altijd nieuw te zijn. Wij wonen in een regio waar status nogal belangrijk is en mensen hier kopen echt heel veel nieuwe kleding. Daar doe ik niet aan mee, dat vind ik zo zonde.”

Geef je de kinderen zakgeld?

“We hebben de afspraak dat ze op vrijdag om zakgeld mogen vragen. Timo krijgt €0,70 per week en Saar €0,50. Maar vaak vergeten ze het ook hoor. Dan zijn ze te druk met andere dingen. Met het zakgeld mogen ze doen wat ze willen. Timo spaart voor een Porsche. Ik denk dat hij nu een schroefje bij elkaar gespaard heeft, haha. Maar ach, het duurt ook nog ruim 10 jaar voordat hij zijn rijbewijs mag halen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop