Waarom iedereen een eigen noodpotje moet hebben

Met tegenzin naar je werk? Een baas die elke dag in je irritatiezone komt? Maar je hebt geen way out? Tijd om een noodpotje bij elkaar te sparen.

In Amerika noemen ze zo’n noodpotje ook wel fuck you-money. Een zak geld, die je bij elkaar spaart, en kunt gebruiken wanneer je gewoon ontzettend veel zin hebt om tegen je baas te zeggen: “Houdoe, de ballen en tot nooit meer ziens!”.

Lees ook: Op je 30e met pensioen. Het kán!

 

Gevangen door geld

Een vriendin klaagde ooit 5 jaar lang over haar baan. Ze vond het saai, niet uitdagend. Haar baas kafferde haar te pas en te onpas uit. En elke dag kwam ze bloedchagrijnig thuis. Je zou denken: wegwezen. Hup, gaan en op zoek naar een andere baan. Toch deed ze dat niet. Ze had een gezin, kleine kinderen. Plus ze werkte in een branche waarin de banen niet voor het oprapen lagen. Dus ze bleef maar.

Ze voelde zich opgesloten. Door angst. Maar ook door een gebrek aan financiële middelen. Neemt ze zelf ontslag? Dan heeft ze geen recht op een uitkering. Wanneer je zelf ontslag neemt, krijg je meestal geen WW-uitkering. Omdat je dan zelf verantwoordelijk bent voor je werkloosheid. En ze had gewoon een inkomen nodig. Voor haar was ontslag nemen dus geen optie. Terwijl elke vezel in haar lijf riep dat ze weg moest bij dat kantoor.


Fuck you-money achter de hand

Mijn vriendin zat niet in de positie om te zeggen: “Zoek het uit. Ik ben er klaar mee”. Wel ze wél kon doen, is haar lot in eigen handen nemen. Hoe dan? Met een fuck-you-money-potje. Een term die ze in Amerika uitvonden. Het is ook een van de 52 tips van oud-topman Rolf Dobelli in zijn boek De kunst van het goede leven.

En gelijk heeft ‘ie. Wanneer je een eigen noodpotje hebt, geef je jezelf vrijheid. Of beter gezegd: het geeft je je vrijheid terug. Het stelt je in staat om te stoppen met werk, wat je elke dag met tegenzin doet. Een fuck-you-zak-met-geld geeft je de tijd om nieuw werk te zoeken. Of om iets voor jezelf te beginnen. Zodat je jezelf niet nog langer gevangen hoeft te houden in een knellende situatie.


Het is een groot cadeau

Oké, zo’n zak met fuck you-money staat niet opeens met Sinterklaas of kerst voor de deur. Hoe lekker dat ook zou zijn. Toch is het wel een cadeau. Een cadeau dat jij aan jezelf geeft door elke maand geld apart te zetten. En dit geld te beschouwen als je noodpotje. Voor als je écht wilt stoppen met werk dat je niet leuk vindt. Of omdat je je niet langer door angst laat leiden en je eigen onderneming begint.

Het werkt trouwens ook in andere gevallen. Bijvoorbeeld omdat je je huis uit wilt, omdat je buren de boel terroriseren. Wanneer je relatie op is, en je bij hem of haar weg wilt. Hoeveel mensen blijven wel niet in een relatie om financiële redenen? Vooral vrouwen, die gewoon geen geld hebben om het zonder die man te rooien. Sparen dus. Dat fuck you-geld.

 

Hoe begin je?

Je begint je noodpotje door in te schatten binnen hoeveel maanden je weer een eigen inkomen hebt. Laten we gemiddeld 6 maanden nemen voor het vinden van een nieuwe baan. Laten we er een jaar van maken voor werk dat je ook écht leuk vindt. Want als je dan toch fuck you hebt gezegd, wil je niet weer in zo’n zelfde situatie terecht komen.

Bereken je vaste lasten per maand. Stel, je hebt iedere maand € 2.000 nodig. Voor je huur, boodschappen, kinderen. Alles wat je móet betalen, zeg maar. Dan reken je uit hoelang je nodig denkt te hebben voordat je een nieuw inkomen hebt. Is dat 12 maanden? Dan heb je € 24.000 nodig. Is dat 6 maanden? Dan spaar je € 12.000 bij elkaar.

Lees ook: Dit zeg je wanneer mensen versneld je hypotheek aflossen stom vinden

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!