Deze 5 geldveranderingen maakten voor mij het verschil (en voor jou misschien ook)

Van alles wat ik deed om financieel vooruit te komen, hadden deze vijf veranderingen het meeste impact. Zeker nummer twee! Misschien helpen ze jou ook.

Nu gaat het financieel top met me. Ik woon in een afgelost huis, heb spaargeld achter de hand en een potje voor de studie van onze kids klaarstaan. Vroeger was dat wel anders. Ik gaf alles uit wat erin kwam en had op mijn dieptepunt € 40.000 schuld. Wat waren nou de veranderingen die het grootste verschil maakten voor mijn situatie? Nou, deze vijf.

Open een aparte rekening voor het afschrijven van je vaste lasten

Lange tijd had ik één bankrekening, waar mijn salaris op binnen kwam en waar ik alles van betaalde. Vaak genoeg gebeurde het dat ik lekker uiteten was geweest of had geshopt, waardoor er niet meer genoeg geld op mijn rekening stond voor het betalen van de vaste lasten. De huur kon bijvoorbeeld niet meer afgeschreven worden. Zo belandden er betalingsherinneringen op mijn deurmat. Om die te voldoen, boekte ik geld terug van mijn spaarrekening en ik verloor zo totaal het overzicht over mijn financiën. Ik was een jaar of dertig toen ik besloot dat voortaan anders te doen. Ik heb nu twee bankrekeningen: één voor mijn vaste lasten en één voor de meer variabele kosten, zoals boodschappen en leuke dingen doen. Hoe bont ik het dan ook maak, die vaste lasten kunnen áltijd betaald worden. En dat geeft rust.

Denk zelf na over wat je geld waard is

De eerste jaren van mijn volwassen leven deed ik dingen zoals ik dacht dat ik ze hoorde te doen. Ik gaf geld uit aan de dingen waar ik anderen geld aan zag uitgeven en maakte ongeveer dezelfde beslissingen. Inmiddels (heel wat jaren later) ben ik team ‘zelf nadenken en kijken naar je eigen situatie’. Een voorbeeld daarvan is mijn verzekeringspakket. Dat sloot ik jaren geleden over naar Deck. Deze verzekeringspartij biedt lagere premies aan in ruil voor een hoger eigen risico. Ik koos voor € 1.000 eigen risico per verzekering en zag mijn verzekeringspremie met 60% dalen. Omdat ik genoeg spaargeld heb, is dat voor mij een prima optie. En een slimme manier om te besparen. Iemand met € 0 spaargeld maakt deze keuze beter niet. Kijk naar je eigen situatie en wat daarin handig is.

Hoeveel zou jij besparen bij Deck? Check het hier.

Ga onderhandelen (en weet wat je waard bent)

Ik onderhandel over heel veel. In de jaren dat ik werkte als zzp’er, ging dat vaak over mijn vergoeding. En vaak genoeg kreeg ik daarin gelijk. Maar ik onderhandelde in mijn leven al over veel meer dingen. Over de offerte van een aannemer, bijvoorbeeld. Of ik vraag wat korting wanneer ik heel veel kleding, of meerdere elektrische apparaten, koop bij dezelfde winkel. Ik onderhandel bijna overal, behalve in de supermarkt dan. Onderhandel niet om het onderhandelen, maar alleen wanneer je oprecht vindt dat iets goedkoper zou moeten zijn. Krijg je niet wat je denkt dat juist is, koop het dan niet of ergens anders. Je bespaart jezelf daar écht veel geld mee.

Leer geld begrijpen

Mensen zijn het liefst zo min mogelijk met geld bezig. Je ontvangt het en geeft het weer uit. Misschien spaar je een beetje, maar dat is het wel. Terwijl er zoveel slimme dingen zijn om met je geld te doen, waardoor je er meer van krijgt. Bijvoorbeeld slimmer sparen door te kiezen voor een andere bank of deposito’s. Door te kiezen voor beleggen in plaats van oneindig doorsparen. Of wat dacht je van: zorgen dat je de toeslagen krijgt waar je recht op hebt? Of checken of je salarisstrookje wel klopt? Door meer te leren over geld en hoe dat werkt, krijg je meer zelfvertrouwen. En wordt het makkelijker om financiële beslissingen te maken die bij jou passen.

Kijk niet alleen naar uitgaven, ook naar inkomsten

Wat doen de meeste mensen wanneer ze financieel vooruit willen komen? Besparen! En dat is natuurlijk prima, zeker als je besparingen kunt doorvoeren die weinig pijn doen. Het schrappen van onnodige kosten, dus. Maar vaak wordt de andere kant van de medaille vergeten: inkomsten. Veel mensen denken dat ze geen invloed hebben op hoe hoog hun inkomsten is. Onzin! Niet alleen kun je onderhandelen over je salaris en veranderen van baan, er zijn tegenwoordig zoveel manieren om makkelijk wat extra te verdienen. Toen ik schulden af te lossen had, bespaarde ik fanatiek, maar ging ook extra werken om zo meer inkomsten te vergaren. En dat hoeft echt niet altijd bij je werkgever. Online wat extra geld verdienen is makkelijker dan ooit! Verdiep je er eens in, zou ik zeggen.

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek