appartement, huis, verhuur, investering, investeren, verhuren, passief inkomen, porterenee, verdienen, voordelen, nadelen, hypotheek

Appartement voor de verhuur? Hoe dan?

Een appartement om te verhuren. Steeds meer gewone mensen, particulieren dus, met een flinke spaarrekening, besluiten hun geld daarin te investeren. Klinkt ideaal, is dat het ook? En hoe doe je dat dan financieel? 

Afgelopen week sprak ik een vrouw die van spaargeld een appartement kocht voor de verhuur. Ze ving er iedere maand 710 euro voor. Gewoon extra inkomen. Dat klonk zo fijn. Puur passief inkomen. Daar hoef je niets voor te doen behalve de boel onderhouden en zorgen voor een fijne huurder. Die had zij gelukkig gevonden. Een dame die er ook op langere termijn in zou blijven, netjes haar huur betaalde. Ze kende haar ouders goed, wel een fijn idee. Ze vertelde dat je die huurinkomsten niet op hoeft te geven voor de inkomstenbelasting. Je huis valt in box3, of tewel het is je vermogen. Maar je draagt dus geen geld af over je huurinkomsten. Al ben ik benieuwd hoe lang dat nog zo blijft..

Hoe dan ook: Ik zie mezelf dat ook wel doen, een eigen appartementje verhuren. Nu nog niet. Was ik maar zo rijk 🙂 Maar op termijn.

Lees ook: Ik heb al 30.000 euro gespaard voor een appartement

Ik weet dat dit idee ook leeft onder mijn lezers. Er zijn mensen die het al zover hebben geschopt, er zijn mensen die er net als ik van dromen en voor plannen, er zijn ook mensen die er weer van terug zijn gekomen. Die zo’n gelazer hebben gehad met huurders, dat ze hebben besloten hun passief inkomen op een andere manier te genereren. Daarom deel ik graag een artikel met jullie uit het FD. Het gaat precies hierover. Is zo’n appartementje voor de verhuur wel zo’n goed idee. Waar loop je tegenaan? En, een vraag die ik vaker heb gehoord: zijn de prijzen niet al te hard gestegen de laatste jaren, om nog een goede aankoop te doen. Koopjes zitten er anno nu niet meer tussen. Het antwoord in het stuk luidt:

In de grote steden hebben we de grootste sprongen nu wel achter de rug, denken experts. Rabobank verwacht voor heel Nederland volgend jaar nog een gemiddelde plus van zo’n 5 à 7 procent, waarbij vooral de prijzen in randgemeenten van populaire steden, zoals Schiedam, Rijswijk en Zaandam, nog behoorlijk kunnen stijgen. In de grote steden en zeker in Amsterdam kan het binnen nu en een paar jaar weleens omslaan, denkt woningmarkteconoom Christian Lennartz. ‘De koopprijzen zijn daar losgeslagen van de lokale inkomensontwikkeling, de groep die tegen zijn maximale leenbedrag aan loopt groeit fors. Als het zo doorgaat, is een prijsdaling goed mogelijk.’

Als investeerder kun je dus beter in de periferie (PorteRenee: randgebieden van grote steden) rondkijken? Niet per se, vindt Lennartz. Beleggen in vastgoed doe je voor de lange termijn, minimaal tien of vijftien jaar, en een tussentijdse tijdelijke prijsdaling doet geen pijn.

Het stuk beantwoordt nog een vraag die ik vaak hoor: Hoe doe je dat financieel? Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat een appartement voor de verhuur alleen wat oplevert wanneer je die voor 100% uit eigen zak kunt betalen. Dat lijkt mee te vallen, rekenen ze in het stuk voor. In het artikel gaan ze uit van een tweede hypotheek, maar die kun je niet zomaar krijgen:

De ideale optie is om het verhuurpand te bekostigen met een tweede hypotheek op je eigen woonhuis. Dat kan alleen als de eerste hypotheek (grotendeels) is afgelost. Voordeel van zo’n tweede hypotheek is dat je profiteert van de huidige lage hypotheekrente. Wel vervalt de hypotheekrenteaftrek als de lening niet is bestemd voor een huis dat je zelf bewoont.

Nog een reden om als een gek af te lossen, dus. We zijn wat dat betreft op de goede weg.

Lees ook: Beginnen met je hypotheek aflossen: een 10-stappenplan

Het stuk sluit af met een tip, om te voorkomen dat het iets minder voordelig uitpakt als je dacht:

Nog een tip: bereken op de site van de Huurcommissie of jouw appartement wel in de vrije sector valt. Blijkt het achteraf niet aan de voorwaarden te voldoen, dan kan de huurder een (veel) lagere huur eisen.

Lees het hele stuk op de site van het FD. Dit kan gratis als je een account aanmaakt, dat kan ook al door in te loggen met je Linkedin.

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!