Vinted: dit zijn onze tips

In de Vinted-app kun je handelen in tweedehands spullen. We zochten uit hoe de app werkt en wat de plus- en minpunten zijn. En natuurlijk geven we tips.

Door Kasper

Sinds een paar weken heb ik een verslaving. Namelijk de app Vinted. Met Renée heb ik afgesproken dit jaar niets nieuws te kopen, we doen de No-buy New Year Challenge. De kringloopwinkels zijn dicht, dus zoek ik mijn heil ergens anders. 

Digitale kofferbakkenmarkt

Vinted is een soort digitale kofferbakkenmarkt. Je krijgt er in ieder geval hetzelfde hebberig gevoel van. Je struint (lees: scrolt) langs van alles en nog wat en het is allemaal even mooi. Dat komt omdat de app je voorkeuren onthoudt. Ik zoek geregeld op mijn favoriete merk Scotch & Soda. Zodra ik Vinted op mijn telefoon open, vliegen de broeken en shirts van dat merk me om de oren. En nog in de juiste maten ook. Dat komt omdat ik eerder heb aangegeven dat ‘32’ mijn broekmaat is. 

vinted

Vinted is in de basis niet veel anders dan wat we in Nederland al jaren massaal gebruiken: Marktplaats. Je voert een zoekterm in en kunt dan wat filters toevoegen, bijvoorbeeld je kledingmaat. Dit kan iets uitgebreider dan in Marktplaats, omdat Vinted in de oorsprong toch vooral gericht is op kleding. Dat is nog altijd zo, al kocht ik er laatst ook een puzzel voor mijn zoontje én een doucheradio voor onze nieuwe badkamer.

De deal sealen

Waar Marktplaats heel erg gericht is op onderhandelen, stuurt Vinted meer op de koop-knop. Daarmee sluit je zonder contact meteen de deal voor de vraagprijs. Dat is in veel gevallen prima, hoor. Ik ben superblij met de twee broeken die ik voor een paar euro kocht en waarover ik niet heb onderhandeld. Helemaal het geld waard. Maar als je wilt, kun je wel contact maken met de verkoper. Dat kan via de chatfunctie.

Wat ik jammer vind aan de app is dat je niet op locatie kunt zoeken. Het duurzame idee van de app is tof: dat gebruikte spullen nog een rondje mee gaan en iemand anders blij maken. Het zou nog duurzamer zijn als ik in mijn eigen omgeving kan zoeken, zodat ik mijn nieuwe aanwinst lopend of fietsend kan ophalen.

UPDATE: Je kunt wel op locatie zoeken. Daarvoor moet je de plaatsnaam als zoekterm invullen.

Met de Franse slag

Op Vinted wordt veel verkocht door Fransen. Deal gesloten? De aankoop maakt dan een lange reis, van Frankrijk naar Nederland. Niet zo duurzaam, lijkt mij. Wil je toch internationaal kopen? Kan. Vinted heeft een handige vertaalknop. Laatst heb ik gewoon in het Nederlands op een Franstalig bericht geantwoord en dat ging goed. Niks lost in translation.

Doorgaans ben ik niet zo van het kopen. Zeker niet nu we een No-Buy New Year hebben afgesproken. Het hele jaar schaffen we niets nieuws aan, maar tweedehands mag wel. Maar nu betrap ik mezelf er geregeld op dat ik in een verloren minuut op de app zit. Vinted werkt verslavend! Als Renée me hierop aanspreekt, heb ik meteen een paar smoesjes klaarstaan. Ik deel mijn smoesjes, omdat ik best weet dat ze onzin zijn. Meer consumeren is verleidelijk met Vinted, maar uiteindelijk niet de bedoeling. Deze drie smoesjes zijn valkuilen voor iedere Vinted-gebruiker:

Smoesje 1: ‘Ach joh, het kost toch niets’

Vinted

Nou het kost wel iets, maar weinig. Zelfs met verzendkosten erbij (vaak via budgetpartij Homerr) lach je je billen uit je tweedehands broek. Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt dat ik de nieuwwaarde op een aparte spaarrekening zet (min de kosten die ik werkelijk betaal). Dat doe ik niet alleen om mezelf te dwingen om uitsluitend te kopen wat ik echt nodig heb, maar ook omdat het me leuk lijkt om aan het einde van het jaar te zien wat ik heb overgehouden. 

Smoesje 2: ‘Het is duurzaam’

Klopt. Spullen krijgen een tweede leven. Dat is altijd mooi. Mijn kinderen zijn ineens erg into Samson. Je weet wel, die Vlaamse hond van Gert. Tegenwoordig is Marie (Gerts dochter) zijn baasje, maar dat terzijde. Voor mijn jongste zoon heb ik een paar weken geleden een Samson-boekje gevonden. Dat boekje gaat dus niet naar de afvaloven. Ik hoop dat mijn zoontje Bowie er blij mee zal zijn. Zal zijn ja, want het is nog steeds niet binnen. Via de app laat ik de spullen via Homerr bezorgen. Een bedrijf dat claimt duurzaam (en ook betaalbaar) pakketten te verzenden. Het duurt daarom wel even voordat je aankoop in de buurt is en je het kunt afhalen. Maar ze beloven wel dat je op deze manier, door bezorgingen te bundelen, tot 79% CO2-uitstoot per bezorgd pakket bespaart.

Smoesje 3: ‘Ach joh, ik zit alleen maar te gruen’

vinted

Dat is ook zo. Je kunt het zo gek niet bedenken, mensen willen van de mooiste spullen af. Zoals bijzondere schoenen. Het is niet zo dat ik die schoenen dan ook wil hebben. Maar ik vind het leuk om naar iets moois te kijken. Het is een soort digitale tentoonstelling. Let wel op dat je niet over je schermtijd heen gaat. Daarom leg ik mijn telefoon, en dus de Vinted-app, soms even in de keukenla. Zelfbescherming!

LEES OOK: “5 tips om je tweedehands spullen beter te verkopen op Marktplaats”

Conclusie

Als je weet wat je wilt kopen, is Vinted de perfecte app. Zeker wanneer je fan bent van een bepaald merk en je maat weet, is het makkelijk zoeken. Tik je bijvoorbeeld roze + jurk als zoekterm in, dan komt er zo veel op je af dat het zoeken naar een speld in een hooiberg is. Kleding kopen op Vinted is top. Als je kiest voor bezorgen met Homerr bespaar je het milieu en je portemonnee. Check wel even vooraf waar het dichtstbijzijnde ophaalpunt is. Voor praktische zaken en meubels vind ik Marktplaats nog altijd de nummer 1. Al is het maar omdat je spullen in je eigen omgeving kunt zoeken.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!