Vakantie na corona. Zo leg je een vakantiefonds aan

We hopen allemaal dat we snel weer op vakantie kunnen na corona. Nu is een mooi moment om daarvoor te gaan sparen. Ik geef spaartips die helpen.

Ik kan al wegdromen bij het idee. Op een strandbedje in de branding van een wit strand. De kinderen spelen om me heen met zand, emmertjes en water, terwijl ik lekker van de zon geniet. Het is voor de meeste van ons een tijd geleden dat we van zo’n scenario hebben mogen genieten. Natuurlijk kan ik dat gemis wel relativeren. Er zijn ergere dingen. En toch mis ik het. Zodra het veilig weer kan, zou ik graag een paar weken met mijn man en kinderen naar de zon afreizen.

vakantie corona

Ik zal niet de enige zijn die daarvan droomt. Vakantie kost geld en dus is het slim om op tijd te beginnen met sparen. In deze tijden ook best een positief plan. Ik word er in elk geval blij van. Even niet kijken naar wat er allemaal niet kan, maar naar wat er (hopelijk snel) wél kan.

Ik geef je 8 tips om het spaarpotje voor die heerlijke reis vol te krijgen.

Tip 1

Bepaal van tevoren wat je vakantie mag gaan kosten. Pas als je weet hoeveel geld je nodig hebt, kun je een plan gaan maken. Zoek alvast op wat een ticket ongeveer kost en een hotel ter plaatse. Reken ook geld voor eten en drinken en leuke dingen doen. Door precies te weten wat de vakantie gaat kosten, kun je een concreet spaarplan opzetten.

Tip 2

Wanneer zou je op vakantie willen? En wanneer zou het voor jou ook goed voelen? Het is een beetje gissen, maar toch. Wanneer je een moment bepaalt, kun je uitrekenen hoeveel geld je per maand moet wegleggen om dat doel op tijd te bereiken. Stel je hebt €2.000 nodig voor jullie droomvakantie. Je hoopt over negen maanden te kunnen vertrekken. Dan is de som simpel: €2.000 / 9 = €222,22 per maand. Je kunt deze rekensom ook gebruiken om te bepalen hoeveel je uit kunt geven. Stel dat je weet dat je maximaal €150 per maand kunt wegzetten en je weet ook dat je over negen maanden wilt vertrekken, dan kun je uitrekenen hoeveel je maximaal kunt uitgeven. De som wordt dan: €150 x 9 = €1.350

Tip 3

Spaar je vakantie in delen bij elkaar. Dat doen wij altijd. Het houdt ons gemotiveerd en het is gewoon leuk. Je hebt eerder al opgezocht wat je vlucht/reis kost, je verblijf en eten en drinken. Maar misschien heb je ook al een excursie gezien die je graag wilt doen. Je kunt deze onderdelen van je vakantie nu los van elkaar bij elkaar sparen. Dus eerst die excursie van €100, dan de kosten voor de reis van €600 enzovoorts. Zo voorkom je dat je in één keer een groot bedrag bij elkaar hoeft te sparen en daardoor gedemotiveerd raakt.

Tip 4

Heb naast je vakantie niet te veel andere spaarpotjes en spaardoelen lopen. Als je vijf dingen tegelijk bij elkaar probeert te sparen, gaat het niet zo hard. Liever spaar je nu even alleen voor die vakantie en daarna bijvoorbeeld weer voor dat nieuwe bed. Ook dit is beter om je motivatie hoog te houden. Je bent ook meer gefocust op dat ene doel.

LEES OOK: Bespaartips voor op vakantie (10x)

Tip 5

Spaar het bedrag dat je volgens je eigen berekeningen maandelijks kunt sparen automatisch. Stel een automatische incasso in waarbij dat bedrag iedere maand vanzelf naar je spaarrekening over wordt gesluisd. Dit maakt sparen niet meer een optie elke maand. Het is iets wat gewoon een feit is en steeds weer gebeurt. Dat is alleen maar goed.

Tip 6

Om sparen harder te laten gaan, kun je natuurlijk op andere dingen besparen. Spit je vaste lasten eens door op zoek naar kosten die lager kunnen of misschien helemaal weg kunnen. Gooi het bedrag dat je hiermee maandelijks bespaart bovenop je automatische incasso. Zo ga je lekker!

Tip 7

Denk bij alles wat je koopt aan je reis. Wil je €100 uitgeven aan kleding? Je weet dat je er ook die toffe excursie van kunt doen. Wat is je meer waard? Ook bij kleinere bedragen werkt dit. In Thailand kun je voor €10 euro met je hele gezin lekker eten. Zou je het dan nu in Nederland wel uitgeven aan die bruisbal waar je vijf minuten plezier van hebt? Door die link te blijven leggen, zet je uitgaven van nu in een ander perspectief. Je kiest makkelijker voor het grote doel dat iets verder weg is, dan de korte bevrediging van iets kopen nu.

Tip 8

Geen bespaar- of spaartip, maar het gaat je wel helpen om je spaardoel te bereiken: praat veel over de vakantie waar jullie voor sparen. Denk erover, fantaseer hoe je aan het strand ligt. Des te levendiger je doel is, des te groter de kans dat je het volhoudt om het te bereiken.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!