Waarom wij meteen extra aflossen op ons nieuwe huis

We wonen nét in ons nieuwe huis. En toch hebben we besloten meteen al te beginnen met extra aflossen. Waarom? Hoe? Hoeveel? Ik leg het allemaal uit.

Abonneer je op mijn Youtube-kanaal

Mijn man en ik hebben een verslaving. Ik ben de eerste om het toe te geven. Nee, we zijn niet verslaafd aan sigaretten of aan computerspelletjes. Op zich is onze verslaving een hele positieve. We zijn verslaafd aan extra aflossen op onze hypotheek. We deden het de laatste jaren zo fanatiek dat we nu nog meer een hypotheek hebben van 65% van de waarde van ons huis. Hierdoor hebben we heerlijk lage lasten terwijl we wel fijn wonen. We hadden eigenlijk bedacht dat dat aflossen op een laag pitje zou staan, wanneer we net verhuisd waren. Maar het kriebelt alweer. Zeker wanneer we een financiële meevaller hebben.


Zo hadden we een offerte binnen gekregen voor een nieuwe schutting. Dat zou ons 2500 euro gaan kosten (ja, flinke tuin). Tot onze nieuwe buurman riep dat hij dat ook wel kon. En graag wilde helpen. Nu we alleen nog materiaalkosten hadden (plus een goede fles wijn voor de buurman) hielden we 1000 euro over. Het was mijn man die als eerste zei: ‘Zullen we dat geld aflossen op de hypotheek?’ Het was alsof hij mijn gedachten las. Dus is onze eerste aflossing alweer onderweg. Het leuke is: in de app van onze hypotheekverstrekker RegioBank, kunnen we onder het kopje Hypotheek precies de bedragen van onze hypotheek zien. Het bedrag, de gedane aflossingen, het maandbedrag, enzo. Ik word altijd blij van dat soort cijfertjes. En dat rode rondje dat afloopt naarmate je meer aflost: blijer kun je mij niet maken.


Bij de meeste banken mag je niet onbeperkt aflossen. De bank loopt daardoor rente mis en stelt dus grenzen. Wij mogen bij RegioBank jaarlijks 20% per leningdeel aflossen. Tegenwoordig is dat 10%, zoals bij de meeste banken. Meer hierover op de site van RegioBank. Of check het even bij je eigen bank.


Extra aflossen. Waarom zou je dat doen? We lossen het hele bedrag sowieso binnen 30 jaar af. Die vraag krijg ik wel vaker. Wij doen het om verschillende redenen.

  • Onze hypotheek zien we als een schuld. Dat is het natuurlijk ook. Van een schuld willen wij zo snel mogelijk af.
  • Het scheelt nogal wat rente. Al betalen wij een bescheiden rentepercentage van zo’n 2%, dan nog. Wanneer we 1000 euro aflossen, is dat 1000 euro waar we nooit meer rente over betalen. Dat scheelt je gedurende 30 jaar (als je 40% inkomstenbelasting betaalt) ruim 600 euro aan niet betaalde rente.
  • Als ik mijn huis afgelost heb, hou ik heel wat geld over iedere maand. Te gek idee, toch? Ik betaal iedere maand ruim 700 euro netto. Dat geld kan ik dan aan andere dingen besteden.

Hoe maak je van extra aflossen een succes. Nou, met dit 6-stappenplan:

1 Begin met het maken van een plan. Hoeveel schuld is er nog? Wat kun je maandelijks missen? Schrijft het allemaal op. Stel nu je doelen: hoeveel wil je extra aflossen en hoeveel tijd neem je daarvoor.

2 Stel een automatische overboeking in. Net zoals je veel van je rekening automatisch betaalt. Zo krijgt die extra aflossing net zoals prioriteit als bijvoorbeeld het betalen van water, gas en licht.

3 Wij werkten voorheen met een aflosbarometer. Ieder streepje stond voor €1.000 hypotheekschuld. Wanneer we €1.000 extra hadden afgelost, mochten we een streepje groen inkleuren. Je kunt ieder streepje natuurlijk ook €500 of €100 maken. Net wat je fijn vindt. Zo word het een superleuk spelletje dat je bij de les houdt.

4 Trek je niks aan van wat anderen mensen van je plan vinden. Er zijn nog altijd mensen die denken dat je een dief van je eigen portemonnee bent wanneer je (extra) aflost. Ze zullen zeggen dat je hypotheekrenteaftrek misloopt. Maar geen rente betalen omdat je hypotheekvrij bent, is nog altijd gunstiger dan een deel van je betaalde rente terugkrijgen, toch?

5 Lees er online over. Mensen vinden over geld praten gevoelig. Maar online delen veel mensen wel hun aflosverhalen. Laat je er door inspireren. Zo voelt het niet alsof je er helemaal alleen in staat. Je vindt op PorteRenee ook dit soort verhalen, bijvoorbeeld het verhaal van Yvonne (44) die al twee ton afloste op haar hypotheek.

En die zesde stap? Gewoon beginnen. Bij onze bank, RegioBank, kan aflossen via de online omgeving, maar ook ouderwets via een formulier, waarna ze het op een bepaalde datum afschrijven. Bij andere banken is dat weer anders. Gewoon even bellen en vragen wat de procedure is. Meestal is het supersimpel. En fantaseer maar alvast een beetje over hoe het zal zijn om hypotheekvrij te zijn. Doe ik ook 🙂

Dit artikel is een samenwerking met mijn hypotheekverstrekker Regiobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!