De spaarrente is extreem laag. Wat moet je dan met je spaargeld? Wij geven tips.
Dat ik me ooit nog zou afvragen, wat ik met mijn spaargeld moest doen. Als je me dat tien jaar geleden had verteld, dan had ik je midden in je gezicht uitgelachen. Toen vloog het er nog aan alle kanten uit. Kleding, uitjes, impulsaankopen. Overhouden was enkel nog een droom.
Inmiddels is de realiteit anders. We houden elke maand geld over. We hebben daar een lekkere buffer van bij elkaar kunnen sparen. Genoeg geld om tegenslag in het leven op te vangen. Dat is zo’n fijn gevoel. Maar dan? Als je buffer vol is? Doorsparen tegen 0% rente heeft weinig zin. Door inflatie wordt je geld zelfs minder waard. Inflatie betekent dat je er steeds een beetje minder voor kunt kopen. Een inflatie van zo’n 2% per jaar is vrij gangbaar, maar nu ligt-ie zelfs wat hoger.
Dus is een actuele vraag: wat moet ik met mijn spaargeld doen?
Ik heb wat suggesties voor je op een rij gezet. Dit zijn dingen die wij met ons geld doen. Misschien is het ook wat voor jou.
Je huis verduurzamen
Huh? Misschien vind je dit geen logische tip. Wat levert je huis verduurzamen nou helemaal op? Nou, dat kan best een hoop zijn. Het werkt als volgt: je doet van spaargeld een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen. Die panelen zorgen ervoor dat je energiekosten flink omlaaggaan. Dat is fijn, zeker nu de prijzen zo gigantisch hoog zijn. Je verdient je investering dus binnen een paar jaar terug. Maar ook bijvoorbeeld je huis isoleren kan financieel interessant zijn. Je verdient je geld terug via de (lagere) energierekening. Daarom staan zonnepanelen ook op ons lijstje voor komend jaar.

Beleggen
Ken je de term TINA? Dit is een afkorting voor het Engelse ‘There Is No Other Alternative.’ Dit wordt vaak gezegd over beleggen in tijden waarin andere manieren om je geld te laten groeien niet interessant zijn. De huizenprijzen zijn nu bijvoorbeeld zo extreem hoog dat het steeds lastiger wordt daar geld op te verdienen. Maar ook bijvoorbeeld deposito sparen (je geld vastzetten op een spaarrekening) levert weinig tot niks op.
Wij kiezen ook voor beleggen. We leggen elke maand een vast bedrag in. Voor onze kinderen, maar ook voor onze eigen toekomst. Wij doen dat bij Meesman Indexbeleggen en hebben dus gekozen voor indexbeleggen. Dit betekent dat je geen losse aandelen koopt, maar mandjes aandelen. Het fonds waarin wij investeren bevat meer dan 6.000 verschillende aandelen van over de hele wereld, uit verschillende branches en sectoren. Hierdoor spreid je je inleg heel makkelijk in één klap. Dat maakt het risico lager dan wanneer je geld stopt in een paar losse aandelen. Als één van die 6.000 aandelen het niet goed doet, staan er vast weer aandelen tegenover die wel lekker gaan.
Onze inleg in dit fonds bij Meesman wordt elke maand automatisch afgeschreven en zo hebben we er dus geen werk aan. Dat vind ik fijn. Je zoekt het één keer goed uit en daarna gaat het elke maand vanzelf. Zo bouw je bijna ongemerkt een fijn bedrag op. Het rendement is tot nu toe goed, dit jaar zelfs zo’n 18%. Er komen natuurlijk ook mindere jaren, maar omdat we voor de lange termijn beleggen, hoeft dat geen probleem te zijn.
Het grootste deel van wat wij maandelijks overhouden, gaat naar deze beleggingsrekening.
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Aflossen op de hypotheek
Ja, ik ben ook wat terughoudender geworden, nu er gesproken wordt over koophuizen belasten. Dat zou namelijk betekenen dat je over het deel van de waarde van je huis dat je afgelost hebt, vermogensbelasting moet gaan betalen. Maar zo ver is het nog niet en ik vermoed dat als het ingevoerd wordt, dat in kleine stapjes zou zijn. Dan heb je nog tijd om hier voordeel van te hebben.
Wat houdt dit nou precies in? Door extra af te lossen op je hypotheek, dus meer dan je verplicht bent, werk je je hypotheekschuld sneller weg. Daardoor betaal je gedurende de looptijd van je hypotheek minder rente. Dit is dus ook een manier om geld te investeren. Je verdient het namelijk uiteindelijk ruimschoots terug. Let wel: geld dat in je stenen zit (zoals ze dat noemen) haal je er niet heel makkelijk weer uit. Dus denk daar wel over na!
Doe vooral onderzoek naar wat voor jou het meest geschikt is om met je spaargeld te doen. Laat niet onnodig veel geld op je spaarrekening staan tegen 0%.
Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.