Wil je groener leven en daarmee ook nog eens geld besparen? Kan. Hoe je dat doet lees je in het boek Dit is een goede gids. Ik las het en deel mijn lessen.
Door Kasper
Ik ben voor jullie in het boek Dit is een goede gids gedoken. Het heeft als ondertitel: voor een duurzame lifestyle. Onlangs is er een herziene versie van uitgekomen. Die heb ik niet. Want heel duurzaam heb ik een ouder exemplaar uit 2017 tweedehands op de kop getikt. Een boek over duurzaamheid dus. Dat gaat over milieu, arbeid, maar ook over geld. En in dat laatste zijn we bij PorteRenee natuurlijk het meest geïnteresseerd. Je komt er al snel achter dat bewuster met geld omgaan ook te maken heeft met bewuster leven.
Duurzaam is niet duur
Ik noem het maar bewuster leven, want als je het boek openslaat, lees je meteen dat ‘duurzaam een rotwoord is’. Groen, ethisch of fair zijn volgens schrijfster Marieke Eyskoot betere woorden. Waarom? Duurzaam is namelijk niet duur en dat doet het woord misschien wel vermoeden. Je betaalt misschien wel meer voor een duurzaam product. Maar goed spul verdient zich terug. Duurzaam gaat langer mee. Een voorbeeld heb ik nu aan. Drie jaar geleden kocht ik mijn spijkerbroek. Die broek ziet er nu niet veel anders uit dan toen die broek uit de winkel kwam. De kwaliteit is beter. De prijs was wel hoog: €170. Als ik voor een goedkoper product was gegaan, had ik elk jaar een nieuwe moeten kopen. In het boek staat dan ook de tip om je niet te veel te laten verleiden door de grillen van de mode. Kies bijvoorbeeld een tijdloze tas. Bezuinig er dan ook niet op.
Shoppen krijgt een heel andere dimensie. Je kijkt met andere ogen in een winkel. Volgens het boek wordt winkelen eigenlijk veel leuker. Je laat je minder leiden door wat wordt opgelegd, je denkt zelf meer na over wat je leuk vindt en je koopt misschien minder, maar je krijgt wel meer waar voor je geld.
Wat betekent goedkoop?
Goedkoop betekent niet dat het weinig kost, maar vooral dat iemand anders de prijs betaalt. Dat is misschien wel de mooiste boodschap van het boek. Bij te goedkope producten – denk mode, schoenen, speelgoed – moet er iemand of iets tekort worden gedaan. Bijvoorbeeld de aarde of werknemers in lagelonenlanden. Zoals in het boek staat: ‘duurzame producten zijn niet duur, de gangbare zijn te goedkoop’.
Kleine wasjes overslaan
Het boek is een feest der herkenning als je al een beetje bezig bent met duurzamer leven. Maar je kunt nog veel leren. Na het lezen van dit boek heb ik besloten de wasdroger weg te doen. Drogen kan ook aan een rekje. Over wassen gesproken: misschien moet ik de kleine wasjes voortaan overslaan. De wasmachine verbruikt 20 procent van je totale watergebruik en zeven procent van je totale energierekening. Ik voel alweer een besparing aankomen. Mijn okselhaar moet ik scheren en de deospray vervangen door zoutkristallen. En dit jaar gaan we kamperen. Tenminste, daar moet ik Renée nog van zien te overtuigen.
Tot slot nog een aardigheidje dat ik als man leuk vond om te lezen. Volgens Dit is een goede gids kunnen vrouwen vooral leren van mannen. Qua kleding is er voor mannen minder keuze. Dat komt omdat ze minder kopen. Dus wordt er ook minder gemaakt. De mannen zijn dus goed bezig. Het is maar dat je het weet.
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!