Janke: “Wat doe ik met mijn koophuis? Verhuizen, aflossen of juist investeren?”

Janke neemt haar financiën fanatiek onder de loep. Ze worstelt met haar koophuis. Wordt het verhuizen, aflossen of juist investeren?

Ik kocht mijn koophuis in 2015 en verhuisde vanuit Amsterdam naar Almere. Ik was niet lang daarvoor mijn vriend verloren. Mijn zoontje en ik stonden er opeens alleen voor. Ik prijs mezelf nog altijd gelukkig dat ik na de dood van mijn vriend solo een huis kon kopen, op een plek waar we weer gelukkig konden worden. De huizenprijzen waren toen niet zo hoog als nu, anders was die mogelijkheid er echt niet geweest.

Mooi, maar niet duurzaam

Toen we hier net kwamen wonen, heb ik stevig laten verbouwen. Met de kennis en wensen die ik toen had. Met duurzaamheid waren nog niet zoveel mensen bezig. Ik liet het vooral opknappen om het weer mooi te maken. Dat was, om eerlijk te zijn, best wel nodig. Met de wetenschap van nu, had ik andere keuzes gemaakt. Meteen mijn huis energiezuiniger maken, bijvoorbeeld. Maar oké, ik wist daar toen te weinig van. Mijn leven zag er anders uit. Ik was met andere dingen bezig en dat is oké.

Mijn huis heeft nu dus een prachtige keuken en badkamer. Ik ben nog altijd blij met de tegels en de kastjes die ik toen koos. Fijn dus, alleen heb ik wel tochtende houten kozijnen en op sommige plekken zelfs nog enkel glas. Ik voel steeds vaker: daar moet ik wat mee. Nu de energierekening flink omhoog gaat, voel ik die druk natuurlijk nog meer. Maar ja, om te gaan verduurzamen, moet ik wel zeker weten dat ik hier blijf wonen. En laat ik daar nou een beetje onzeker over zijn.

Overwaarde van mijn koophuis

Mijn woning kocht ik ooit voor € 170.000. Door de verbouwing heb ik een hypotheek van € 191.000. Ongeveer 45% van mijn hypotheek is aflossingsvrij. Twee jaar geleden liet ik mijn huis taxeren omdat ik dacht dat ik wilde verkopen. Mijn huis zou toen voor € 225.000 op de markt kunnen. Ik kan er wel vanuit gaan dat dit bedrag nu nog veel hoger ligt. Als ik om me heen kijk naar huizen die te koop komen, gaat de waarde op dit moment wel richting de € 300.000. Al weet ik dat natuurlijk niet zeker. Verhuizen naar een goedkopere woning zou me – met de lage rente van nu – flink lagere woonlasten kunnen opleveren. Maar ja, waar vind je nu nog een betaalbare woning? Ja, zullen mensen zeggen. Je woont er in één.

Koophuis voorlopig niet weg

Verhuizen? Dat zie ik nu toch nog niet gebeuren. Het past niet bij mijn leven. Misschien over een jaar of vijf, op zijn vroegst. Deze optie vervalt dus. Al zou het best voordelig kunnen zijn. Ik heb een mooie overwaarde op mijn huidige koophuis, die ik mee kan nemen naar een nieuw huis. Dat betekent weer wat minder hypotheek. Ook kan ik mijn oude, hogere rente dan inruilen voor de nu nog lage(re) rente. Ook dat zal flink schelen in maandlasten. Ik heb me er wel in verdiept, ook online wat berekeningen gedaan. Ik kan voor iets hogere maandlasten flink groter wonen. Toch parkeer ik deze optie nog even. Ik ben er nog niet klaar voor.

Nog vijf jaar niks aan mijn eigen huis doen is geen optie. Ik kan dan best wel problemen krijgen. Op een lekkend dak of verrotte kozijnen zit ik niet te wachten. Bovendien: als ik het over een paar jaar goed wil verkopen, moet het wel een beetje van deze tijd zijn. En dat is het met enkel glas her en der dus echt niet. Dus dan toch maar daarin investeren?

Geen leuke rekening

Mijn gevoel zegt me dat het de beste optie voor mij is om te sparen en overal kunststof kozijnen (inclusief dubbel glas) te laten plaatsen. Een kostenpost van rond de € 20.000 (oei). Maar mijn energiekosten worden hierdoor wel lager en de waarde van mijn huis wordt hoger. Een win-win situatie lijkt me. Maar ja, het is ook een hoop geld. En ik vind het geen leuke uitgave. Ik sta niet bepaald te springen om het te doen. Het hoort er natuurlijk gewoon bij als je huiseigenaar bent. Maar in mijn hoofd hoor ik ook een stemmetje dat zegt: wat een geweldige, andere dingen had je kunnen doen met € 20.000. Dat stemmetje probeer ik dan maar te negeren.

Oversluiten? Die optie heb ik nog niet genoemd. Onlangs heb ik mijn rente gemiddeld. Daar schreef ik dit stuk over. Zo heb ik dus al een verlaagde rente en dit bleek voor mij de enige, voordelige optie.

Persoonlijke keuze

Dus ga ik nu de eerste offertes aanvragen. Ik hoop dat ik niet steil achterover val van wat daaruit komt. Het moet gebeuren. Het liefst zou ik het bedrag dat ik hierin steek, aflossen op mijn hypotheek. Maar ja, je kunt je huis wel aflossen, maar als ondertussen je kozijnen verrotten, lijkt me dat niet de slimste optie. Ik vind dit soort keuzes best lastig. Was er maar iemand die me advies kon geven.

Niet per se een financieel adviseur, maar een verstandige oom of tante ofzo. Ik troost me met het idee dat meer mensen hiermee worstelen. Dat het fijn is om mijn overwegingen te delen en jullie weer aan het denken te zetten. De juiste keuze maken is heel persoonlijk. Het hangt samen met je doelen en wensen en ideeën over de toekomst. Dit is wat ik gekozen heb. Ik hoop dat jij ook tot een juiste keuze komt voor jouw situatie.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!