Waar (en hoe) krijg je de meeste spaarrente over je spaargeld?

De spaarrente is overal laag. Toch kan overstappen je iets opleveren. Saskia vertelt je hoe.

De combi hoge inflatie en lage spaarrente is killing voor je spaargeld. Want alles om je heen wordt duurder (= hoge inflatie). Terwijl je spaargeld niet meegroeit (= lage spaarrente). Blijft dat zo? Dan kun je in de toekomst met hetzelfde bedrag minder kopen. Niet zo gek dus als je ontevreden bent over je spaarrekening. Toch stappen we niet massaal over naar een andere bank. Ik ook niet. Overstappen vind ik altijd een beetje eng. Maar dat betekent niet dat het zinloos is

Op zoek naar de hoogste spaarrente

De spaarrentes zijn al lange tijd heel erg laag. We zijn er inmiddels aan gewend. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger kreeg ik aan het eind van het jaar nog een paar honderd euro rentevergoeding. Dat was leuk meegenomen. Dat is nu wel anders.

Ook nu de rentes overal laag zijn, is het nuttig om spaarrekeningen te vergelijken. Er zijn verschillende vergelijkingswebsites, zoals Actuelerentestanden.nl en Spaarrente.nl. Daar zie je in één oogopslag het verschil in spaarrentes. En waar je de hoogste krijgt.

Verwacht geen spaarrentes van 5 of 6%. Want de spaarrentes zijn bij alle banken nog steeds erg laag. De hoogste spaarrente voor een gewone spaarrekening is op het moment van schrijven 0,35%. Dat lijkt misschien weinig als je ’t vergelijkt met 5%. Maar zet je het naast een rente van 0,01%, dan is het wel mooi 35 keer zoveel. Het is aan jou of je dat de moeite van het overstappen waard vindt.

Let op de kleine lettertjes

Met een hogere spaarrente wordt geld meer waard. Dat is mooi. Maar vaak zijn er wel voorwaarden. Ben je op zoek naar een hogere rente? Kijk dan goed naar het spaarproduct. Gaat het om een deposito? Of een vrij opneembare spaarrekening? De rente op een spaardeposito is vaak wat hoger. Maar dan zet je je geld wel een bepaalde periode vast. Die tijd moet je je geld kunnen missen. Daarbij geldt: hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente is.

Hogere spaarrente over de grens

In het buitenland vind je op dit moment hogere rentes. Maar blijf wel nadenken en ga niet blind achter ‘t hoogste rentepercentage aan. Sparen in het buitenland kan een prima keuze zijn. Mits je geld veilig is. Check daarom onder wel garantiestelsel de bank valt. Landen in de EU hebben een soortgelijke garantie als in Nederland: saldo’s tot € 100.000 per rekeninghouder, per bank, zijn beschermd.

Sparen buiten de EU? Let dan extra goed op. Zonder garantiestelsel kun je al je geld kwijtraken. Bijvoorbeeld als de bank failliet gaat. Daarnaast krijg je te maken met valutarisico. Dat zit zo: wanneer je spaart in een land dat geen euro heeft, zal je geld worden omgerekend naar de lokale valuta. Daalt die lokale munt in waarde? Dan krijg je minder geld terug dan je hebt ingelegd. Dat heeft te maken met de wisselkoers.

Waarom spaar jij?

Ik hoor om me heen regelmatig de uitspraak: “Sparen heeft geen zin, want je geld verpietert op de bank”. Ja, wanneer de rente niet meestijgt met de inflatie wordt geld minder waard. Toch is sparen nooit zinloos. Sparen doe je niet alleen om rente te ontvangen. Tenminste, ik niet. Ik spaar omdat ik een buffer wil hebben. En een hoge(re) spaarrente is een extra motivatie. Maar voor mij geen doel op zich. Dus ook met een lage spaarrente blijft ik gewoon door sparen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.