Waar koop ik veilig bitcoins?

Nu iedereen de bitcoin heeft ontdekt, zoeken we ook massaal naar een betrouwbare manier om die aan te kopen. Kasper, trouw Bitcoin-belegger, geeft zijn tips.

Door Kasper

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Heel eerlijk: grondig onderzoek naar de vele Bitcoin-brokers heb ik niet gedaan. Want, toen ik eenmaal Bitvavo zag, ben ik gestopt met zoeken. Dit was namelijk precies wat ik nodig heb. 

Er zijn duizenden Bitcoin-apps en sites waarmee je kunt handelen in Cryptogeld. Die allemaal bestuderen zou je bijna een dagtaak opleveren. Vergelijken is ook niet altijd even simpel. De een verrekent de kosten voor kopen en verkopen van Crypto net even anders dan de ander. Toch waren die kosten voor mij niet het belangrijkste toen ik begon. Ik vond het best beetje spannend om me bezig te houden met internet-geld. Al die verhalen over het gevaar ervan en hoe je belazerd kon worden, waren onder mijn huid gekropen. Ik zocht dus vooral een betrouwbare partij, waarvan de kosten ook nog oké waren. 

Opa Bitcoin 

Voordat ik voor Bitvavo koos heb ik veel andere sites en apps voorbij zien komen. Niet per se als zijnde research, maar omdat mijn schoonvader helemaal into bitcoin was. Mijn kinderen noemen hem ook wel Opa Bitcoin. Hij heeft mijn vooronderzoek eigenlijk gedaan. Op een dag dat de zon nog scheen en de Bitcoin rond de €8000 stond, kwam hij langs. Hij had wat computerproblemen. In ruil voor de hand van zijn dochter ben ik sinds jaar en dag zijn systeembeheerder. Na een paar onnozele kliks deed de computer het weer en liet hij mij verschillende bitcoinbrokers zien. 

Nu ben ik wel wat gewend. Ik ken de ingewikkelde schermen van Bloomberg bijvoorbeeld. Maar waar hij allemaal mee kwam aanzetten was te ingewikkeld. Te veel knopjes. Te veel radertjes. Ik raakte overprikkeld, wilde afhaken, haalde koffie en toen ik terugkwam, logde hij in bij Bitvavo

Het leek er wel een oase van rust. Lekker overzichtelijk. Veel wit. Alles op een rijtje op één pagina. Als je inlogt zie je meteen hoe je ervoor staat. Ook zie je hoeveel tegoed je hebt dat je nog kunt inleggen. Dat bedrag vul je aan door geld over te maken vanaf je bank naar Bitvavo. Dat kan bijvoorbeeld ouderwets met iDeal.

Ben je ongeduldig van aard, net zoals ik, schrik dan niet. Het duurt even voordat het tegoed daadwerkelijk is bijgewerkt nadat je geld hebt overgemaakt. Soms duurt dat wel tot een minuut. Voor types zoals ik voelt dat als een eeuw. Zeker omdat ik in het begin nog bang was dat mijn geld zou verdwijnen in cyber space. Inmiddels weet ik: dat zit hier wel goed.

Kopen/verkopen

bitvavo

Heb je eenmaal tegoed staan bij Bitvavo,  dan kun je dat gebruiken om bijvoorbeeld Bitcoins te kopen. Maar er zijn veel meer digitale munten beschikbaar. De hele lijst staat op je beginscherm. Ik beperk me zelf enkel tot de Bitcoin. Wanneer ik daarop klik in mijn beginscherm, krijg ik een scherm met een grafiek te zijn. Daarin zie je de actuele koers. 

Je kunt op die plek inleggen. Oftewel: kopen. Het totale tegoed dat je hebt staan in Bitvavo staat in het klein, in het grijs, tussen haakjes. Onderin zie je ook wat de kosten zijn om te handelen met dat bedrag. Daar kunnen sommige brokers van ouderwetse aandelen nog veel van leren. Open en transparant.

Heb je al Bitcoin en wil je die verzilveren voor euro’s? Dan druk op je op verkopen. Dan zie je in het grijs het totale bedrag dat je hebt in Bitcoin. Ook bij verkopen gelden transactiekosten. Die staan ook weer onderin vermeld.

Veiligheid

Bitvavo heeft een geinig veiligheidstrucje. Als Bitvavo je een mailtje stuurt, dan herken je die aan een bepaalde tekst die je zelf hebt ingevuld. Dat is de zogenoemde Anti-Phishing Code. Zo weet je zeker dat een bericht van Bitvavo daadwerkelijk van Bitvavo is en niet van een partij die je coins probeert te stelen. Mocht er ooit een mailtje komen waar die code dus niet in staat, dan is het fake. Ik vind het briljant en snap niet waarom banken deze truc niet massaal overnemen.

LEES OOK: 3 (succes)verhalen van mensen die rijk werden met bitcoins

Wat zeker ook altijd wordt aangeraden is om je account goed te beschermen met een 2-Factor Authenticatie. Dat betekent inloggen en op een andere manier dat nog eens bevestigen. Dat kan in Bitvavo natuurlijk ook. Verder kun je alleen inloggen met apparaten die je bij Bitvavo hebt aangemeld. Ook dat geeft een veilig gevoel. 

Indruk maken

Leuk dat het er zo simpel uitziet. Maar als er vrienden komen wil je misschien wel een indrukwekkend scherm laten zien. Of je wilt gewoon jezelf even verliezen in alle details van je handelen. Dat kan in Bitvavo ook. Klik maar eens op ‘Geavanceerd’. Jouw makkelijke en overzichtelijke scherm verandert in een klap in een indrukwekkend overzicht met kleine cijfertjes en ingewikkelde grafieken. 

Kritisch puntje

Klinkt allemaal goed, toch? Heb ik er dan helemaal niets op aan te merken? Zeker wel. Ik zou graag meteen kunnen zien hoeveel geld ik in totaal heb ingelegd en wat de opbrengst is. Dat werk ik nu handmatig bij in een Excel-bestandje en dat voelt wel een beetje 2012. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!