Wat ik verdien en waarom iedereen daar open over zou moeten zijn

Als er één ding is wat je niet vertelt, dan is het wat je verdient. Je salaris is nog net een iets groter geheim dan je pincode. Ik zeg: onzin. Door er open over te zijn, staan we alleen maar sterker. Dus begin ik zelf maar: wat heb ik deze maand verdiend?

Oke, met de billen bloot, noemen ze dit. Als ik vind dat iedereen elkaar vooral moet vertellen wat hij of zij verdient, dan moet ik zelf voorop lopen. Dan moet ik daar niet zo flauw over doen. En ik ga het je allemaal vertellen. Eerst wil ik uitleggen waarom ik vind dat we niet zo geheimzinnig over ons inkomen moeten doen. Heb jij wel eens salarisonderhandelingen gehad? In veel gevallen is de CAO daarin leidend. Maar als die er in jouw branche niet is? Waarom baseer je je dan op wanneer je toekomstige werkgever vraagt: wat is je salarisindicatie? Geen idee, toch? Veel mensen gaan Googelen. Lijkt mij persoonlijk niet zo betrouwbaar, maar ja, bij gebrek aan informatie moet je toch wat. Waarom niet gewoon vragen wat iemand anders in een soortgelijke functie verdient? Dat durven we niet. Vinden we te privé. Het zou je anders wel een veel betere onderhandelingspositie geven. Je weet namelijk wat realistisch is.

Lees ook: Creëer meerdere stromen van inkomen

Veel mensen zijn er niet alleen niet eerlijk over, ze liegen zelfs. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders oneerlijk is over zijn of haar verdiensten, tegenover familie en vrienden. Jammer. Zo maken we elkaar gek. Zo hitsen we elkaar op. We linken een hoog salaris aan succesvol zijn. Dus verzwijgen we het als de baas maar geen salarisverhoging geeft. Nee, want dan ben je een loser. Beter praat je daarover met collega’s. Zodat je samen op kunt trekken om die baas eens even aan zijn jasje te trekken. Ja, toch? Samen sta je sterk en dat geldt zeker in dit soort gevallen. En je voorkomt zo ook dat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen en daar geen weet van hebben. Want daar zijn we anno 2018 wel een beetje klaar mee, lijkt me.

Nog zoiets. Bijna 40% van de sollicitanten liegt over huidige salaris. Het stond in de Volkskrant.Waarom ze dat doen, lijkt me logisch. Ze willen op die manier een hoger salaris afdwingen in salarisonderhandelingen. Maar als iedereen liegt, en werkgevers dat onderhand ook wel weten, wat is het antwoord dat we geven dan nog waard? Waarom vraagt een nieuwe baas überhaupt naar je oude salaris? Dat doet er toch niet toe? Het gaat toch om wat je in je nieuwe functie wenst te gaan verdienen. En om wat je nieuwe werkgever vindt dat je waard bent, op basis van je talenten en je ervaring?

Oke, genoeg onderzoekjes en meningen. Tijd om dan zelf maar eens voorop te gaan. Wat verdien ik zelf? Omdat ik als zzp’er werk, loopt dat nogal uiteen. Laat ik gewoon afgelopen maand eens nemen. Mijn werkzaamheden worden achteraf uitbetaald, meestal met een betalingstermijn van 30 dagen. Al zijn er ook opdrachtgevers die, helaas, wat minder netjes met die 30-dagen regel omgaan. Ik vertel hier wat ik deze maand om heb gezet. Dus ter waarde van hoeveel geld ik werk heb verzet. Dat betekent niet dat dat allemaal op mijn rekening gestort is, al. Dat komt in de loop van volgende maand dus binnen.

We beginnen met mijn werk als freelance journalist. Dat is mijn ‘normale’ baan, naast het volschrijven van deze site. Zo schreef ik een grote geldspecial voor een weekblad, een aantal commerciële teksten voor een website en een verhaal over een vrouw die haar man in een burn-out weg zag zakken. Bij elkaar goed voor 5990 euro. Dat is met de BTW er al af. Dat lijkt een hoop, maar wacht. Daar moet ik nog inkomstenbelasting over betalen. Dus zeg, daar blijft 3900 euro netto van over. Dan heb ik ook nog geen pensioen opgebouwd en ben ik niet verzekerd voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Als ik ziek word, krijg ik ook niet doorbetaald. Daar kies ik allemaal zelf voor, maar het geeft een beetje duiding aan het bedrag. Daarnaast verdiende ik met deze site nog 387 euro netto. PorteRenee is een geweldige hobby, die veel tijd kost. Het is fijn dat ik er iets mee verdien, al hoef ik daar niet van te leven. Daarnaast krijgen we iedere maand een terugbetaling van 170 euro, op een lening die we een kennis ooit gaven. Bij elkaar opgeteld is dat dus: 4457 euro.

Nu zal iedereen iets vinden van bovenstaande. Aan meningen nooit tekort. En eigenlijk is dat alleen maar goed. Laten we vooral praten over ons inkomen. Wat is hoog, wat is laag. Waarom? Wat zouden we willen? Wat is reëel? Geld is niet vies. Geld stinkt ook niet. Het is belangrijk in ons leven, dat kun je moeilijk ontkennen. Ooit spraken we ook niet over seks. Dat deed je gewoon niet. Dat is ook veranderd. Mijn vriendinnen raken er niet over uitgepraat. Laten we die verandering ook inzetten wanneer het over geld gaat. Want je salaris is nooit iets om je voor te schamen.

Lees ook: Wie ik wel niet denk dat ik ben

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!