“Voordat mijn salaris was gestort, had ik het in mijn hoofd al uitgegeven”

Waar doet ze het van? Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Liselotte, die het financiële roer omgooide waardoor ze meer kan sparen én kan aflossen op de hypotheek.

Waarom doe je mee met deze rubriek?

“Ik vind het inspirerend om verhalen van anderen te lezen. Ik ben zelf ook sinds een tijdje heel bewust bezig met onze financiën. Eerder geloofde ik het allemaal wel. De ommekeer kwam toen ik een nieuwe functie kreeg en fors meer ging verdienen. Nog voordat mijn eerste salaris was gestort, had ik het in mijn hoofd al uitgegeven. Maar toen besefte ik dat dat toch niet de bedoeling kon zijn. Ik besloot het anders te gaan doen. Ik verdiepte me in financiën, de hypotheek en zette alle vaste lasten in Excel. Nog steeds leven we lekker, maar wel veel bewuster waardoor we veel meer kunnen sparen dan voorheen en extra op onze hypotheek kunnen aflossen. We hebben drie hypotheekdelen en willen binnen acht jaar twee delen afgelost hebben.”

Welke uitgaven ging je dan bewuster doen?

“We geven minder geld uit aan boodschappen bijvoorbeeld. Rond de €800, inclusief spaarzegels. Dat is niet weinig natuurlijk, maar eerder was het nog veel gekker. Toen ging ik iedere dag na het werk even naar de winkel. Nu maak ik een weekmenu en doe ik op zaterdag de boodschappen. Dan ga ik naar de supermarkt, de slager, de kaasboer en de slijter. Of ik op deze post niet nog meer kan bezuinigen? Zeker, maar of ik dat ook wil? Niet per se.” 

Een Nederlands gezin met minderjarige kinderen is maandelijks gemiddeld €492 kwijt aan boodschappen

BRON: NIBUD

Deed je eerder vaak miskopen?

“Ik bestelde vooral kleding online. Was het niet naar wens? Dan was ik vaak te lui het terug te sturen. Nu koop ik vrijwel nooit meer online. Er zijn een paar leuke winkels in de buurt waar ik een paar keer per jaar mijn slag sla. In de uitverkoop.” 

Zijn er dingen die je nog lastig vindt aan de financiën?

“De variabele lasten vind ik soms nog wel lastig. Vorige maand bijvoorbeeld hebben we vrij impulsief een kippenhok gekocht. We dachten wel goed na over de impact van het houden van kippen, maar de financiële kant was geen onderwerp van gesprek. Maar erg is dat niet, want het geld is er en we sparen die maand dan gewoon wat minder.” 

Waar sparen jullie voor?

“We sparen privé, maar ook zakelijk. We wonen sinds vijfenhalf jaar in een oude woonboerderij waar we al voor zo’n €180.000 aan verbouwd hebben. Er staat nog één groot verbouwingsproject op het programma. Dat betalen we van de privé én van de zakelijke spaarrekening. Op die laatste rekening staat bijna €80.000.”

Jullie geven €500 per maand aan ‘leuke dingen doen’ uit. Wat vinden jullie leuk?

“We gaan graag een hapje eten of na een wandeling ergens wat drinken. Of naar de bioscoop met de kinderen. Tijdens de corona lockdown werd dat wat lastiger en hielden we geld over. Maar dat gaven we dan weer uit aan extra knutselspullen of een doos met spelletjes.”

LEES OOK: 5 tips om consuminderen te leren aan je kinderen

In verhouding geven jullie weinig geld uit aan vakanties. Waarom?

“We houden niet zo van vakantie. We gaan wel eens weg hoor, maar dan huren we een paar dagen een leuk huis op rijafstand. Bram gaat wel ieder jaar met vrienden op wintersport. Dat betaalt hij van zijn zakgeld. We geven onszelf allebei €325 maand zakgeld. Waarom? We vinden het een fijn gevoel om sommige uitgaven niet aan de ander te hoeven verantwoorden. Ik koop van mijn zakgeld bijvoorbeeld kleding en betaal er mijn eigen autootje van. En ik beleg.”

Beleg je veel?

“Ik beleg €100 per maand. Wel beheerd hoor. Ik heb weleens zelf belegd, maar ik was toen zo geobsedeerd door de koersen dat ik er slecht van sliep. Ik keek wel zeven keer per dag hoe het ervoor stond. En als het wat minder ging verkocht ik de boel weer. Niet handig natuurlijk. Beheerd beleggen geeft me rust.”

59% van de beleggers belegt zelfstandig.

BRON: AFM

Maakt geld gelukkig?

“Ik word er wel blij van. Ik ben me ervan bewust dat we het heel goed hebben. Geldstress kennen we niet. Als ik zie hoe zwaar sommige ondernemers het in deze tijd hebben, dan prijs ik mezelf echt heel gelukkig.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop