“Voorheen deed ik voor € 1000 per maand boodschappen. Nu moet ik daar álles van betalen.”

Petra (58) leidde tot twee jaar geleden een luxe leven. Goede baan, reisde de wereld over en kocht met gemak een Chanel-tas. Na de scheiding raakte ze in een klap alles kwijt.

“Ik ben graag met geld bezig en hou ervan om te weten waar ik aan toe ben. Zo was ik al in de tijd dat ik veel te besteden had. Toen om te kijken hoe ik van geld nog meer geld kon maken. Ik raakte alles kwijt en nu is het elke maand puzzelen hoe ik de eindjes aan elkaar moet knopen. Maar het lukt. En daar ben ik trots op.”

Hoe ben je in de bijstand terechtgekomen?

“In mei 2019 liet mijn ex-man me via WhatsApp weten dat ie een ander had en wilde scheiden. Mijn wereld stortte in. Van de een op de andere dag was ik niet alleen mijn man en gezin kwijt, maar ook mijn inkomsten. Ik was destijds al 25 jaar mede-ondernemer binnen zijn bedrijven. Hij heeft me zo de zaak en het huis uitgebonjourd. Ik was alles kwijt.

Alimentatie weigerde hij in eerste instantie te betalen, en hij blokkeerde me op de bank. Via mijn ex kon ik wel aan een (duur) huurhuis komen, waar ik nog steeds met onze jongste zoon (22) woon. Ik kreeg een burn-out en moest een bijstandslening bij de gemeente aanvragen om rond te kunnen komen. Die ben ik nu aan het terugbetalen.”

Want inmiddels komt er weer wat geld binnen?

“Ja, alimentatie gelukkig. Na een burn-out van bijna een jaar vond ik uiteindelijk ook weer werk. In de thuiszorg. Ongeveer 21 uur in de week, verdeeld over vier dagen. Het is fysiek behoorlijk zwaar, dit is het maximale wat ik nu kan en mag werken. Ik noem mezelf wel eens gekscherend een ‘veredelde werkster’. Ik sta letterlijk poep uit de pot te krabben bij mensen. Het fijne is wel dat ik elke vier weken betaald krijg. Meestal blijft er netto tussen de € 980 en € 1050 over.”

Van die € 1000 betaal je nagenoeg alles – op de huur na. Hoe doe je dat?

“Ik leef echt heel erg op de cent en houd alles bij. Je wordt creatief in grossieren en alles uitdokteren, van het goedkoopste telefoonabonnement tot de beste 2+2-aanbiedingen. Ik rijd een piepklein, zuinig autootje. Vorig jaar heb ik geïnvesteerd in een goede vriezer met A-label. Die zit afgeladen vol met ingevroren groenten. Vlees koop ik per 10 kilo in. Daar heb ik een speciaal adresje voor. En ik vries elk restje eten in.”

Je zoon is 22. Betaalt hij mee aan de huur?

“Nee, dat kan ik niet over m’n hart verkrijgen. We hebben wel een paar vaste afspraken. Zo haal ik elke week twee zakken chips voor het weekend. Dat is het qua lekkers voor de hele week. Meer kan ik niet betalen. Als mijn zoon zin heeft in pepernoten, dan betaalt hij dat zelf.”

Doe je nog wel eens leuke dingen?

“Door alles kwijt te raken, werd ik ook daar heel creatief in. Ik doe nu eens in de maand iets leuks met een vriendin die het ook niet breed heeft. Dan speuren we vooraf het hele internet af op zoek naar kortingsbonnen voor een dagje sauna bijvoorbeeld. Als ik rijd, splitten we de benzinekosten. En we bespreken vooraf wat onze budgetten voor zo’n dagje uit zijn.”

Over creatief met geld omgaan: heb je niet wat side hustles om aan extra inkomsten te komen?

“Vorig jaar heb ik m’n trouwring verkocht. En af en toe verdien ik een paar euro bij door wat oude spullen te slijten in Facebookgroepen. Laatst heb ik kritisch naar de voorraad kerstspullen gekeken en wat bladen met naaipatronen verkocht. Dat leverde toch weer een paar euro op hier en daar.” 

Je spaart elke maand € 100. Voor een specifiek doel?

“Elke euro die ik kan sparen, gaat naar mijn ‘alarmpot’. Een tijdje geleden deed m’n wasmachine raar. Het zweet brak me uit. Uiteindelijk heb ik ‘m gelukkig zelf kunnen repareren. Van die € 100 elke maand wil ik een goede buffer opbouwen. Mocht de wasmachine of m’n auto uiteindelijk toch stukgaan, dan kan ik een tweedehandsje kopen.” 

Wat is de belangrijkste financiële les die je geleerd hebt de afgelopen jaren?

“Ga zelf op onderzoek uit. Er zijn genoeg potjes waar je aanspraak op kunt maken, maar je moet er moeite voor doen. Zo kun je bij de gemeente in een aantal situaties aankloppen voor ‘bijzondere bijstand’. Je moet het maar net weten. Vriendinnen bellen me nu wel eens op met de vraag hoe ze een bepaalde geldsituatie kunnen oplossen. Dat vind ik heerlijk om te doen, een beetje ‘PorteRenee’ spelen.”

Maakt geld gelukkig?

“Tot op zekere hoogte. Het maakt je leven gemakkelijk, niet per se gelukkiger. Continu stress hebben of je wel rond kunt komen, is vreselijk. Vorig jaar had ik te veel uren gemaakt in de thuiszorg door wat invalwerk hier en daar. Viel er ineens een brief op de mat waarin stond dat ik een deel van mijn toeslag moest terugbetalen. Het ging om een paar honderd euro: een mokerslag. In zo’n geval maakt geld toch wel gelukkig. En ook voor de feestdagen zou het fijn zijn om het iets breder te hebben. Daar denk ik nu met samengeknepen billen aan. Cadeautjes doen we niet aan. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: de villa van mijn ex-man en mij staat te koop. Van de overwaarde krijg ik de helft.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!