Waarom ik 7 aparte bankrekeningen heb

Wat? 7 bankrekeningen? Waarom? Dat leg ik je graag uit. En misschien kan dit voor jou ook werken.

Ooit, jaren geleden, begon ik met één bankrekening. Ook toen ik zzp’er werd, hield ik het bij één rekening. Mijn inkomsten kwamen erop binnen, mijn boodschappen werden ermee betaald en er werden automatische incasso’s vanaf geschreven. Het was een grote wanordelijke rotzooi. Mijn accountant werd al lichtelijke depressief wanneer hij een afspraak met mij in zijn agenda zag staan. Want zelfs het achterhalen van mijn ontvangen bedragen (wat had ik eigenlijk verdiend?) lukte me amper. Ik moest me door Ikea-aankopen en Aldi-boodschappenlijstje heel ploegen om daarbij te komen. ‘Dit kan zo niet langer,’ zei hij na een paar jaar. Ja, hij hield het nog vrij lang vol. De eerste rekening die erbij kwam, was een zakelijke rekening. Daarna volgden er nog meer rekeningen, die voor een beetje orde zorgden. Uiteindelijk werden het 7 aparte rekeningen. Klinkt als overdreven gedoe, toch? Dat had ik vroeger ook gezegd. Nu zou ik niet anders meer willen. Ik leg je precies uit hoe ons systeem werkt.

Ik zal uitgebreid vertellen welke rekeningen ik allemaal heb en (in godsnaam!) waarom?

  1. Gezamenlijke rekening
   Dit is dus de enige rekening met een pasje. Ik heb er een en mijn man heeft er een. Op deze rekening zet ik iedere maand een bedrag dat bedoeld is voor alle bedragen waarvan ik niet precies weet hoeveel het gaat kosten. Dus: boodschappen. Maar ook kleding of etentjes buiten de deur. Hier worden dus geen rekeningen vanaf geschreven. Vroeger liep alles door elkaar en gebeurde het vaak dat er een bedrag niet geïncasseerd kon worden, omdat ik teveel geld uit had gegeven aan lekker lunchen. Dat voorkom ik door die twee uit elkaar te trekken.
  2. Vaste-lasten-rekening
   Ja, dit is dus de rekening waar alle automatische incasso’s vanaf gaan. Ik weet precies hoeveel er wordt afgeschreven en zet dat bedrag iedere maand klaar. Geen omkijken meer naar en nooit meer een brief gekregen met de mededeling dat de afschrijving niet gelukt was. Enig gevaar is dat er op deze rekening dus altijd geld staat en mijn man er nog wel eens een greep uit doet om last minute iets te betalen. Ja, dan is het ruzie in huize Lamboo. Want dat-is-niet-de-bedoeling-meneer!
  3. Zakelijke rekening
   Dit is de rekening waarop mijn facturen worden uitbetaald. Ik geef eerlijk toe: deze check ik het vaakst. En dit is ook de rekening waar ik het meest blij van word. Yes! Weer wat bijgeschreven. Ik betaal hier alleen online mee en alleen zakelijke kosten. Bijvoorbeeld de kosten van mijn website of wanneer ik eens een freelancer inhuur om me te helpen. Verder wordt wat hierop staat verdeeld tussen de vaste-lasten-rekening, de gezamenlijke rekening en de spaarrekeningen. Ja, meerdere. Zie hieronder.
  4. Spaarrekening ver weg
   We hebben één spaarrekening bij een andere bank. Een bank waar je de hoogste rente van Nederland krijgt (meestal). Nee, dat is nog steeds niet hoog, maar alle beetjes helpen. Dit geld mag niet aangeraakt worden. Bijstorten mag, opnemen is verboden. Je mag inloggen en kijken hoeveel erop staat, maar die opneem-knop is no go area. Dit is ons appeltje voor de dorst. Ons geld voor als het leven even niet zo aardig voor ons is. Dit is bijvoorbeeld geld om de rekeningen van te betalen als één van ons even niet zou kunnen werken, om wat voor reden dan ook.
  5. & 6 & 7 Drie spaarrekeningen met verschillende spaardoelen
   Ik ben groot fan van het stellen van verschillende spaardoelen. Dat kan tegenwoordig bij veel banken in de app. Plaatje erbij, helemaal leuk. Ik heb van de week eens zitten kijken naar online bankieren met bunq. Die maken het helemaal bont. Naast de spaardoelen kun je ook instellen dat iedere betaling naar boven wordt afgerond en het verschil vanzelf naar je spaarrekening gaat. Supertof. Een soort sparen zonder dat je het doorhebt. Ik heb dus naast de 4 rekeningen hierboven, 3 aparte rekeningen met potjes. Namelijk: potje onvoorzien (heel saai potje voor alles wat tegenvalt en ik niet aan zag komen. Zoals toen ik afgelopen week met mijn wagentje langs de N307 kwam te staan, met rook uit de motorkap. Oeps!) Ik heb een aparte rekening waarop ik spaar voor vakanties, weekendjes weg en andere fun-dingen. En daarnaast nog een potje dat ooit heette: extra aflossen op de hypotheek, maar tijdelijk (i.v.m. onze verhuizing) is omgedoopt tot: maak-het-huis-mooi-potjes.

Dat is dus hoe wij het doen. 7 aparte bankrekeningen en een fijn overzicht. Hoe doe jij dat? Ook zoveel rekeningen? Of alles op één hoop. Ik ben benieuwd.

 

Dit artikel is een samenwerking met bunq. De inhoud is voor 100% van mij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!