Besparen op je energierekening. Hoe doe je dat? Moet je verwarming ‘s nachts uit of juist niet? Water koken in een waterkoker of op het fornuis? Een kenner legt uit hoe je 15% bespaart op je energierekening.
Ik woon in een huis met energielabel G. We vielen voor dit jaren ‘30 huis nog voordat we de brochure goed door hadden genomen. En ja, daar stond het keurig in. Voorlopig energielabel: G. We hadden al eerder in een huurhuis gewoond met datzelfde label. En we wisten: dat is niet alleen koud, maar ook duur. Dus proberen we op allerlei manieren te besparen op ons energieverbruik en daarmee op de rekening die we daarvoor krijgen.
Lees ook: Ook duurzaam: 18 maanden geen kleding kopen.
Hoe doe je dat? Besparen op je energierekening? De meningen verschillen daar over nogal. Dus besloot ik mijn vragen (en die van jullie) voor te leggen aan een Theo, expert bij Greenchoice. Die partij kende ik vooral van de groene stroom maar ze weten dus ook een hoop van het verduurzamen van je huis en besparen op je rekening.
Is besparen de eerste stap in verduurzamen?
“Wat mij betreft wel. Verduurzamen betekent ook minder gebruiken. Die eerste stap kun je doen zonder enige financiële investering. Dat is ook fijn.”
Waar begin je met besparen?
“Ik zeg dan meteen: bij verlichting. Verlichting is ongeveer 10% van je verbruik. Ik zie nog veel gloeilampen bij mensen thuis. Die zorgen voor een flink verbruik omdat ze warm worden. Van de energie die ze gebruiken, gaat 95% op aan de warmte. Dat is zonde. Dus allemaal vervangen voor led-verlichting, zou ik zeggen. Dat kost één keer geld maar verdien je snel terug. Als je echt wilt besparen, zul je jezelf daarna ook andere gewoontes moeten aanleren. Geen lampen aan overdag, uitdoen wanneer je een ruimte verlaat. Dat maakt ook een enorm verschil. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het voor veel mensen nog niet. Denk ook aan je buitenverlichting. Die staat vaak overdag onnodig aan. Maar ook ‘s nachts kun je je afvragen of het nodig is.”
Ik denk daarna meteen aan de verwarming..
“Ja, het huis verwarmen is verantwoordelijk voor het grootste deel van de rekening. Mensen hebben vaak een idee bij hoe ze daarop kunnen besparen, maar dat klopt niet altijd. Als je huis redelijk geïsoleerd is, is het het meest zuinig om een constante, redelijke lage temperatuur te kiezen. Laag noemen we tussen de 17 en 20 graden ongeveer. Zo voorkom je dat je pieken krijgt, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt of wanneer je wakker wordt. Die pieken kosten echt veel energie, dus die wil je voorkomen.Je hoeft ‘m dan ‘s nachts dus ook niet uit te zetten. Bij goede isolatie blijft de warmte van overdag goed hangen en hoeft je verwarming dus niet voortdurend te werken om die temperatuur te bereiken. Deze tactiek is het beste voor vloerverwarming én radiatoren. En verder: gewoon een trui aantrekken in plaats van meteen aan die thermostaat gaan draaien. Dat vind ik echt niet meer dan normaal.”
En als je huis zo lek als een mandje is?
“Dan ontkom je niet aan die pieken, bijvoorbeeld als het buiten koud is. Probeer wel die constante, redelijke lage temperatuur aan te houden, wanneer je zo min mogelijk energie wilt gebruiken. Je kunt ‘m dan ‘s nachts iets lager draaien, omdat je niet wilt dat de verwarming ‘s nachts moet loeien om op temperatuur te blijven. Zeg naar bijvoorbeeld 17 graden. Als je ‘m dan na het opstaan naar 18,5 of 19 graden draait, is het verschil niet al te groot en de piek dus ook niet.”
Je verwarmt in huis natuurlijk ook water. Heb je daar bespaartips voor?
“Sommige mensen houden van een loeiheet bad. Als je dat een paar keer per week doet, zie je dat echt terug op je rekening. Iets minder warm is ook goed. Liever een douche nog dan een bad, tenminste als je er geen half uur onder gaat staan. Een douchetimer kan helpen, omdat je vaak zelf weinig gevoel heb bij hoe lang je doucht. Vijf minuten is echt lang genoeg om fris en schoon te worden.”
Maar je verwarmt niet alleen je bad- of douchewater.
“Nee. Wat dacht je van je vaatwasser? Probeer eens een wat kouder programma. En ook je wasmachine hoeft niet altijd op 60 graden te wassen. Kijk eens wat het resultaat is bij 30 graden of zelfs bij 20 graden. Als je dan toch hete wasjes wilt draaien, draai dan kortere wasjes. Je hoeft echt niet iedere keer het uitgebreide programma van 3 of 4 uur te draaien. Met de wasmiddelen van tegenwoordig kan dat best minder.”
Hoe zit het met koken?
“Kook je water vooraf even in je waterkoker voordat je het in een pan op het vuur zet. Je verliest op een gasfornuis veel warmte aan de omgeving. Dat is in de gesloten omgeving van de waterkoker veel minder. Dat kan dus schelen. Als je een Quooker hebt, kun je die ervoor gebruiken. Deksel op de pan, ook een besparing.”
7 tips
Lees hier de 7 tips die Greenchoice geeft om te besparen op je energie. Die van het deurtje van de oven, had ik nog niet eerder gelezen.

Als je dit allemaal fanatiek gaat doen, hoeveel kun je dan besparen op je energierekening?
“Dat hangt af van hoe verspillend je voor die tijd was, natuurlijk. En hoe streng je dit nu doorvoert. Maar gemiddeld kan het zo 15% schelen. Dat is zo’n 200 tot 300 euro per jaar per huishouden. Als je dat vanaf nu ieder jaar zo doet, loopt dat flink op.”
Dit artikel is een samenwerking met GreenChoice. De inhoud is voor 100% van mij. Word via deze link nieuwe klant bij Greenchoice, gebruik kortingscode PORTE2020! en ontvang een welkomstkorting van 140 euro.