Treeske en haar gezin leven één jaar lang van €85 per week

Treeske (28) woont samen met haar man en twee kinderen (3 en 10 maanden). Sinds september 2020 heeft Treeske een streep gezet door alle losse uitgaven: ze leven als gezin één jaar lang van €85 per week.

“Ik werk sinds juli 2020 als bewindvoerder. Met deze baan help ik mensen met lichamelijke en/of psychische problemen of problematische schulden. Ik had eerder nog geen ervaring met weinig inkomen of schulden, dus besloot ik deze challenge te doen, zodat ik mij beter kan verdiepen in de situatie van mijn klanten. Ik wilde graag voelen hoe het is om de week door te komen met een klein bedrag. Op deze manier kan ik mijn klanten nóg beter adviseren. Per week geven wij als gezin €85 uit. Wij doen hier boodschappen van bij de supermarkt, kopen luiers voor de kleine, cadeautjes voor vrienden en familie, gaan naar de kapper en doen leuke dingen. Tenminste, voor de lockdown.”

Waarom dit bedrag?

“Mijn klanten, die meestal in de bijstand zitten, krijgen volgens de Nibud-norm €50 per week. Voor elk persoon in het gezin krijgen zij €10 extra. Wij wonen met zijn vieren, dus volgens de Nibud-norm krijgen wij €80. Omdat veel van mijn klanten wekelijks naar de voedselbank gaan, hebben wij voor onszelf €5 per week extra gerekend. Wij leven dus met zijn vieren voor €85 per week.” 

Hoe gaat het met de challenge?

“We zijn 7 september 2020 begonnen en het gaat ons redelijk goed af. Het is één keer compleet mislukt: rond kerst en oud en nieuw. Een lastige periode, omdat door de chaotische drukte van de feestdagen het overzicht compleet weg was. Ik ging steeds weer ‘even naar de winkel’. Op deze manier tik je al snel het bedrag aan.”  

Hoe pak je deze challenge aan?

“Ik maak op maandag een planning voor de boodschappen. Ik kijk eerst wat we die week éxtra nodig hebben. Denk aan luiers of cadeautjes. Dit schrijf ik eerst op. Vervolgens kijk ik hoeveel geld er overblijft voor de boodschappen. Ik haal mijn boodschappen eigenlijk altijd bij Lidl en Albert Heijn. Deze routine herhaal ik vervolgens elke week. Ik spaar ook nog koopzegels bij Albert Heijn. Dat zit ook bij onze €85 inbegrepen. Dus we sparen er zelfs nog een beetje mee. Van dit geld doen we leuke dingen. Zo willen we graag naar de dierentuin zodra dit weer kan.”

Wat doe je nu anders dan voorheen?

“Ons eetpatroon is flink veranderd. Zo eten we veel minder vlees. We aten eerst altijd op vrijdag friet van de snackbar, in het weekend broodjes van de bakker en op zondag soms een borrelhapje en een wijntje. Deze dingen doen wij niet veel meer. We eten redelijk gezond, heel af en toe haal ik eens een chocoladereep. Het is omschakelen en dat is soms best lastig. Ik heb regelmatig de neiging om toch even naar de winkel te gaan om wat lekkers te halen.”

Sprokkel je weleens?

“Je kunt natuurlijk een beetje geld van de week erop ‘pikken’ en dit eerder gebruiken, maar dat is niet verstandig. Ik heb dat eerder gedaan, maar zo blijf je bezig. Er is namelijk altijd wel een reden om al eerder het geld uit te geven, dan red je het niet. Deze week is bijvoorbeeld een vriendin van mij jarig, vorige week mijn broertje, dan zijn de luiers weer op en soms koop je toch een krat bier. Je kunt je beter aan het bedrag houden, anders houd je op een gegeven moment niets over.”

Wat kun je als tip meegeven voor mensen die ook van dit bedrag leven?

“Heel goed plannen en vooruitkijken, dat is het allerbelangrijkste. Ik koop bijvoorbeeld redelijk ‘prijzige’ cadeautjes voor mijn familie, ik wil ze niet lastigvallen met mijn challenge. Voor cadeautjes ben ik vaak wel €20 kwijt, het is dus belangrijk dat ik weet wanneer ik een bepaalde week minder te besteden heb. Maar soms koop ik op voorhand cadeautjes: zo vond ik laatst bij Lidl een leuke cactus voor maar €0,25! En verder: houd het leuk voor jezelf. Wij halen onze friet op vrijdag niet meer bij de snackbar, maar kopen dit bij de supermarkt en gebruiken onze airfryer. We zijn nu maar €1 kwijt. Minder lekker, maar zo houden we onze momentjes wel.”

LEES OOK: Rijk worden: deze realisatie over geld helpt

Wat heb je nu al bespaard?

“Voorheen deden wij alleen onze boodschappen voor €80 tot €100 per week, en dan reken ik luiers, cadeautjes en alle extra’s niet mee. Ik weet niet hoeveel ik precies heb bespaard met de boodschappen, maar het is wel een hoop. Helaas maar waar: onze auto ging laatst kapot. Er is dus geen geld meer over, maar dat hebben we wel mooi gecompenseerd.”

En als de challenge klaar is?

“Ik denk dat wij na 7 september 2021 nog wel boodschappen doen voor €85, maar dat we daarnaast een bedrag bewaren voor leuke dingen. Zo besparen we veel en hebben meer ruimte om leuke dingen te doen.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!