Warren Buffett en Annemarie van Gaal weten: dit maakt je rijk(er)

Rijk word je door veel geld te verdienen, dat denken mensen vaak. Maar dat hoeft helemaal niet. Er is één geldgewoonte die veel rijke lui gemeen hebben en die jou ook kan helpen op weg naar rijkdom.

Door Renée

Velen denken dat sparen alleen gaat wanneer je veel geld verdient. Ik geloof dat iets anders veel belangrijker is dan de hoogte van je inkomen: goed weten hoeveel en waaraan je je geld uitgeeft. Vaak denk je dit te weten, maar zit je er zo tientjes tot honderden euro’s per maand naast. Er is eigenlijk maar één manier om het echt scherp te hebben: je uitgaven bijhouden.

Kasboekje

Wist je dat mensen als Warren Buffett tot en met Annemarie van Gaal, allemaal bijhouden wat ze uitgeven? Want je kunt wel steeds meer gaan verdienen, maar je kosten stijgen vaak mee. Duurder huis, meer personeel, enzovoort. Dus als je niet oplet ben je als rijke stinkerd net zo arm als tijdens je eerste baantje. Dat werkt ook zo voor mensen die geen miljonair worden zoals zij. Wanneer je bijvoorbeeld €100 salarisverhoging krijgt, geef je (als je je uitgaven niet bijhoudt) waarschijnlijk heel makkelijk geld weer uit. Aan wat extra boodschappen, een impulsaankoop hier en daar of een cadeautje voor je kind. Dat heb je vaak niet eens door.

Ik wist uit de schulden te komen en te starten met sparen door mijn financiën bij te gaan houden. Dat deed ik ooit in een ouderwets kasboekje, inmiddels ben ik digitaal gegaan. Ideaal hiervoor is het gratis digitale huishoudboekje Grip (met bijna alle banken te gebruiken). Hiermee krijg je supersnel én makkelijk inzicht in wat er iedere maand binnenkomt en wat er iedere maand weer uitgaat. Ook zie je dankzij de handige categorieën precies waar je geld naartoe gaat.

Eten

De eerste keer dat ik de app opende, zag ik meteen: hier valt nog wel wat winst te behalen. Ik gaf veel teveel uit aan boodschappen en aan eten bestellen. Dat laatste is nog altijd een zwak punt. Het is altijd confronterend om je eigen uitgaven onder ogen te komen. Pas als je dat doet kun je iets veranderen. Dat levert altijd meer op dan je kop in het zand steken.

Voor mij werkt het om een budget aan te maken, bijvoorbeeld voor de boodschappen en het bestelde eten. Zo geef ik mezelf ruimte om geld uit te geven aan dingen die ik leuk vind, maar houd ik tegelijkertijd controle. Dit kan ook in de Grip app. Als je over je budget heen gaat, krijg je een berichtje. Ideaal. Ook ideaal is de abonnementen functie. Je ziet daarin in één opslag al je abonnementen op een rij staan. Met de prijs per maand én per jaar. Confronterend. Sommige abonnementen kun je direct met behulp van de app opzeggen. 

Digitaal bijhouden

Nu snap ik dat niet iedereen blij wordt van een kasboekje bijhouden. Maar in app-vorm is dit echt heel leuk om te doen. Ik gebruikte het digitale huishoudboekje Grip daar jaren geleden voor. De laatste tijd niet meer, gewoon omdat ik het lekker op orde had en het vrijwel vanzelf ging. Maar ik heb mijn twee rekeningen nu toch weer gekoppeld. (Je kunt er namelijk meer dan één koppelen aan Grip.) Nu blijk ik hier en daar toch weer meer uit te geven dan nodig is en dan ik eigenlijk wil. Daarom wil ik graag samen met jullie Grip gaan gebruiken. Omdat ik weet dat het écht voor iedereen nuttig en leuk kan zijn. Maar ook omdat je even door moet bijten en we elkaar daarin kunnen motiveren. Je kunt je hieronder inschrijven voor onze speciale mails waarin we je hierbij helpen én motiveren. Je ontvangt dan video’s van mij, inspirerende verhalen en uitleg. Lijkt me leuk om dit samen te gaan doen.

[mailerlite_form form_id=13]

Drie redenen om je uitgaven écht goed te tracken

  1. Er staan altijd kosten in je overzicht die je eruit kunt gooien. Die onnodige verzekering, het abonnement op dat tijdschrift waar je nooit aan toe komt. Dat is snel verdiend!
    
  2. Je vindt je zwakke, financiële plekken. Eten bestellen is bijvoorbeeld één van mijn zwakke plekken. Ik schrok me rot toen ik voor het eerst onder ogen kwam hoeveel ik daaraan uitgaf. Dit geeft je de kans om dit te veranderen, met mate te genieten van dit soort leuke dingen zonder het schuldgevoel.
    
  3. Je kunt pas goed gaan sparen, beleggen of aflossen, wanneer je weet hoeveel ruimte je daarvoor hebt. Door je uitgaven bij te houden, kom je daar vanzelf achter. Maar ook kun je met behulp van de app besparen en dus meer ruimte maken om (extra) te sparen. Zo worden dromen die nu onhaalbaar lijken, opeens een serieuze mogelijkheid.  
    

Redenen genoeg toch? Leuk als je je inschrijft en misschien tot in de mail!

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud van dit artikel is 100% PorteRenee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!