“Toen we terug kwamen van onze reizen, stond er nog maar €150 op onze rekening”

Renée (36) en Joris (40) reisden twee jaar lang met hun hippiecamper door Europa. Na twee jaar was het geld op. Nu zijn ze weer op reis. Dit keer spaarden ze meer en blijven ze langer weg.

“Het zaadje om langere tijd op reis te gaan werd geplant tijdens onze backpackreizen door Azië. Onderweg kwamen we reizigers tegen die een paar jaar de tijd hadden. Wij hadden vier weken en dat voelde als veel te kort. Het begon te kriebelen. Dit wilden we écht heel graag. Na veel rekenen en praten besloten we ervoor te gaan. In 2015 kochten we een hippiecamper voor €3.500, verkochten ons huis en zegden onze banen op. Mega ingrijpende stappen, natuurlijk.”

reizen sparen

Met hoeveel geld gingen jullie op pad?

“We hadden ongeveer €50.000 gespaard voor onze reis. Maar er bleef maar de helft over omdat we ons huis verkochten met verlies. Dat kan je je in deze overspannen huizenmarkt nauwelijks meer voorstellen, maar in 2015 was de huizencrisis nog duidelijk voelbaar. Natuurlijk was het jammer dat we zoveel geld moesten afrekenen, maar de €25.000 die we nog hadden was genoeg om twee jaar lang te kunnen reizen.”

Onderweg nog wat centen verdiend?

“Joris is marketingmanager en had als digitale nomade onderweg geld kunnen verdienen, maar dat deed hij bewust niet. Dan draait de reis toch om werk en mis je de vrijheid die het Van Life juist zo bijzonder maakt. Is het 30 graden en wil je naar een mooi baaitje? Dan ben je toch verplicht om achter je laptop te kruipen. Dat wilden we niet. Wel deden we vrijwilligerswerk. In ruil voor werk mocht ons busje gratis op het terrein staan en kregen we eten en een slaapplek aangeboden. Zo bespaarden we geld. We zorgden voor paarden in Frankrijk, werkten in een ezelopvang in Spanje, pasten op honden en klusten aan een huis in Portugal. En op Sicilië maakten we appartementen in een agriturisme zomerklaar en hielpen we mee in de cactuskwekerij van de familie. We zijn nog steeds bevriend met een aantal families die we zo leerden kennen. Die zoeken we binnenkort weer op.”

Jullie hadden €1.000 per maand te besteden. Was dat een beetje te doen?

“Ja, we hadden inderdaad ongeveer €1.000 per maand nodig. Dat geld ging op aan diesel, eten en natuurlijk aan verzekeringen. Voor staanplaatsen betaalden we vrijwel nooit. In veel Europese landen zijn er plekken waar je legaal kosteloos mag staan. En er zijn veel restaurantjes waar je gratis op hun parkeerplaats mag overnachten als je daar een hapje eet. Wij aten lekker en sponsorden tegelijkertijd de lokale horeca. Win-win dus.”

Na twee jaar was het geld op. Balen?

“Na twee jaar waren we platzak. Er stond nog een schamele €150 op de rekening toen we Nederland weer binnen reden. Dat was zeker balen want we waren nog lang niet klaar met reizen in ons busje. Eenmaal terug gingen we meteen weer volop aan het werk. Joris als marketingmanager bij een bierbrouwerij en ik als persoonlijk begeleider bij een organisatie die mensen ondersteunt met een beperking. En we huurden een kleine woning. Drieënhalf jaar gaven we weinig uit en spaarden keihard. Want we wilden weer op reis. En dit keer twee keer zo lang.”

Waar bespaarden jullie in die periode vooral op?

“Op van alles. We richten ons huisje volledig in met spullen die we kochten bij de kringloop of kregen van mensen die ze wegdeden. Ik kocht een auto voor €750 waar ik zonder problemen drie jaar in reed. En tijdens de sale kochten we kleding. Een hapje eten buiten de deur deden we alleen als we wat te vieren hadden. Eerder gingen we soms wel drie keer per week naar een restaurant, maar dat was vooral gemak. De boodschappen deden we zo goedkoop mogelijk. We gingen naar een budgetsupermarkt en hielden de aanbiedingen goed in de gaten. Ik werd steeds creatiever in het maken van maaltijden met producten die we nog hadden. Iedere week hadden we kliekjesdag. Joris vond dat af en toe wel lastig, maar wist waar we het voor deden. Je wordt echt creatiever als je geld wil besparen. In plaats van een betaald dagje uit bijvoorbeeld maakten we een toffe wandeling of hike. Of we gingen er met ons busje op uit. Dat kost bijna niets en echt, je komt op verrassend mooie plekken.”

 Hoeveel hadden jullie uiteindelijk voor deze tweede reis gespaard?

“Iets meer dan een halve ton. We hebben lange tijd iedere maand €1.000 apart gelegd en het laatste jaar leefden we op één salaris. We zouden het deze keer niet altijd redden met €1.000 per maand. We wilden dit keer verschillende plekken zien en daar moesten tickets voor gekocht worden. Ook reserveerden we budget voor reparaties aan ons busje. Die heeft al 235.000 kilometer in de wielen. En stiekem hopen we op wat donaties. Op onze site travelcrazy kun je alles over onze avonturen lezen. Mensen die dat leuk vinden kunnen een litertje diesel voor ons busje doneren.”


Waar bivakkeren jullie op dit moment?

“We vertrokken begin september en op dit moment zijn we in Griekenland, op de Peloponnesos. Daar waren we tijdens onze vorige reis ook, maar nu blijven we langer. We rijden maximaal 65 kilometer per dag en maken plannen voor hooguit een week. We willen deze keer meer tijd nemen om te genieten van de vrijheid. Gisteren hadden we een relaxte dag in een bijzonder baaitje en vandaag gaan we naar de Rock Pool, een minder bekend stukje natuurschoon in Griekenland, maar gratis. We bezoeken ook wel toeristische trekpleisters, zoals het Olympia Museum, maar dan gaan we vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag. Dan mag je vaak gratis of voor een paar euro naar binnen en heb je het rijk bijna voor jezelf.”

Nooit eens ruzie wanneer je 24/7 samen bent en in een busje woont?

“Onze relatie wordt alleen maar leuker. Natuurlijk heb je wel eens een meningsverschil, maar als je goed naar elkaar luistert en blijft communiceren is dat helemaal geen issue. En we pakken af en toe ook even onze eigen ruimte. Dan ga ik alleen wandelen of een thee drinken in een dorpje. Of gaat Joris iets voor zichzelf doen. Maar we vinden elkaar ook gewoon heel leuk en zijn graag samen. Anders moet je zo’n avontuur ook niet aangaan.”

Renée en Joris zijn te volgen op Facebook en Instagram: @travelcrazy.nl

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!