Hoe kan ik leren sparen, vragen mensen me vaak. Dat gaat pas makkelijk(er) wanneer je niet spenden maar sparen gaat zien als de grootste verwennerij voor jezelf. De ultieme vorm van zelfrespect.
Ik hoor vaak van mensen dat ik streng voor mezelf ben. Ze zeggen dat ik mezelf iets moet gunnen. Ten eerste zijn dat vaak mensen die mij niet zo goed kennen. Dan zouden ze weten dat ik nog volop geld uitgeef aan leuke dingen en dingen waar ik blij van word. Iedere zes weken lekker naar de schoonheidsspecialist. Nog steeds iets te vaak buiten de deur eten. Geen zorgen om mij, dus. Het zette me wel aan het denken. Dit soort opmerkingen. Blijkbaar vinden we geld uitgeven aan onszelf een manier van verwennerij. Dat snap ik best wanneer het gaat om af en toe een dagje sauna. Hoera daarvoor. Dat vind ik ook heerlijk. Maar dingen voor jezelf kopen. Is dat wel echt jezelf verwennen? Of is sparen een veel impactvollere manier van jezelf verwennen?
Lees ook: 15 gouden tips die je helpen sparen
Iedere maand sparen wij ruim 50% van wat er hier netto allemaal binnen komt. Dat is flink. En dat dat lukt, daar zijn we stiekem best trots op. Ik heb pas echt leren sparen, toen ik sparen ging zien als de ultieme wijze om mezelf te verwennen. Want mijn man en ik doen onszelf op deze manier niet alleen een lage hypotheek, dito maandlasten en een volle spaarrekening cadeau. Indirect krijgen we er zoveel meer voor terug. Meer tijd met onze twee kleine kinderen, omdat we niet fulltime hoeven te werken. We krijgen er vrijheid voor om op een mooie dag als vandaag lekker te gaan zwemmen. Ook de ruimte om voor ons werk klussen op te pakken waar we echt blij van worden. En de tijd om af en toe een caravan op te klussen, omdat ik dat het leukste vind wat er is.
Ik verwen mezelf heus wel eens met nieuwe kleren en andere luxe. Ik verwen mezelf nog wat vaker met een extra aflossing op de hypotheek, een overschrijving naar de spaarrekening of wat extra aandelen. Sparen gaat bij ons vanzelf, nu we merken wat een cadeau het is voor onszelf. Het voelt niet (meer) alsof we moeten inleveren of dingen niet mogen, omdat ze extra geld kosten. We mogen nog altijd een hele hoop van onszelf maar doen sommige dingen gewoon niet meer. Omdat ze ons niet brengen naar waar wij willen zijn. Een vrij leven is voor ons het allerbelangrijkste. Een fijn, gelukkig, liefdevol, vrij leven. Werk speelt daar absoluut een rol in. Een flinke, ook. Mijn man en ik zijn allebei gek van ons werk. Je maakt mij niet gelukkiger dan met het brainstormen over nieuwe ideetjes. Van opwinding lig ik er ’s avonds wakker van. Daarvan en van mijn niet doorslapende dreumes, geef ik toe.
Lees ook: Professor: ‘Zo gaat sparen 2x zo snel’
Wanneer je bouwen aan je financiële toekomst gaat zien als liefde voor jezelf en je gezin, wordt het makkelijker. Dan bedenk je je vanzelf bij iedere niet-noodzakelijke aankoop: leidt dit afrekenen me naar een gelukkiger en rijker leven, of word ik hier alleen maar armer van? Brengt dit me dichter bij het leven dat ik voor ogen heb, of brengt het me alleen maar verder vandaan? Dit klinkt vrij dramatisch. Zo voelt het in het dagelijks leven niet. Ik gun mezelf de aankopen waar ik oprecht blij van wordt. Ik gun mezelf ook vrijheid, rijkdom (op zoveel meer vlakken dan alleen financieel) en een stressvrij leven. Ik zie sparen als de hoogste vorm van zelfrespect. Zoals ze in die reclame voor gezichtscrème zeggen: Omdat je het waard bent.