Wat kost contant geld storten of pinnen? En waarom moet je steeds meer betalen?

Pinnen, contactloos of met je mobiel betalen. Dat doen we steeds meer. Maar soms wil je cash op je rekening zetten. Of juist wat contant geld pinnen. Grote kans dat je dan moet betalen. Saskia legt je uit hoeveel en waarom.

We betalen steeds meer digitaal. Zeker sinds de coronacrisis. Toch blijft contant geld belangrijk. Als noodpotje. Of voor bijvoorbeeld je weekbudget. Of je hebt wat extra verdiend en wil dat op je spaarrekening zetten. Contant geld storten is niet altijd gratis. Ook moet je soms betalen voor het pinnen van cash uit de muur. Hoe zit dat?

Contant geld kost geld

Bij mijn eerste bijbaantje werd ik cash uitbetaald. Elke maand kregen we een envelopje. Dat zette ik dan op mijn bankrekening. Toen kon dat gratis. Dat is nu wel anders. Veel banken hebben hun tarieven voor het storten van contant geld aangepast. Zelfs voor kinderen.

Zo kun je niet meer onbeperkt gratis contant geld op je bankrekening zetten. En pin je bij een geldautomaat die niet van je eigen bank of van Geldmaat is? Dan vraagt je bank vaak om een kleine bijdrage.

contant geld

Hoeveel betaal je extra?

Er is een verschil in kosten voor storten en voor geld uit de muur halen. Ook hangt het af van je bank en je betaalpakket. Voor studenten en kinderen gelden er bijvoorbeeld andere regels.

Zo betaal je bij de Rabobank €2,25 per storting en vanaf de vijfde storting €9,50. Kinderen mogen wel vier keer gratis geld storten. Bij ING mag je ook een paar keer per jaar gratis geld storten, daarna wordt het €6 per keer. ABN AMRO doet het iets anders. Daar wordt een percentage over het gestorte bedrag gerekend.

Geef je je kind bijvoorbeeld elke week €5 zakgeld? En wil hij dat zo nu en dan op z’n bankrekening zetten? Dan lopen de kosten behoorlijk op. Goed om over na te denken. En misschien is het slimmer om dan digitaal zakgeld te geven.

Kosten voor geld storten kenden we al wel. Maar nu rekenen sommige banken ook kosten voor cashgeld pinnen. Maar alleen als je pint bij een andere geldautomaat dan die van de eigen bank of Geldmaat. Zo kost het bij de Rabobank €0,75 per opname. En brengt ING bij sommige betaalpakketten €0,80 in rekening.

Ook bij ABN AMRO kost het geld. Daar betaal je €5 + 0,5% van het totaalbedrag als je binnen één jaar meer dan €12.000 pint. Voor studenten ligt die grens op €6.000.

Dat lijkt misschien een hoog bedrag, maar leef je als student van een budget van bijvoorbeeld €120 per week? Dan zit je al over die grens.

Ook op vakantie extra kosten

Pinnen bij een Geldmaat of automaat van de eigen bank is gratis. Maar in het buitenland heb je die niet. En je gaat ook niet met een dikke envelop cash over straat. Je wilt misschien per dag een bedrag pinnen. Als fooi of gewoon om bij de hand te hebben. Houd er dan rekening mee dat dit extra geld kost. Hoeveel het precies is, ligt aan je bank. Check dit dus even. Zo voorkom je dat het de spuigaten uitloopt. Van die €20 extra kosten drink je liever een piña colada, toch?

Om deze reden kost het geld

Banken bepalen zelf hun tarieven. Contant geld storten en pinnen kun je zien als een dienst. En daar betaal je als klant voor. Maakt een bank veel kosten door bijvoorbeeld witwassen tegen te gaan? Of wordt het gebruik van munten en briefjes voor de bank duurder omdat we er steeds minder van gebruiken? Dan kan de bank besluiten om die extra kosten door te berekenen. Dus bijvoorbeeld een duurder betaalpakket. Of extra kosten voor het storten van contant geld.

Liever niet zonder contant geld

Ik heb altijd een briefje van €50 in mijn portemonnee. Als back-up. Daar voel ik me fijn bij. En het is handig. Bijvoorbeeld als er een pinstoring is. Maar ook voor bijvoorbeeld een weekbudget is contant geld fijn. Zo ben je bewuster met je geld bezig en zie je gelijk wat je nog over hebt. Bij pinnen is dat gevoel minder. En geef je vaak (onbewust) meer uit.

Pinnen is de populairste manier van betalen. Toch blijven veel mensen contant geld gebruiken. Eén op de vijf betalingen aan de kassa gaat met cash. Gaat contant geld ooit verdwijnen? Ik hoop het niet. Of moeten we straks in een winkel bijbetalen om contant af te rekenen? Who knows!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop