Wat gebeurt er als de hypotheek op je huis helemaal is afbetaald?

Stel je voor: je hebt je hele huis afgelost. Te gek, natuurlijk. Maar wat gebeurt er dan? Ik zocht het uit. 

Extra aflossen op je hypotheek. Zo lang tot je hele hypotheek op 0 staat. Foetsie, weg. Het klinkt als een droom. Tenminste, wel voor mij. Neem even het bedrag dat je iedere maand een hypotheek betaalt in gedachten. Stel je nu voor dat je dat niet meer iedere maand naar de bank over hoeft te maken, maar je ermee kunt doen wat je zelf graag wilt. Ik zou dan opeens zo’n 700 euro meer uit kunnen geven. Ik zou lekker uit eten gaan. Ik zou al die dingen kopen die op mijn ooit-nog-kopen-lijstje staan. Maar ik zou het ook sparen en beleggen om een potje voor mijn oude dag bij elkaar te harken. Dat gaat hard wanneer je 700 euro per maand in kunt leggen.

Een tijdje geleden riep ik jullie allemaal op om jullie vragen over extra aflossen naar me op te sturen. Dat heb ik geweten. Ik heb er zóveel gekregen. Ik heb ze (bijna) allemaal beantwoord in de video’s die ik maakte met adviseur Olav van De Hypotheker. Want ik weet best veel, maar lang niet alles. Ik kreeg veel vragen meerdere keren binnen. Zoals de vraag:

Wat gebeurt er wanneer je je hypotheek helemaal af hebt gelost?

Ik legde die vraag ook voor aan Olav. Want, om eerlijk te zijn, wist ik het ook niet precies. Ik hoorde van hem voor het eerst dat je dan dus geen bloemen en taart van je hypotheekverstrekker krijgt. Zo jammer. Maar op zich logisch. Dat jij zo lekker hebt afgelost kost de bank alleen maar geld. Daarom rekenen banken vaak een boeterente wanneer je meer dan 10% of 20% (afhankelijk van je voorwaarden) aflost. Ze hebben gerekend op de inkomsten uit de hypotheek die ze jou hebben verleend. Ga jij die extra snel aflossen? Dan kunnen zij zwaaien naar de rente. Dat betekent minder geld voor de geldverstrekker. Dus die bloemen en taart moet je maar voor jezelf kopen. Je hebt er tenslotte genoeg geld voor wanneer je hypotheekvrij bent. 

In de video geeft Olav een kort antwoord op de vraag over wat er gebeurt als je helemaal hypotheekvrij bent. En dat is het antwoord eigenlijk ook. Er gebeurt niets. Waarschijnlijk krijg je een brief van de bank met erin dat je hypotheekschuld op 0 euro staat. De slingers moet je er zelf maar bij bedenken.

En wat dan? Behalve een feestje geven? 

Als je niets doet, behoud je een hypotheek van 0 euro. Je zou op diezelfde hypotheek later alsnog geld kunnen ‘opnemen.’ Je gaat dan een nieuwe schuld aan. Dat zou je kunnen doen als je wilt verbouwen of je bijvoorbeeld ouder wordt en wat aanpassingen in huis wilt doen. Dat kan een reden zijn om die hypotheek open te laten staan. Je kunt er ook voor kiezen de hypotheek te laten royeren. Dat betekent dat je de hypotheek door laat strepen. Dat heeft verder niet perse voordelen en kost je wel notariskosten. 

Veel mensen vrezen dat, wanneer de hypotheek helemaal is afgelost, er ergens een rekening vandaan komt. Een addertje onder het gras. Adviseur Olav vertelt in de video of die vrees terecht is.

Los jij al af? Is er iets wat je tegenhoudt? Ik ben heel benieuwd naar jullie aflos-verhalen. Post ze vooral in de comments.

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. Omdat ik nu eenmaal niet alles zelf weet. Het artikel is verder voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Lees ook deze artikelen

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop