Vier gouden tips van Warren Buffett

Adviezen kun je maar het beste aannemen van mensen die het goed voor elkaar hebben. Zij kunnens het weten, toch? Warren Buffet deelt niet alleen zijn rijkdom maar ook zijn kennis, graag. Hierbij vier van zijn adviezen, die je vooral niet in de wind moet slaan..

Ik vind het een fascinerende man, die Warren Buffett. Hij is een van de rijkste mannen van deze aardbol en is nog net zo zuinig als toen hij geen klapper had. Hij zegt dat dat een van de reden is dat hij zo rijk is geworden. Ik weet niet of ik het zo zou willen doen, hoor. Heb je dat geld eindelijk, kun je het nog niet over de balk gooien.

Lees ook: 22 geldregels die iedereen zou moeten volgen

Wat je er ook van vindt: hij heeft het wel goed voor elkaar. Hij deelt zijn geld gul met anderen en allerlei goede doelen. Ook zijn advies deelt hij. In de hoop dat mensen hun financien op orde krijgen. Zijn adviezen zijn vaak saai, net als hij eigenlijk is. Het zijn geen gouden tips over snel geld verdienen, want zo werkt het niet. Het gaat over vooruitzien en denken aan de toekomst. Lastig, I know, maar wel de juiste weg, als het aan hem ligt.

Ik presenteer je de vier sterkste adviesquotes van Warren Buffett:

‘Someone’s sitting in the shade today, because someone planted a tree a long time ago’
Veel simpeler worden beeldspraken niet. Vrije vertaling: iemand zit nu in de schaduw, omdat iemand een lange tijd geleden een boom plantte. Of tewel: denk vooruit. Doe wat nu nodig is om later te leven zoals je dat wilt. Het is niet het advies dat mensen graag willen horen. Het betekent dat je vooruit moet kijken, ook als die toekomst nog ver weg is. En dan is sparen, investeren of aflossen lastig. Want het lijkt allemaal nog zo’n ver van je bed-show. Ogen op de toekomst houden, is het advies van Buffett.

‘If you buy things you don’t need, soon you will have to sell things you need’
Als je dingen koopt die je niet nodig hebt, zul je uiteindelijk dingen moeten verkopen die je wel nodig hebt. Dat is wat Buffett zegt. Het is simpel. Je kunt geld maar één keer uitgeven. Of aan het één of aan het ander. Kies je voor wat je nu wilt maar eigenlijk niet nodig hebt? Dan moet je aan de andere kant inleveren. Ik vind het een mooie quote om je te motiveren weg te blijven van teveel materialisme en vooral: bezitdrang. Knoop dit in je oren en je gaat nooit meer naar de Action.

Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?

‘Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving’
Dit vind ik toch wel zijn allerbeste advies. Ook weer zó simpel. Spaar niet wat over is nadat je geld uit hebt gegeven, maar geef uit wat over is na het sparen. Zo doen wij het nu ook. We sparen meteen nadat er geld binnenkomt, zodat dat maar gebeurd is. Soms blijft er meer over, soms minder. Dat sparen zou leidend moeten zijn. Wanneer je het omdraait, blijft er nooit iets over om te sparen. Dan gaat ook hier in huis gewoon alles op.

‘I always knew I was going to be rich. I don’t think I ever doubted it for a minute’
Je hoort dit vaker. Dat succesvolle mensen zo ontzettend vastberaden zijn dat ze hun doelen gaan bereiken. Rijk worden is persoonlijk niet mijn doel. Wel financieel onafhankelijk. Dat betekent voor mij dat ik niet iedere dag of week hoef te werken om de rekeningen te kunnen betalen. Dat kunnen we bereiken door te sparen en te investeren en te leven van de rente en andere opbrengsten. Het is nog een lange weg, maar ik ben er vrij sterk van overtuigd dat het ooit lukt. Vooral omdat we er zo bewust en actief mee bezig zijn. Eye on the price. Dat is dan weer geen advies van Buffett, maar wel heel waar!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!