Wat is goedkoper: een airfryer of frituurpan?

Met een airfryer heb je het idee dat je wat gezonder bezig bent. Maar is het ook goedkoper? Wij zochten het uit.

Een kroket blijft gewoon een kroket. Toch zeggen ze dat airfryen het ‘gezonde frituren’ is. Omdat je bakt met hete lucht en niet in een laag vet. Daar gaan we het nu niet over hebben. Wel vragen we ons wel af: hoe zit het eigenlijk met de kosten? Ben je met een airfryer goedkoper uit?

De aanschafprijs

Wil je een airfryer kopen, dan heb je veel keus. Groot of klein. Luxe, of niet. Je vindt al een airfryer voor zo’n € 60 à € 70. Maar er zijn ook duurdere exemplaren, van rond de € 450. Dat is nogal een verschil.

Daarom kijken we naar de best geteste airfryers. Dat zijn er twee, en die kosten € 200 en € 100. Een gemiddelde prijs van € 150, dus.

Een frituurpan is goedkoper. Voor € 30 à € 40 heb je er wel eentje. Maar ook hier kun je het zo duur maken als je zelf wilt.

Stroomverbruik airfryer en frituurpan

Als we willen weten hoeveel stroom een friteuse of airfryer gebruikt, kijken we naar het vermogen. Dat wordt uitgedrukt in wattage, aftekort: het aantal watt.

Een gemiddelde airfryer heeft een vermogen van 1.700 watt. Omgerekend is dat 1,7 kWh. Is de stroomprijs € 0,40 per kWh, bijvoorbeeld? Een uur de airfryer aanzetten kost dan 1,7 kWh x € 0,40 = € 0,68.

Een frituurpan heeft gemiddeld zo’n 2.500 watt. Dat is 2,5 kWh. Bij een stroomprijs van € 0,40 kost een uur frituren je 2,5 kWh x € 0,40 = € 1.

Het aantal watt en de stroomprijs maken uit. Maar ook hoelang we iets moeten bakken, want ook dat verschilt per apparaat.

Even uitrekenen

Stel, we willen krokketten eten. In ons voorbeeld moeten die 12 minuten in de airfryer. We verwarmen de airfryer 10 minuten voor. De airfryer staat dan in totaal 22 minuten aan. Dat kost ons 1,7 kWh x 0,37 uur x € 0,40 = € 0,25.

Onze frituurpan moet 15 minuten opwarmen. Dan bakken we de kroketten. Dat kost maar 6 minuten. We frituren 21 minuten, en dat kost ons: 2,5 kWh x 0,35 uur x € 0,40 = € 0,35.

Bakken maar!

Een airfryer kost dus minder stroom. Ook heb je geen frituurvet nodig. Dat scheelt behoorlijk. Kijk maar:

Stel, je hebt een frituurpan waar 3 liter frituurolie in moet. Het advies is om het vet om de vijf tot zeven keer te vervangen. Als zo’n fles olie € 9,99 kost en je frituurt één keer in de week, dan kost dat je € 99,90 extra per jaar.

Met een airfryer heb je die kosten niet, want je bakt met hete lucht.

Airfryer snacks zijn duurder

In de supermarkt kun je speciale airfryer snacks kopen. Die zijn wel duurder.

De airfryer kroketten van Mora kosten bijvoorbeeld € 4,64. De frituurversie kost € 2,39. Dat is bijna twee keer zoveel. Ook bij de Mora kaassoufflés is er een flink prijsverschil. De airfryer-soufflés kosten € 4,25. Voor kaassoufflés die in de friteuse kunnen betaal je maar € 1,93.

Kijken we ook even naar het Jumbo huismerk. De airfryer-kroketten kosten € 2,75. Voor de frituurversie betaal je € 1,69. Dat scheelt meer dan een euro.

Marketing of echt nodig?

Airfryer-snacks zijn duurder. Ook friet voor in de airfryer kost meer. Die snacks en friet worden iets anders gemaakt, omdat je anders geen krokante bite krijgt.

Omdat we dat zeker willen weten, heb ik het getest. De gewone kroketten gingen in de airfryer. Het resultaat? De smaak was prima. Maar de kroketten hadden inderdaad geen krokant, bruin jasje.

Ook bakte ik borrelhapjes in de airfryer. Sommigen kwamen er goed uit, zoals de kipnuggets, maar de mini-frikandellen waren dan weer behoorlijk taai.

De Keuringsdienst van waarde deed onderzoek naar friet. Zij zeggen dat airfryerfriet vooral een marketingtruc is. En dat gewone friet en ovenfriet prima in de airfryer kunnen.

Conclusie: team frituur of team airfryer?

Een airfryer kopen kost meer dan een frituur. Maar een frituur is duurder in gebruik, omdat je regelmatig nieuw frituurvet koopt. Bij een airfryer heb je al dat vet niet nodig.

Voor speciale airfryersnacks en friet betaal je meer dan voor de frituurversie. Toch is dat niet altijd nodig. Kijk je goed op de achterkant van een verpakking, dan zie je dat veel producten ook gewoon in de airfryer kunnen. Of je maakt de friet zelf, hartstikke lekker!

En vergeet niet: in een airfryer kun je veel meer bakken dan alleen friet of snacks. Het is een multifunctioneel apparaat. Vis, vlees, groente, taart, ei, muffins en zelfs oliebollen kunnen erin. Daarom is bij ons de frituur de deur uit. En toch vervangen door de airfryer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop