“Wat heb ik veel zorgen gehad door corona”

Felice Gransier (29) was pas 18 jaar toen ze als Pabo-student haar bedrijf startte. Het begon met een clownspak, maar groeide uit tot een booming evenementenbureau. Toen kwam corona om de hoek kijken..

Wie: Felice Gransier eigenaar van Luna Events, een evenementenbureau. Ze is het creatieve brein, maar ook de handjes, eigenlijk is ze alles ineen. Ze werkt samen met een team van freelancers. De steun en inzet van haar vriend is goud waard.

Startdatum: 21 april 2010

Inkomsten: keert zichzelf elke maand €1.000 uit om haar vaste lasten te dekken.

“Ik heb de Pabo gedaan, maar werken in het onderwijs was niks voor mij. Veel teveel regeltjes. Ik wist al snel dat ik voor mezelf wilde werken én iets met kinderen wilde doen. Tien jaar geleden kocht ik een clownspak en een zak ballonnen en zette een advertentie op Marktplaats. Je kon me inhuren voor kinderfeestjes en communies. Het was meteen bingo.”

Zo erg bingo dat het een fulltime business werd?

“Dat kwam later, eerst had ik er nog verschillende baantjes naast. Zes jaar geleden kocht ik een caravan en ging ook suikerspinnen verkopen. Dat werd opgepikt door een festival in de buurt. Ineens stond ik op allerlei muziekfestivals met mijn foodtruck. Binnen no time had ik vier caravans om aan de vraag te voldoen. In de goede jaren – dus pre-corona – hadden we wel drie festivals in één weekend. Nog een bedrijfsfeest erbij en soms een communie. Op mijn piek werkte ik met vijftien oproepkrachten, allemaal met een nulurencontract. Van Koningsdag tot kerst bestond in één ruk uit festivals. Van januari tot maart was het iets rustiger, met carnaval ertussen.”

Wil je ook als zelfstandige aan de slag? Of ben je zelfs al begonnen? Dan hebben we een cadeautje voor. We maakten een GRATIS starterskit voor ondernemers met daarin aantal handige Excel-sheets, een podcast door ons over ondernemen, drie video’s en een paar toffe printables voor aan de muren van je (thuis)kantoor. Je kunt deze hier downloaden op de website van Knab, de bank waar wij al jaren onze zakelijke rekening hebben. Ga die vooral downloaden en laat je inspireren op je weg naar succes!

Hard werken?

“Zo’n weekend, daar leef je naartoe. Van de planning tot de opbouw. Er hangt altijd zo’n goede sfeer op een festivaldag. Mensen zijn een dagje uit. Ze zijn vrolijk, er is muziek. Dus als alles dan loopt, dan geeft dat energie. Maar vergis je niet. In de drukke maanden draai ik makkelijk 70 of 80 uur per week. Er komt zo veel bij kijken.”

Verdien je daar dan ook naar?

“Met een werkweek van tachtig uur kwam er genoeg binnen. Als ik nu terugdenk aan 2019: wat waren we toen lekker bezig! Maar ik investeerde ook altijd direct terug in het bedrijf. Als er geld over was, kocht ik een nieuwe truck of kostuums, of zelfs een loods. Personeel betaal ik trouwens altijd als eerste. Ik vind het belangrijk dat mijn medewerkers elke maand netjes en op tijd betaald krijgen.”

Hoe regel je je financiën eigenlijk?

“Ik ben een goede spaarder. Ik wilde op jonge leeftijd een huis kopen, maar met mijn eenmanszaak had ik eigen geld nodig. Dat is gelukt. Mijn boekhouders schepten orde in de financiën. Geld komt binnen op mijn zakelijke rekening. Ik pak per maand wat ik nodig heb, dat is niet veel, ik leef zuinig. Ik keer mezelf geen vast salaris uit en heb geen potjes, maar wel verschillende rekeningen om geld in weg te zetten.”

En toen kwam corona.

“Corona. Zeg. Ik vond dat ontzettend spannend in maart. Ik had geen idee hoe dit zou verlopen, en wanneer en hoe het zou eindigen. Ik ben heel positief ingesteld, maar wat heb ik veel zorgen gehad. Tot 1 juni heb ik niet kunnen werken. De drie maanden overheidssteun waren noodzakelijk. Die periode ben ik gaan zoeken: hoe kan ik toch nog wat geld binnen halen? Zodat ik de vaste lasten in ieder geval kan betalen. Ik besloot knutselpakketten te maken en te verkopen, met thema’s als glitter of piraten. Het waren maar enkele tientjes, maar toch. Ik probeerde te overleven. Veel oproepkrachten kon ik geen werk meer bieden. Dat vond ik heel rot.”

Wat heb je ervan geleerd?

“Zorg dat je een plan B hebt. En een buffer om te overleven. Ik ging met een buffer van €20.000 corona in. We gingen heel goed, maar wel in een situatie zoals wij die vanzelfsprekend vonden. Met volop werk en mogelijkheden voor evenementen. We zaten in die flow van keihard werken. Ik weet nu: dat kan veranderen. Je hebt niet alles zelf in de hand, zoals een pandemie. Ik kon goed sparen, dat was mijn redding. Al was het allemaal kielekiele. Ik ben meteen gaan kijken naar wat er wel nog kon. Dat werd dus het versturen van knutselpakketten en iets later ook kinderfeestjes. Ik nam me voor nooit meer zo krap te komen zitten. Ik wil mijn inkomen meer gaan spreiden. Een plan B. Misschien investeren in dingen, zoals vastgoed. Zodat er toch nog wat binnen komt wanneer de evenementen stil vallen. Ik wil ook aan mijn pensioen gaan werken, als we straks weer een beetje draaien. Ik snap nu hoe belangrijk het is om ook geld weg te zetten voor later.”

Je gouden tip voor aanstormende ondernemers?

“Genieten van je hoogtijdagen, maar houd altijd in je achterhoofd dat het ineens anders kan zijn. Je hebt er geen invloed op, maar bent wel verantwoordelijk voor je bedrijf en misschien personeel. Geld is maar geld, maar als je het niet hebt, geeft het zorgen. Dat wil niemand. Zorg dus altijd voor een buffer. Ondernemen brengt nou eenmaal financiële risico’s met zich mee.”

“Maar ook: idealiseer voor jezelf werken niet. Het is niet romantisch. Het is keihard werken. Soms lag ik een dag in bed bij te komen na een werkweek waar geen einde aan kwam. Ik denk dat veel beginnende ondernemers het zich vaak mooier voorstellen dan het is. Maar goed, je komt er vanzelf achter. Als je vanuit een passie gaat ondernemen, komt het goed. Als je het doet om snel veel geld verdienen niet.”

Download de GRATIS starterskit voor ondernemers hier

Meer over het bedrijf van Felice genaamd Luna Events lees je hier

Dit artikel is een samenwerking met Knab. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!