Vegetarisch eten is steeds populairder. Sommige mensen houden het bij vlees omdat het altijd goedkoper was dan vleesvervangers. Maar gaat die vlieger door inflatie nog wel op?
Het aantal vegetariërs en flexitariërs is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Daar heeft iedereen zijn of haar redenen voor. Een groep mensen kiest voor minder vlees vanwege gezondheidsredenen. Het schrappen van vlees en dit vervangen door meer groenten en peulvruchten is beter voor het lijf. Ook dierenrechten spelen mee. Onze moeders stonden er in de jaren ‘90 niet echt bij stil dat ze een kilootje plofkip uit de schappen haalden. In 2022 denken we hier wel twee keer bij na.
Verder weten we nu dat de vleesproductie slecht is voor het milieu. De wereldwijde voedselproductie is op dit moment verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de CO2-uitstoot en vlees staat daarvan met stip bovenaan. Een plantaardig voedselpatroon heeft minder invloed op de CO2-uitstoot én het broeikaseffect. Groenten, fruit en noten hebben zelfs de laagste ecologische voetafdruk.
Dierlijke producten steeds duurder
Sommige mensen vinden vlees te lekker om in te leveren. Maar veel mensen kozen hier ook niet voor omdat vleesvervangers over het algemeen duurder waren dan een stukje vlees. Dat lijkt nu verleden tijd. De prijzen van vlees, melk, kaas en eieren zijn door de inflatie met ruim 15 procent zijn gestegen. De stijging bij vleesvervangers was een kleine twee procent.
Dat heeft te maken met onder andere de oorlog in Oekraïne. De veevoederprijzen zijn omhoog geschoten, omdat het land een grootleverancier is van maïs. Dit is nu moeilijk te verkrijgen en dus zijn de boeren aangewezen op duurder voedsel. Daarbovenop komt de stijging van gas- en energieprijzen. De productie en het vervoer van dierlijke producten kost meer voor de boeren en dat zie je terug in de prijs.
De prijzen van vleesvervangers kunnen nog meer zakken als de supermarkten minder marge berekenen over deze producten. Op je soja-kip of groenteburger zit nu een marge van 35 tot 50 procent en op je stukje rundvlees nog altijd een marge van acht procent. Hoog tijd dat daar verandering in komt om vegetarisch eten nog aantrekkelijker en voordeliger te maken.
Vlees of vega?
De vraag naar vega producten neemt toe, maar er is niet meteen sprake van een cultuuromslag. Het heeft nu eenmaal tijd nodig om de consument steeds meer te laten kiezen voor vega. Nederlanders zijn echte vleeseters en eten nog altijd rond de 39 kilo vlees per jaar.
Maar is er wel een stijgende trend zichtbaar. Vleesvervangers krijgen een betere plek in het schap. Producenten kunnen door de groeiende vraag steeds goedkoper produceren. Vlees of vega? Het ziet er in ieder geval goed uit voor de toekomst van vegetarische producten.
Zo eet je vegetarisch én voordelig
Eet je graag vegetarisch, maar wil je er geen bakken met geld aan uitgeven? Zo doe je dat:
- Kijk goed in de reclamefolders of koop de huismerken. Of koop bij discountketens zoals Aldi en Lidl;
- Vervang je stukje ‘vlees’ door linzen of peulvruchten. Hier kun je zelfs lekkere burgers mee maken. Het internet staat vol met recepten;
- Kook of bak een eitje (als je niet vegan bent);
- Jackfruit! Dit stukje fruit smaakt als vlees en wordt vaak gebruikt in curry gerechten. Het is dus plantaardig en ook een stuk gezonder;
- Kruiden: de reden dat mensen hun vleesje niet willen missen is vaak vanwege de lekkere smaak. Maar als je goede kruiden toevoegt aan je groenten of rijst, dan zul je het steeds minder missen. En ook dat is een stuk goedkoper!