Passief inkomen. Kan dat wel echt?

Passief inkomen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Geld verdienen terwijl je er op dat moment niet voor werkt. Dat wil ik. Ik ga op een zoektocht naar een manier waarop ik kan relaxen terwijl er toch geld binnenkomt. Of kan dat helemaal niet?

Op zich ben ik niet lui. Niet wanneer ik iets mag doen wat ik leuk vind. Vind ik het minder leuk, zoals bijvoorbeeld het huishouden doen, dan ben ik heel lui. Extreem lui. Vraag het mijn man en de schoonmaakster maar eens. Toch klinkt geld verdienen terwijl je daar op dat moment niets voor hoeft te doen, wel erg aantrekkelijk. Passief inkomen, noemen ze dat. Ik lees er veel over de laatste tijd. Dat begon allemaal met het boek Een Werkweek van 4 uur, van Timothy Ferriss. Hij begrijpt hierin hoe zijn daadwerkelijke werk zo weet terug te dringen dat hij nog maar 4 uur per week hoeft te werken voor een geweldig inkomen. Ik las daarna verder. Bijna altijd beland ik op Amerikaanse websites waar mensen schrijven dat ze ‘s ochtends wakker worden, hun telefoon of computer pakken en even checken hoeveel ze tijdens het slapen om hebben gezet. Hoe cool is dat. Letterlijk slapend rijk worden.

Lees ook: Creëer meerdere stromen van inkomen

Passief inkomen is niet perse inkomen waar je helemaal niets voor doet. Vaak gaat het om de verkoop van producten die je één keer maakt en die je daarna oneindig kunt verkopen. Zoals bijvoorbeeld online ondernemers dat doen wanneer ze cursussen maken. Je werkt er één keer aan, zet ‘m dan op je site en verkoopt dezelfde cursus steeds opnieuw. Je wordt er tegenwoordig mee dood gegooid. E-courses. Meestal is de eerste gratis en daarna is het betalen. Niet dat er nou altijd zoveel te leren valt, het is vooral weer een ondernemer op zoek naar passief inkomen. Niet helemaal mijn manier.

Ik vraag me af of passief inkomen wel echt bestaat. Maken we elkaar niet gek? De meeste mensen die werkelijk passief inkomen genereren, doen dat alleen maar door te schrijven over passief inkomen. Genoeg mensen blijkbaar die geld uitgeven om ook te leren hoe je dat bereikt. Het is een soort positieve self fulfilling prophecy. Het is lucht. Het is gebakken lucht, misschien zelfs. Of het is gewoon ontzettend slim van deze mensen. Zo kun je het natuurlijk ook zien. Maar genoeg negatieve gedachten. Laat ik dan op zoek gaan naar een manier van passief inkomen die voor mij wel zou kunnen werken.

Ik vond twee manieren om passief inkomen te genereren die wel voor mij zouden werken.

= Aandelen. Daar zijn we eigenlijk al mee begonnen. Je investeert je geld in aandelen of fondsen, in ieder geval op de beurs, en dan is het de bedoeling dat dat groeit. Nu brengt dit wat risico met zich mee, maar wat in het leven niet, right? Nu is het ook niet zo dat je de volgende ochtend wakker wordt en opeens 1.000 euro rijker bent. Nou ja, tenzij je enorme bedragen belegt, maar al mijn rijke familieleden leven nog, dus dat gaat ‘m niet worden. (grapje, natuurlijk. Ik heb geen rijke familieleden :))

= Vastgoed

Ik heb volop dromen, maar een van de grootste is toch wel om ooit een appartement in de stad te kopen, dat op te knappen en te verhuren. Dat zou je passief inkomen kunnen noemen, wanneer het eenmaal verhuurd is. Eerst moet je vooral heel hard werken. En ook als de huurder erin zit, kun je niet 24 uur per dag op bed gaan liggen. Onderhoud zijn voor jouw rekening.

Voor beide manieren geldt dat je eigenlijk al geld moet hebben om meer geld te verdienen. Geld maakt geld. Dat is een financiële wet die al zo oud is als de weg naar Rome. Je vergroot wat je al hebt door er actief mee om te gaan. Maar als je niets hebt, valt er ook niets te verdubbelen of te vertienvoudigen. Helaas, pindakaas. Conclusie is dus eigenlijk dat je ook om passief inkomen te creëren, eerst moet sparen. Daar is ze weer. Ik weet het, het is mijn stokpaardje.

In de rest van de manieren om slapend rijk te worden, geloof ik niet zo. Ook die online goeroe die cursussen verkoopt, moet er keihard voor werken om gevonden te worden door zijn publiek. Laat je dus vooral niet gek maken door mooie verhalen. Bovendien: is het wel leuk om geld te verdienen terwijl je er niets voor doet? Ik ervaar dat geld verdienen pas écht tof is, juist wanneer je er keihard voor werkt. Juist wanneer je iets opzet wat helemaal van jou is, uit jou komt, zoals dat voor deze site geldt. En de hele dag in bed liggen? Dat is één dagje leuk, maar daarna word je er knetterdepri van. Hard werken vind ik persoonlijk veel leuker. Al lijkt het me ook wel tof om één keer in mijn leven ‘s ochtends wakker te worden en op mijn telefoon te zien dat ik 1.000 euro rijker ben.

Lees ook: Voor het eerst beleggen: 30% winst

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!