Alles in de uitverkoop na de feestdagen: zo profiteer je ervan

De feestdagen zijn voorbij en dus liggen winkels vol met aanbiedingen. We geven je tips om daar je voordeel mee te doen.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over inslaan na de feestdagen.

Vraag van deze week: “Met korting eten en drinken inslaan na de feestdagen, ik heb je er wel eens over gehoord. Hoe doe je dat? En hoe houd je het goed?”

Antwoord van Minke: “Na de feestdagen moeten de producten uit de kerstcollectie de deur uit. Eerst ruimte maken voor de producten voor oud en nieuw en dan voor de saaie januarimaand. Maar nu eerst dus de oude feestdagen artikelen, die kun je nu namelijk goed scoren met hoge korting! 

Weggooien is zonde

Kijk ten eerste (dit geldt trouwens altijd) naar de verse producten. Deze gaan als eerste over de datum en dus moet de supermarkt daar het eerst van af. Ze worden meestal volgens het normale ‘systeem’ afgeprijsd en anno 2020 verschilt dat nog wel eens. Zo heeft Albert Heijn de 35% kortingsstickers, maar werkt Jumbo weer met veel hogere afprijzingen. Bij Lidl kun je veel eerst met 30% korting scoren en daarna voor €0,50. Dus wat een goede prijs is hangt echt ontzettend af van de winkel waar je bent. Het is wel de moeite van het kijken waard. Dat kan je heel veel besparen!

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus

Houdbare producten

Net zo goed als de verse producten verschilt de behandeling van houdbare producten ook per winkel. Soms krijgen houdbare producten ook gewoon dezelfde stickers geplakt als de verse producten, andere winkels zetten gewoon alles bij elkaar met een bordje erbij met daarop 50% korting, 1+1 gratis of bijvoorbeeld een vaste prijs zoals €1,00 of €0,50 per product. Je kunt er niet blind vanuit gaan dat je item x in deze uitverkoop kan scoren. En van sommige dingen is de kans groter, maar ik scoorde dus een keer Tony’s chocoladeletters voor €0,50 per stuk. Ja dat was geluk hebben.

Houdbaarheidsdatum

Op de verse kerst producten die je uit de uitverkoop haalt staat waarschijnlijk een ‘gebruiken tot datum’ en die is waarschijnlijk binnen één of twee al aangebroken. Dat is niet erg want de meeste producten zijn dan nog prima te eten of in te vriezen. Dat geldt  trouwens ook veel (voorgesneden) groenten, hoewel daar soms op staat dat het er niet geschikt voor is. Staat er op een verpakking van vlees of vis dat het niet geschikt is om in te vriezen? Dan is dit waarschijnlijk al een ontdooid product en is het gevaarlijk voor je gezondheid om het weer opnieuw in te vriezen en te ontdooien.

De datum op andere producten is waarschijnlijk een ‘tenminste houdbaar tot datum’. Dit houdt in dat de kwaliteit van het product tot dan wordt gegarandeerd, daarna kan deze minder worden. Vaak is deze datum op feestproducten ergens tot in de zomer het jaar erop. Je kunt dus nog lang genieten van je favoriete kerst producten.

LEES OOK: Deze looproute in de super scheelt je geld

Wat je echt moet kopen in de kerstsale

Niet alleen eten en drinken gaat na de kerst in de aanbieding. Ook van alle andere kerst voorraad moeten de winkels af. Het is dan ook hét moment om een nieuwe kunst kerstboom, lampjes of ballen te kopen. Maar juist ook andere dingen. Kerstbalhaakjes sloeg ik zelf bijvoorbeeld al een aantal jaar geleden in grote getale in met korting. Niet omdat dat die €0,80 nu zo’n groot gat slaat in mijn budget, vooral omdat ik daar (als ik het jaar erop mijn boom weer wil opzetten) niet speciaal naar de winkel hoef voor haakjes. Ook servetten en inpakpapier zijn nu mega goedkoop. Dus vraag je alvast af wat er dit jaar allemaal op is gegaan. Koop dat alvast voor volgend jaar en bespaar de helft of meer…”

Lees hier alle vragen aan Minke

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek