“We besparen € 50 per week op boodschappen en gaan daarvan weekendjes weg”

Sylvie (33) zag haar boodschappenbudget steeds hoger worden. Tot ze klaar was met die hoge kosten. Ze volgde de Budget Boodschappen Cursus die haar leerde besparen en nu houdt ze € 50 per week over. Ze vertelt hoe het haar lukte.

Gaf je echt zoveel geld uit aan boodschappen?
“Voor corona was het ongeveer € 80 voor ons vieren. Tijdens de pandemie gaf ik vaak wel € 180 tot € 200 uit. We gingen onszelf namelijk steeds vaker verwennen met een lekkere lunch. Eerst dacht ik: dat doen we alleen op woensdag. Maar na een tijdje deden we dat ook op zaterdag, en op zondag ontbeten we heel uitgebreid. Ik maakte mezelf wijs dat we het verdienden, maar ondertussen werden de boodschappen steeds duurder en duurder. We gingen vanzelf wel weer normaal doen als lockdowns voorbij waren, dacht ik, maar dat was dus niet zo. Het waren gewoontes geworden.”

Waarom wilde je besparen op de boodschappen?
“In januari 2020 ben ik begonnen als zelfstandig jurist, echt een goede timing. Omdat de scholen dicht waren, zat ik thuis met twee kinderen. Nou, dan lukt concentreren niet, hoor. Ik had amper omzet, waardoor het financieel allemaal krapper werd. We konden het betalen, maar er bleef niet veel over voor leuke dingen. Daarnaast vind ik € 200 per week gewoon te veel voor boodschappen, dat vind ik het niet waard.”

Wist je meteen dat je mee wilde doen met de Budget Boodschappen Cursus van PorteRenee? 
“Nee! Ik dacht eerst dat het me wel op eigen houtje zou lukken om te besparen. Vroeger kon ik immers ook van € 35 boodschappen doen. Ik dacht: ik ga gewoon online zoeken naar gratis tips, dan kom ik vast een heel eind.” 

besparen boodschappen

Was dat ook zo? 
“Haha, nee. Ik had ook niet echt door waar het nou precies aan lag dat ik zoveel geld uitgaf. Ja, nu is dat heel duidelijk, maar op dat moment zag ik dat niet. Waar het ook mis ging: ik bestel de boodschappen vaak online en dan is er weleens een product niet op voorraad. Dan koos ik dus een keer een ander product, dat vaak duurder was. Maar vervolgens bestelde ik áltijd dat duurdere product. Daarnaast werkten de aanbiedingen heel anders dan voorheen. Sommige producten die ik altijd kocht, waren bijvoorbeeld nooit meer in de aanbieding.”

Je was dus best sceptisch over de cursus, of het echt zou werken. Waarom besloot je toch mee te doen?
“Ik merkte gewoon dat het niet lukte om te besparen met de gratis tips die ik online vond. Dan probeerde ik iets twee weken, maar gaf ik nog steeds veel geld uit, dus stopte ik er weer mee. Daarom dacht ik: zoveel geld is die cursus ook weer niet, ik doe gewoon mee.”  

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens de cursus?
“Eigenlijk niet één specifieke tip, maar alles samen. Ik ben me vooral bewuster geworden van hoe ik boodschappen doe, wat ik graag eet, wat ik uitgeef, wat ik wil uitgeven én wat ik al in huis heb. Dat heeft ons echt geholpen. Dat laatste blijft een dingetje voor mij. Laatst had ik een ’terugval’, lagen er weer twaalf pakjes margarine in huis. Daarom ga ik de cursus nog een keer bekijken. Je houdt gewoon toegang, dat vind ik fijn. Ik wil uiteindelijk naar € 100 per week, nu zit ik vaak op € 120.”

Dat is al een flinke besparing! Doe je nu anders boodschappen dan voorheen? 
“Ik heb me heel lang verzet tegen het maken van een weekmenu. Ik zag ertegenop om dat te plannen, want misschien had ik van tevoren bedacht dat ik op donderdag iets zou koken en had ik er op het moment zelf helemaal geen zin in. Dan zou ik iets anders kopen of eten bestellen. Zonde van boodschappen die ik dan voor niets gedaan zou hebben. Ik ben toch overstag gegaan en het scheelt echt veel geld. We bestellen nu ook minder vaak eten, en ik zorg dat ik altijd soep in de vriezer heb.”

Waarom lukt het door de cursus wel om het besparen op de boodschappen vol te houden?
“Ik merk nu hoe leuk het is om geld over te houden voor andere dingen. Ik kan gewoon zoveel leukere dingen bedenken om te doen met mijn geld dan het uitgeven aan boodschappen. Doordat we € 50 per week besparen, kunnen we een paar keer per jaar een weekendje weg. We gaan bijvoorbeeld regelmatig een weekendje naar Zeeland. Soms sta ik voor de koelkast, heb ik geen zin om te koken en kom ik in de verleiding om een pizza te bestellen. Maar dan denk ik: als ik dat iedere week doe, kunnen we niet naar Zeeland. Dat motiveert!”

En zijn jullie makkelijke eters?
“Nou, we zijn met z’n vieren thuis, mijn man en ik en onze zoons van 8 en 7 jaar. En we hebben nogal wat intoleranties, dus we kunnen niet zomaar alles eten. Toch is het alsnog gelukt om € 50 per week te besparen, dankzij de cursus.”

Hoe doe je het liefst boodschappen?  
“Ik ben meestal een uurtje bezig met het maken van het weekmenu. Ik vind boodschappen doen echt niet leuk, dus ik probeer zoveel mogelijk online te bestellen. Ook handig, omdat ik dan tijdens het maken van het weekmenu gelijk die boodschappen in mijn mandje gooi. Als online bestellen niet lukt – omdat ze bijvoorbeeld geen handige bezorgmomenten meer beschikbaar hebben – gaat mijn man naar de supermarkt met het weekmenu dat ik heb gemaakt. Ik geef hem wel instructies mee.”

Wat voor instructies?
Lachend: “Als bijvoorbeeld iets op is wat in de aanbieding was, moet hij mij bellen. Stel Boursin is in de aanbieding, maar dat is op. Dan belt hij mij en zeg ik dat hij beter zuivelspread kan kopen, want dat is goedkoop en ongeveer hetzelfde. Hij komt daar zelf niet altijd op. Dankzij deze methode besparen we samen een boel geld.” 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’