gemiddeld salaris Nederlander

Wat verdient de gemiddelde Nederlander eigenlijk?

Views 313

Natuurlijk is het interessant om te weten hoe ‘gemiddeld’ jouw salaris is! Ik zet de cijfers op een rij.

Door Saskia

“Hoeveel verdien jij?” Word je ongemakkelijk van deze vraag? Of gooi je zonder moeite je salaris open en bloot op tafel? De een doet er nogal geheimzinnig over. En de ander zegt gewoon waar het op staan. Het inkomen is vaak een gevoelig onderwerp. Ook tussen collega’s. Waarom is dat zo? Want stiekem willen we toch wel weten hoeveel de ander nu eigenlijk verdient. Vooral als hij of zij hetzelfde werk doet.

Modaal is niet gemiddeld

Jan Modaal. We kennen ‘m allemaal: de ietwat ouderwetse (bekende) Nederlander met het doorsnee inkomen. Het modaal inkomen gebruiken we als term voor het inkomen dat in Nederland het vaakst voorkomt. Dat wil zeggen, de meeste Nederlanders krijgen dit salaris elke maand op hun rekening gestort. Maar het modaal inkomen is niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen. Modaal ligt een stuk lager dan het gemiddelde. Dat komt omdat super hoge salarissen het gemiddelde flink scheef trekken. Het gemiddelde inkomen bereken je namelijk door alle inkomens bij elkaar op te tellen en de uitkomst te delen door het aantal Nederlanders.

Verdien je modaal of gemiddeld?

In 2020 was het modaal inkomen €36.500 per jaar inclusief vakantiegeld. Dit komt neer op bruto €2.816 per maand. Netto is dat ongeveer €2.245. Hoeveel de gemiddelde Nederlander in 2021 verdient, is nog niet bekend. De cijfers die wél bekend zijn, stammen uit het jaar 2018. Toen was het gemiddelde inkomen bruto €38.500 per jaar. In 2018 was het modaal inkomen €34.500. Zoals je ziet ligt het gemiddelde inkomen een stuk hoger dan modaal.

Voor de berekening van het gemiddelde inkomen worden alle Nederlanders meegenomen. Dus ook iedereen die niet werkt, maar een uitkering, AOW of pensioen ontvangt. Kijk je alleen naar de werkende Nederlanders? Dan was het gemiddelde inkomen in 2018 €44.000 bruto per jaar.

Inkomen per leeftijdsgroep

Hoeveel iemand verdient, hangt sterk af hoe oud hij of zij is. Twintigers verdienen bijvoorbeeld een stuk minder dan veertigers. Het gemiddelde inkomen kunnen we verdelen in leeftijdsgroepen. Ook deze cijfers komen uit 2018. Het CBS heeft nog niet alles geüpdatet. Het gemiddelde inkomen van 2021 kan dus hoger liggen.

gemiddeld salaris Nederlander
  • Tot 25 jaar verdient iemand gemiddeld €1.083 netto per maand
  • Tussen de 25 en 35 jaar is het gemiddelde inkomen €2.292 netto per maand
  • Van 35 tot 45 jaar ligt het netto inkomen per maand op €2.550
  • Een Nederlander tussen de 45 tot 55 jaar verdient gemiddeld netto €2.800 per maand
  • Het hoogste salaris vind je in de groep 55 tot 65 jaar: gemiddeld €2.825 netto per maand
  • Van 65 tot 75 jaar daalt het gemiddelde netto inkomen naar €2.425
  • Nederlanders van 75 jaar en ouder hebben een gemiddeld inkomen van €2.292 netto per maand

Het gemiddelde inkomen is berekend op basis van alle Nederlanders. Dus niet alleen de werkende mensen. Ook het inkomen uit een uitkering, AOW of pensioen telt mee.

Zo veel beroepen, zo veel inkomens

Niet alleen je leeftijd bepaalt hoeveel je verdient. Je opleidingsniveau, het type werkverband en de branche waarin je werkt hebben grote impact. Mensen in vaste dienst en zelfstandigen mét personeel en een hoge opleiding verdienen over het algemeen het meest. Maar dit verschilt natuurlijk ook weer per beroep. Zo levert werken in de delfstoffenwinning en financiële dienstverlening het meest op. Terwijl de horeca het laagste uurloon heeft. Wil je jezelf vergelijken met je leeftijdsgenoten? Kijk dan alleen naar de inkomens uit jouw beroepsgroep.

CHECK OOK:  12 geldtrends voor 2021

Onderhandelen over je salaris

Wat nu als je niet tevreden bent met je inkomen? Dan kun je altijd om meer vragen. Onderhandelen over je salaris is iets wat je niet dagelijks doet. Bereid je daarom goed voor en bepaal voor jezelf een bedrag dat je wilt hebben. Als je weet hoeveel iemand met hetzelfde werk gemiddeld verdient, heb je een mooi uitgangspunt. Veel van ons weten niet zo goed hoe ze een salarisonderhandeling aan moeten pakken. Ik vind dat zelf ook enorm lastig. Want wanneer is de timing goed? Wat nu als je baas nee zegt? Laat je niet leiden door angst, maar lees nu nog deze tips en tricks door om goed voorbereid te zijn.

Pas op voor vergelijkstress

Je vergelijkt jezelf met anderen. En ineens bekruipt je een licht gevoel van ontevredenheid. Ken je dat? Ik heb dat wel eens. Ik noem het ook wel vergelijkstress. Plotseling denk je dat je minder hebt of doet dan een ander. Terwijl je in feite verder niks weet over die ander. Laat je daarom vooral niet intimideren door deze gemiddelde inkomens. Het is maar een gemiddelde. Valt jouw inkomen een stuk lager uit? Maar word je hartstikke blij van het werk dat je doet? Dan ben je misschien wel rijker dan je denkt!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

 

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.