Natasja en haar gezin vangen twee vluchtelingen op: “We zijn nu met z’n negenen thuis”

Natasja (36) en haar man Remco (40) hebben vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot 15. En dan vangen ze ook nog vluchtelingen Natasha (39) en haar dochter Varya (2) op. Hoe doen ze dat financieel?

Wat mooi dat jullie twee mensen in huis hebben genomen.
“Meteen toen de oorlog in Oekraïne begon, hebben we ons aangemeld om mensen op te vangen. Sinds augustus wonen Natasha en Varya bij ons. Er zijn natuurlijk heel veel redenen om geen mensen in huis te nemen, maar we dachten: stel dat wij met onze kinderen moeten vluchten, hoe zouden we het dan vinden als we nergens welkom zouden zijn?”

Hoe gaat het nu?
“Hartstikke goed! Ze draaien eigenlijk gewoon mee in het gezin. We eten gezamenlijk en als we uitjes hebben gaan ze ook mee. Al doen we ook weleens iets zonder elkaar.

In eerste instantie ga je een contract met elkaar aan voor twaalf weken en daarna kun je stoppen of doorgaan. Wij hebben het nu al drie keer verlengd. Wat ons betreft blijven ze zo lang als nodig is, al kan dat natuurlijk nog heel lang zijn.

Ja, want in hun thuisland is het nog lang niet veilig.
“De situatie in Oekraïne is alleen maar verslechterd. Er is daar maar een paar uurtjes per dag elektriciteit en alle openbare voorzieningen liggen plat. Het besef dat deze situatie nog wel jaren kan duren begint er bij Natascha en Varya langzaam te komen. Zij dachten eerst dat ze binnen een paar maanden wel weer naar huis zouden kunnen. Maar ook als de oorlog voorbij is, is teruggaan heel moeilijk voor hen omdat Natasha van origine Russisch is. Het is de vraag of ze ooit nog het land in mag, ook al is ze getrouwd met een Oekraïner. Dat is natuurlijk heel treurig aan de situatie. Ondertussen zit haar man daar nog, hij mag niet weg.”

Hebben jullie genoeg ruimte thuis?
“Onze jongste kinderen hadden allemaal een eigen slaapkamer, maar die hebben ze nog niet nodig. Dus zo konden we een kamer vrij maken. Financieel hebben we het goed, we kunnen het ook dragen. Dat is de reden dat veel mensen afhaken, want je krijgt geen vergoeding voor de opvang. Terwijl je wel meer water gebruikt en je stookkosten omhoog gaan.”

Enig idee hoeveel je ongeveer kwijt bent aan twee extra personen in jullie huishouden?
“Aan de boodschappen ben ik € 35 per week meer kwijt, ongeveer. Qua stookkosten weet ik het niet precies, omdat we in dezelfde tijd volledig van het gas af zijn gegaan én we zijn overgestapt op een dynamisch contract. Maar we vermoeden dat het ongeveer € 75 per maand extra kost. “

Met z’n negenen gaan er vast ook een hoop boodschappen doorheen.
“We bestellen vijf dagen per week een maaltijdbox. Niet voor negen personen hoor. Ik bestelde eerst voor zes personen, maar de box is duurder geworden dus nu ben ik naar vijf personen gegaan. Daar koop ik dan nog wat extra dingen bij, zoals pasta, vlees of groente, anders is het natuurlijk te weinig. Voor de kinderen zet ik daarnaast snoeptomaatjes en paprika’s op tafel, daar zijn ze dol op.”

Wat slim! Hoeveel geld geef je gemiddeld uit aan boodschappen?
“Zo’n € 210 per week.”

Wow! Dat is niet veel voor negen personen.
“Ja, netjes hè? Daar zit ook nog dierenvoeding bij in. We hebben een grote hond, twee katten en een konijn. Die maaltijdboxen hebben echt het allergrootste verschil gemaakt. Wat een life hack is dat!”

Wat zijn andere grote kostenposten voor jullie?
“Onze kinderen sporten op hoog niveau. Maar ook school kost een boel. Er wordt van ze verwacht dat ze allemaal een laptop hebben. En dan niet het simpelste model, maar eentje van € 1600. Met verzekeringen en service vanuit school erbij komt dat neer op € 2200. Kleding is ook wel een dingetje. De oudste drie krijgen kleedgeld. Voor de jongsten krijg ik vaak mooie kleding van de kinderen van mijn zus. En dan hebben we een oppas, dat kost zo’n € 1800 in de maand, veel geld, maar dat is voordeliger dan de kinderopvang.”

Fijn dat jullie dat financieel kunnen dragen om twee mensen op te vangen. Wat doen jullie voor werk?
“We werken in het familiebedrijf, een zaak in de metaalbewerking. Ik werk in de logistiek en mijn man is directeur. Hij verdient net iets minder dan twee keer modaal en ik bijna één keer.

We zijn een goed verdienend gezin, maar de kosten zijn bij ons ook hoog. De energierekening was op een gegeven moment € 2100 per maand! Dat is gewoon heel veel geld en dan blijft er niet echt iets over om te sparen. Gelukkig zijn die kosten inmiddels wat lager. En we vinden het gewoon belangrijk om niet alleen met onszelf bezig te zijn, maar ook naar anderen om te kijken.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop