Ooit was vegan eten voor de elite. Door hoge vlees- en zuivelprijzen is het nu dé manier om te besparen. We geven tips om zonder dierlijke producten lekker én gezond te eten.
Vegan eten werd ooit als duur gezien. Als iets wat alleen mensen met een goedgevulde portemonnee konden betalen. Die tijden zijn voorbij. In de eerste vier maanden van de torenhoge inflatie, steeg de prijs van vlees gemiddeld met 21%. Die van vleesvervangers met maar 2%. Zo werd vlees steeds duurder, terwijl de plantaardige variant van burgers en balletjes veel minder hard omhoog ging in prijs.
Vlees is duurder
En toen kwamen we vorig jaar op een punt waarop de vega versie goedkoper werd dan de dierlijke variant. In februari 2022 was kiezen voor een vleesvervanger in 44% van de gevallen goedkoper. Dat percentage groeit snel. Een paar maanden later was dat al 66%.
Minder kopen
Als iets duur is, kopen we het minder. Want ja, je kunt je geld maar één keer uitgeven. Logisch dus dat uit cijfers blijkt dat we na jaren van groei, nu eindelijk minder vlees gaan kopen. We kochten in 2022 6,5% minder vlees dan in het jaar ervoor. Het gekke is: ook vleesvervangers werden minder verkocht. Ook zo’n 6% minder. We hebben in Nederland blijkbaar (ondanks de hoge prijzen) nog altijd een voorkeur voor echt vlees. Daarvan gaat er 180 miljoen kilo over de toonbank, tenopzichte van slechts 10 miljoen vleesvervangers.
Goedkoopste optie
Wil je besparen? Dan is vlees laten staan de goedkoopste optie. Kant-en-klare vleesvervangers kunnen vrij veel zout bevatten, al wordt dat de laatste jaren beter. Maar ook qua voedingswaarde hoef je echt niet elke dag een vleesvervanger te eten. Wil je budget (en toch lekker) eten, dan zijn er veel betaalbaardere alternatieven voor dat dure vlees. Probeer bijvoorbeeld eens:
- Linzen. Wij zijn gek op linzen als vervanging van bijvoorbeeld gehakt. Onze kinderen eten ook gewoon lekker mee. Linzen geven je een vol gevoel, zitten vol vitamine en mineralen en meer groente eten is natuurlijk altijd goed.
- Tofu of tempeh. En dan zelf marineren. Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Het internet staat vol met simpele recepten om veel smaak te geven aan tofu en tempeh. Ze zijn trouwens gemaakt van sojabonen en zijn dus niet alleen vegetarisch, maar ook vegan.
- Betaalbare kazen. Nee, deze optie is niet vegan (sorry) maar wel vegetarisch. Kaas kan een prima alternatief voor vlees zijn. Maar dan kiezen we in deze dure tijden voor de wat betaalbaardere kazen, die veel smaak geven. Denk bijvoorbeeld aan feta.
- Kikkererwten. Deze groenten gebruikten we traditioneel niet zoveel in Nederland, maar het is zo lekker en veelzijdig. Je kunt er balletjes van draaien, roosteren in de oven zodat ze een bite krijgen, of gewoon door een soep doen.

Eieren
Ook andere dierlijke producten zijn extreem duurder geworden. Wat dacht je van eieren? Die zijn zo’n kwart gestegen in prijs. In Amerika hebben ze er zelfs een term voor bedacht: eggflation. Waarbij eieren een voorbeeld zijn van een alledaags product dat door inflatie (in combinatie met zaken als vogelgriep) in korte tijd extreem in prijs zijn gestegen. Een smakelijk, betaalbaar en veganistisch alternatief voor het ei is er nog niet. Maar in recepten kun je het ei best vervangen, bijvoorbeeld door betaalbare opties als:
- Bananenpuree
- Lijnzaad
- Sojamelk
- Kikkererwten water.
Hier lees je meer over bakken zonder eieren.
Dan zuivel nog
De kosten voor een pak melk of yoghurt gingen in 2022 al met 20% omhoog. Daar komt de inflatie van 2023 nog bovenop. En dus worden plantaardige alternatieven steeds aantrekkelijker. Havermelk is nog een paar tientallen centen duurder dan een gewoon pak melk. Als financiën ooit een reden waren om niet voor vegan of vega te kiezen, is dat argument ook binnenkort van tafel. De prijzen van zuivel (ook van kaas, trouwens) stijgen steeds verder. En wanneer de vraag naar plantaardige vervangers groter wordt, kunnen deze op termijn ook weer goedkoper aangeboden worden.