Waar Doet Ze Het Van: behind the scenes

De rubriek Waar Doet Ze Het Van? is iedere week smullen. Lekker meekijken in andermans portemonnee. Maar, krijg ik vaak de vraag: is dit wel echt? Om daar voor eens en voor altijd antwoord op te geven, laat ik Sasja vertellen. Zij doet voor mij de interviews die jullie iedere week zo massaal lezen.

Sasja is mijn reddende engel. Toen ik het echt te druk kreeg, nam zij de interviews voor Waar Doet Ze Het Van? van me over. Mensen melden zich aan via de site of reageren op oproepjes. Ik stuur de mail naar haar door en zij maakt een belafspraak met de vrouwen. Maar niet voordat ze een overzicht van hun financiën hebben gemaakt. Want waar dat geld vandaan komt en naartoe gaat willen we heel graag weten.

De rubriek wordt supergoed gelezen iedere week. Toch krijgen we eens in de zoveel tijd de vraag: Is het wel echt? Om daar nu eens mee af te rekenen, vroeg ik Sasja te schrijven over haar werk: het schrijven van de rubriek Waar Doet Ze Het Van?

Sasja: Een tijd geleden belde Renée. Of ik haar wilde helpen met het schrijven van de afleveringen voor de rubriek Waar doet ze het van? Ha, lekker ongegeneerd meekijken in het huishoudboekje van een ander. Hoe leuk is dat! Ik vond de opdracht tof, maar er was ook een heel klein beetje twijfel. Kunnen we wel genoeg mensen vinden? Waarom zouden ze mij mee laten kijken in hun kasboekje. En daarmee iedereen op het internet. Vertellen ze écht wat ze verdienen en hoeveel centen ze op hun spaarrekening hebben staan? Maar inmiddels weet ik beter. We hebben nog nooit een probleem met aanmeldingen gehad. Iedereen deelt heel open en eerlijk haar verhalen. Alleen de namen zijn niet altijd echt.  Die veranderen we nog wel eens. En dat mag. (Dat doen we overigens meestal op verzoek van manlief ;-)).

Inmiddels ben ik tientallen interviews verder. Ik sprak vrouwen over hun lage, gemiddelde of juist torenhoge inkomens. Ik sprak met ze over de manier waarop zij hun financiën regelen zodat ze hun dromen kunnen verwezenlijken. Maar ook hoorde ik verhalen van vrouwen die extreem hoge schulden hebben, in de bijstand of schuldsanering zitten en daar een positieve draai aan weten te geven. Keer op keer verhalen die inspireren. En laat ik daar nu net gek op zijn!

Hoe kom je toch aan al die mensen? Deze vraag krijg ik regelmatig. De meesten zijn volgers van PorteRenee.nl. Vrouwen die serieus bezig (willen) zijn met hun financiën en zoeken naar tips en inspiratie. Maar inmiddels komen ze ook uit mijn eigen omgeving. Ik ben vriendinnen, moeders op school en collega’s gaan polsen. En dan gaat het balletje rollen. Er zijn echt genoeg vrouwen die het leuk vinden hun verhaal te delen. Ik heb zelfs mijn twee beste vriendinnen – met wie ik doorgaans alles deel maar met wie ik nooit open over geldzaken sprak – geïnterviewd. Ik vond het verfrissend om hier ook eens met ze over te kunnen praten.


Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?
Ik kreeg deze vragen zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven.


Tijdens een interview komt het wel eens voor dat we praten over een onderwerp waar ik nog niet zo bekend mee ben. Zoals bij Saartje, die in de schuldsanering zit en mag sparen van haar vrij te laten bedrag. Ik wist écht niet wat dat was. Of Cora, die een combinatiekorting krijgt omdat ze werk combineert met de zorg voor haar kinderen. Die kende ik ook nog niet. Ik vraag om uitleg en vervolgens ga ik zelf ook nog op onderzoek uit voordat het verhaal op PorteRenee wordt gepubliceerd. Hoe zit dat met al die financiële regels? Ik kan zeggen dat ik sinds deze opdracht een stuk beter financieel onderlegd ben.

Toch roept er af en toe iemand dat we klinkklare onzin praten. Niet leuk. Al proberen we onze schouders op te halen. Soms gaat het te ver. Dan reageert Renée.  We werken hier zo hard voor, dat het niet tof is als iemand je in een hoek zet waar je niet thuis hoort. Er heeft wel eens iemand gezegd: ‘Blokkeer die mensen gewoon.’ Dat doen we dan weer niet. Er moet ruimte zijn voor ieders mening. Maar de financiën van een ander kunnen nu eenmaal heel anders zijn dan die van jou. En dat is soms verrassend, verhelderend of verwarrend, maar dat betekent niet dat het niet waar is.

Ik ben nog lang niet klaar met Waar Doet Ze Het Van. Er zijn nog genoeg vrouwen die anderen kunnen inspireren met hun geldzaken. Of verbazen of hun ogen kunnen openen. Wil jij mij vertellen over jouw financiële situatie? Stuur dan een berichtje naar hello@porterenee.nl. En je weet het nu: anoniem mag!”

Over Sasja

Sasja (46) is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur.  Ze woont samen met dochter Bloem en zoon Jippe in Doesburg. Tot een jaar of vijf geleden was ze best een big spender. Nu spaart ze en geeft ze haar geld veel bewuster uit. Aan dingen die ze echt belangrijk vindt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!