Wat als je (even) geen hypotheek had?

Groot nieuws! We gaan ons huis verkopen. Het maakt een hoop in me los. Want zonder de verplichting van een hypotheek ligt de wereld opeens voor ons open. Alles kan! Wat zou jij doen?

Als het aan mijn man ligt, gaan we naar Ibiza. Of Antwerpen, dat kan ook. Ik ben de laatste weken hier in huis alleen maar bezig hem te temperen. Nou, nou. Rustig. ‘Eerst maar eens verkopen en dan zien we wel.’ Al snap ik zijn enthousiasme. De huizenmarkt is ook hier in Swifterbant booming. Ons huis is flink meer waard geworden de laatste 1,5 jaar. Had ik eerder pech met een huis, nu hebben we een beetje geluk. Thank God. Kijk, een koophuis is fijn, zeker als je die gedeeltelijk afgelost hebt, maar het gevoel even zonder hypotheek te zijn is ook bijzonder. Wanneer maak je dat, nadat je je eerste huis koopt, nog mee? Nu weet ik dat er mensen zijn die dit lezen en denken: ho, wacht eens. Ik zou WILLEN dat ik een hypotheek kon krijgen. Snap ik. Daar ben ik ook ooit geweest. Wanneer je eenmaal een hypotheek hebt, is dat top. Maar het is ook een hele financiële verantwoordelijkheid. Laten we wel wezen: die geldlening houdt je letterlijk vast op één plek. Je levert er een beetje van je vrijheid voor in.

Lees ook: Dankzij het aflossen op onze hypotheek, konden we ons droomhuis kopen

Toen ik mijn huis in Almere jaren geleden verkocht, vertrokken we naar Curaçao. Mijn man had een vacature voorbij zien komen bij een radiostation daar. Hij, radiopresentator, solliciteerde en mocht komen. Daar gingen we dan. Hij, ik en onze baby van 5 maanden oud op het vliegtuig naar de tropen. We hadden geen hypotheek en dus eigenlijk geen financiële verplichtingen meer die ons in Nederland hielden. Als ik mijn laptop bij me heb en er is wifi, kan ik overal ter wereld werken. Curaçao was te gek! Zwaar soms ook, hoor. Na een kleine twee jaar keerden we terug naar Nederland. We hadden het wel weer gezien daar. Dat klinkt misschien gek, maar Curacao is zo groot niet. En omdat je op een eiland zit, kun je ook niet even een weekendje ergens anders heen, zoals je in Nederland bijvoorbeeld naar Parijs rijdt. Ik ben blij dat we terug zijn gekomen toen. Maar wanneer ik terugdenk aan onze tijd op dat tropische eiland, moet ik nog altijd breed glimlachen. Wat heeft dat ons veel geleerd. Over hoe je omgaat met stress, hoe je vrienden maakt, hoe je op elkaar leert vertrouwen. Ik had het voor geen goud willen missen. Wat een avontuur!

De volgende keer dat we een huis verkochten, kochten we er een ander huis voor terug. Dat was het huis waar we nu nog in wonen. Ja, het gaat altijd snel bij ons. Er zaten destijds een paar maanden tussen verkoop van het ene huis en de oplevering van het andere. En wat doe je dan? Tja, er een mooie tijd van maken. Ik sloot een fijne deal met een vakantiepark en we genoten daar van een geweldige nazomer. Check het huisje. Hoe lekker? Grasmatje erbij, wat zonnestraaltjes. We gingen bijna iedere avond na het avondeten een ijsje halen in het campingwinkeltje, om het zo te noemen. Ik moet nog glimlachen wanneer ik eraan denk. Iets minder avontuurlijk dan Curaçao, maar ook daar hebben we zo van genoten.

En nu verhuizen we dus weer. Ik snap dat je denkt: die hebben geen rust in hun kont. Je hebt gelijk. Dat zoeken we nog een beetje. We gaan waarschijnlijk terug naar een dorpje in de buurt van waar ik vandaan kom. Waar we die rust in ons kont hopen te vinden. Randstad. Duurder dus dan waar we nu wonen! We zoeken ons rot naar een huis dat ruim, tof en betaalbaar is. We gaan er qua huis en woonruimte waarschijnlijk op achteruit, want we willen niet veel meer gaan betalen dan we hier deden. Na het schrijven van een boek met de titel Duur Huis, Nooit Thuis, kun je jezelf niet meer klem zetten met een torenhoge hypotheek. En dat willen we ook niet. Het kan goed dat we besluiten dat nu niet de tijd is om te kopen en we een tijdje gaan huren. We zien wel hoe het loopt. De agenda staat vol bezichtigingen voor ons eigen huis, in ieder geval. Dus over de verkoop maken we ons geen zorgen.

Lees ook: Hypotheek aflossen? Dan wordt post van de bank leuk

Nog even en we hebben geen hypotheek meer. Wat gaan we doen? Wat zou jij doen wanneer je even die financiële verplichting niet meer had en ook nog de vrijheid om op iedere locatie te werken? Wat het iets complexer maakt is dat we twee kinderen hebben, waarvan er één naar de basisschool gaat sinds een jaar. Hij wordt volgende week 5 jaar (Hoera!) maar wat minder hoera vrijheidstechnisch want hij is dan leerplichtig. Even een paar maanden (of jaren) buitenland wordt dan een stuk ingewikkelder. Dus zwaai maar met je handje naar die plannen op Ibiza, Bali en Antwerpen. We hebben nog even om erover na te denken. Het gaat hier in huis nu even nergens anders over. Geld en vrijheid. Zo zie je maar weer hoe het met elkaar verweven is. Ik ben benieuwd naar jullie visie. Wat zouden jullie doen wanneer werk of financiële verplichtingen je niet meer aan je woonplaats of land zouden verbinden? Welke droom zou jij dan waar maken?

We nemen een flinke smak geld mee uit dit huis, vooral vanwege extra aflossingen. Dat geld mag je niet zomaar over de balk gooien. Er bestaat namelijk zoiets als de bijleenregeling. Voor iedereen met overwaarde, lees hier meer over die regeling, bij een collega-blogger. ‘Waarom je je niet rijk moet rekenen met overwaarde’

 

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!