Uitvaartverzekering: wel of niet slim?

Een uitvaartverzekering. Heb je die nou nodig of is het zonde van je geld? We zochten het voor je uit.

Mijn man kreeg een uitvaartverzekering mee toen hij de deur uit ging. Zijn vader had al die jaren de premie betaald en nu mocht hij dat zelf gaan doen. Daar zat de tiener van destijds niet zo op te wachten, maar oké. Hij liet de automatische incasso op zijn naam zetten en betaalde nog jarenlang premie. Tot hij op een dag een helder moment had en dacht: is dat eigenlijk wel handig?

Hij pakte de polis erbij, sloeg aan het rekenen en besloot dat de verzekering voor hem niet gunstig genoeg was. Hij liet de verzekering premievrij maken. Dat betekent dat wat je hebt opgebouwd, blijft staan, maar dat je vanaf dat moment geen premie meer betaalt. Dat was aantrekkelijker dan het opgebouwde geld uit te laten keren.

Soms is een uitvaartverzekering nadelig

Er is één situatie waarin een uitvaartverzekering wat mij betreft niet nodig is: wanneer je genoeg spaargeld hebt om een uitvaart mee te betalen. Een uitvaart kost al snel tussen de €8.000 en €10.000. Dan doe je niet eens iets geks.

Wist je dat binnenkomende facturen voor de uitvaart door erfgenamen bij de bank kunnen worden ingediend? De bank zal dan zorgen dat die betaald worden. Je blijft dus niet met onbetaalde rekeningen zitten als de erfenis nog niet afgerond is en jij nog niet bij het geld kunt. Ik ga er dan even vanuit dat er genoeg geld op de rekening staat. Verzekeringen zijn oorspronkelijk bedoeld om risico’s af te dekken die je zelf niet kunt dragen. Dat kun je in de dit geval wel. Dus lijkt verzekeren me niet nodig.

Wanneer is een uitvaartverzekering wel slim?

Toch kan een uitvaartverzekering voordelig zijn, ook als je genoeg spaargeld hebt. Als je het geld voor de uitvaart op een spaarrekening hebt staan, krijg je daar nu zo’n 0% rente over. Als je ook nog eens vermogensbelasting betaalt, wordt dat spaarbedrag steeds minder waard. Zonde! Dat kan een reden zijn om toch voor een verzekering te kiezen. Daar betaal je die belasting niet over, tot een verzekerd bedrag van ruim €7.000.

Niet genoeg spaargeld

Heb je sowieso niet genoeg spaargeld om je eigen uitvaart te betalen? Dan is het wel zo sociaal voor je achterblijvers (partner, kinderen, misschien ouders) om het financieel te regelen. Dat kun je doen met een uitvaartverzekering. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Bij sommige ben je verplicht om de uitvaart af te nemen bij de uitvaartorganisatie van de verzekeraar, bij andere partijen krijgen nabestaanden gewoon een bedrag op de rekening gestort waarvan ze zelfs zelf mogen bepalen of ze het wel aan de begrafenis willen uitgeven.

LEES OOK: 3 dingen waar je op moet letten als je een erfenis krijgt

Kijk goed naar het verzekerde bedrag. Kijk niet alleen naar de startpremie, maar ook naar hoe de premie zich ontwikkelt naarmate je ouder wordt. Gaat die omhoog of blijft-ie gelijk? En hoe staat dat bedrag in verhouding tot wat je uiteindelijk krijgt uitgekeerd?

Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Denk bij elke verzekering vooral goed na over of jij of je nabestaanden ‘m echt nodig hebben.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek