Waarom wij per direct stoppen met versneld hypotheek aflossen

Ik ben groot fan van je hypotheek aflossen. Zo snel als maar kan. Toch hebben wij besloten voorlopig geen extra aflossingen meer te doen. WAT? JIJ? Groot voorstander van versneld aflossen. Jep. Ik leg het je uit.

Ik schreef het eerder deze week al. Wij hebben ons huis te koop staan. Na lang wikken en wegen, dat wel. Maar de knoop is doorgehakt. We gaan ons lieve dorpje verlaten. We zijn bezig met meerdere opties, waarvan een klushuis (oh jeeh!) er één is. Maar daar later meer over. Het laatste jaar heb ik hier op PorteRenee.nl vaak geschreven over hoe groot fan ik ben van extra op je hypotheek aflossen. Wij losten tijdenlang zelfs 1.000 euro per maand af. Crazy! Maar het voelde zo lekker om onze schulden iedere maand te zien krimpen en daarmee ook onze maandlasten. Er waren ook minder vette tijden, hoor. Daarin haalden we die 1.000 euro bij lange na niet. Maar altijd ging er wel iets die kant op. Met als doel zo snel mogelijk van die lening, die je hypotheek toch is, af te zijn.

Lees ook: Dankzij het aflossen op onze hypotheek, konden we ons droomhuis kopen

Nu stoppen we met extra aflossen op onze hypotheek. Ik hoor je denken: WAT!? Jij? Groot voorvechter hiervan. Jep, that’s me. Nog altijd geloof ik met heel mijn hart in versneld aflossen als een van de manieren om een vrijer, zorgelozer en financieel steady leven te creëren. Alleen is het nu voor ons niet gunstig. We gaan verhuizen en dat zal betekenen dat we een nieuwe hypotheek zullen aangaan. Helaas is onze overwaarde + ons eigen geld niet zo’n immens bedrag dat we ons toekomstige huis in één keer kunnen aftikken. Dat lijkt me zo awesome. Dat je gewoon een huis wilt kopen en de makelaar kunt vertellen dat je geen voorbehoud van financiering houdt. Want hey, je kunt het gewoon uit je eigen zak betalen. Toekomstdromen, zijn dat voorlopig nog.

Meer geldtips? En een kijkje in mijn leven?
Volg me op Instagram.

We overwegen om te verhuizen richting de Randstad. Een beetje richting de streek waar ik zelf opgegroeid ben. En daar zijn de huizenprijzen flink hoger dan waar we nu wonen. Daar zijn we ons bewust van. We willen niet veel duurder gaan wonen, dus hebben we geaccepteerd dat we voor hetzelfde geld daar een stuk minder huis krijgen. Niet erg. We hebben nu 158m2 en gebruiken de bovenste etage eigenlijk amper. Dat vind ik ook weer zonde, want ik betaal er wel iedere maand voor. We krijgen er veel andere dingen voor terug. Zoals het strand, de duinen, prachtige steden in de buurt, veel toffe voorzieningen. Het is een afweging die iedereen zelf maakt. Wat is het allemaal waard voor jou? Waar kies jij voor?

We zaten afgelopen week met onze financieel adviseur/hypotheekadviseur om onze wensen te bespreken. We vroegen hem of we onze bestaande hypotheek mee konden nemen naar een ander huis. Hij glimlachte en leerde ons weer eens wat, zoals wel vaker. Hij zei dat een hypotheek meenemen eigenlijk helemaal niet kan. Mensen gebruiken die uitdrukking (en sommige financiële instellingen ook), maar bij een nieuw huis zul je altijd een nieuwe hypotheekaanvraag moeten doen. Je wordt ook opnieuw getoetst op basis van je inkomen. Het onderpand is anders, dus de lening is anders. Wel kun je je rente meenemen. Dat is wat mensen vaak bedoelen met ‘hypotheek meenemen.’ Onze rente is, hou je vast, 1,8%. Dat is historisch laag. Superrelaxed natuurlijk, zeker omdat die rente nog wel een paar jaar blijft staan. Alleen… nu komt de reden dat wij niet meer op onze hypotheek aflossen. We mogen die rente alleen meenemen over het bedrag dat we nu nog aan hypotheek open hebben staan. Dus is het niet handig om nu extra te gaan aflossen. We willen de hypotheek zo min mogelijk verhogen door de verhuizing, maar waarschijnlijk gaat ‘ie wel iets omhoog. En de rente is nu hoger dan die 1,8%. Dus there you have it: maar even stoppen met aflossen dus.

Lees ook: 3 ton aan hypotheek aflossen in 10 jaar. James deed het!

Het eerste wat ik doe wanneer ik verhuisd ben, is weer op onze hypotheek aflossen. Dat zal misschien niet meteen lukken. Verhuizen kost een hoop geld. Notaris, hypotheekadviseur, verhuizers, kosten koper. Wat dacht je van alle tijd die erin gaat zitten. Een nieuwe school voor onze oudste zoon Cooper (5) zoeken, een nieuwe gastouder of kinderdagverblijf voor onze benjamin Bowie (1,5). Dozen inpakken, spullen uitzoeken, schoonmaken. Ai, als ik het zo opsom, vraag ik me heel even af waar we aan beginnen. Maar ik weet ook waar we het voor doen. Dichter bij familie, een plek met meer reuring, allerlei nieuwe kansen. Er zijn dus situaties waarin extra aflossen op je hypotheek niet meteen gunstig is. Heb je plannen om je schuld sneller weg te gaan werken, praat dan vooral even met je financieel adviseur, als je die hebt. Of check het bij je hypotheekadviseur. In alle andere gevallen: go for it. Mede door sparen en aflossen, hebben wij een fikse overwaarde op ons huis kunnen creëren. Waardoor we ook voor ons nieuwe huis (welke dat ook wordt) niet een volledige hypotheek af hoeven te sluiten. Heel fijn. Dat een huis van 350.000 euro nog maar een hypotheek van 230.000 euro betekent. Die rust en financiële ruimte gun ik iedereen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!