Tips om het gesprek over geld aan te gaan

Zeg, hoeveel verdien jij eigenlijk? Een normale vraag, maar waarschijnlijk krijg je een antwoord als: gaat je niks aan. Praten over geld blijft ongemakkelijk. Daarom deel ik manieren om het geldgesprek aan te gaan. Met je (nieuwe) partner, een vriendin of wie dan ook.

Door Chantal

Om de een of andere reden is het not done om iemand te vragen wat-ie verdient. Over geld praten blijft een dingetje. Het is vaak ongemakkelijk. Waarom, dat mag Joost weten. We praten liever over het weer dan over geld. Terwijl ik liever over geld praat dan over het weer, want money talks. En weet je? Een geldgesprek is onvermijdelijk. Iedereen komt weleens op het punt dat het moet, praten over geld. Denk: salaris, met je (nieuwe) partner, ouders, vrienden (wie betaalt nu het rondje, of zeg, betaal je dat Tikkie nog?). Dus. Ik deel 5 tips om een gesprek over geld te beginnen.

Wat wil je bereiken?

Het ene geldgesprek is moeilijker dan het andere. Geld lenen, loonsverhoging, geld terugvragen. Dus mijn eerste tip: bedenk goed wat je wilt bereiken met het gesprek. Wil je iemand vragen te investeren in je bedrijf? Wil je met je partner praten over jullie uitgaven (kom ik zo op), of een gezamenlijke rekening openen? Vind je dat je een loonsverhoging verdient? Houd je vriendin haar geld altijd in haar zak en ben jij degene die de koffietjes afrekent (en er vervolgens maar niet over begint, want ja, om nou een Tikkie te sturen van €4?). Kortom, wat is je doel? Weet wat je wilt, schrijf het desnoods op. Dan ben je al halverwege.

Houd het casual

Eigenlijk zou praten over geld de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Is nog niet zo. Helaas. Het helpt om niet rechtstreeks over geld te beginnen, maar een beetje casual. Dus met een omweg. Zodat het lijkt alsof je ’toevallig’ op het geld-onderwerp uitkomt. Dus:

  1. Vind een ingang. Misschien kijk je een tv-programma over geld, ik noem maar wat: Uitstel van Executie. Of desnoods zeg je: ik heb op PorteRenee gelezen dat… Et voilà, je hebt een ingang.
  2. Zoek verbinding. Zit je vriend of vriendin misschien in hetzelfde schuitje? Vraag zoiets als: “Heb jij dat ook weleens?” Of: “Vind jij het ook vervelend dat…”
  3. Houd het dichtbij: vertel iets over de auto die je afbetaalt, die stapel rekeningen op je bureau. Zorg dat de ander zich kan inleven, zich er iets bij kan voorstellen. Vervolgens betrek je het op jezelf.

Oefen je openingszin

gesprek over geld

Vind je het lastig om uit je woorden te komen, oefen dan je eerste zin. Bijvoorbeeld als je om financiële hulp moet vragen. Kan zijn dat je over een drempel moet. Een openingszin zou kunnen zijn:

  • Ik wil graag over iets praten en ik denk dat het voor ons allebei interessant kan zijn.
  • Ik wil graag met je over een investering praten. Maar eerst wil ik weten hoe jij daarover denkt.
  • Ik denk dat we verschillen over dit onderwerp, toch wil ik er even met je over praten.
  • Of gewoon direct: Ik heb je hulp/advies/mening nodig. Heb je even voor me?
  • Zorg dat het geen eenrichtingsverkeer wordt. Jullie moeten beiden wat inbrengen, ja ja, een gesprek heet dat.

Over het onderwerp salaris staat er genoeg op PorteRenee.

Geld en je nieuwe partner

Daar is-ie dan: je nieuwe partner. Jullie zijn aan het daten en het klikt. Tijdens zo’n romantisch diner voor twee vraag je niet direct: “Zeg, hoeveel verdien je eigenlijk?” Je wordt dan waarschijnlijk bestempeld als golddigger. Maar als je erover nadenkt is het helemaal niet zo’n gekke vraag. Helemaal als het serieuzer tussen jullie wordt, je gaat samenwonen of een huis wilt kopen, is het is belangrijk dat jullie financieel op een lijn zitten. Daarom, tip: Wacht niet te lang, begin het gesprek vroeg. Hoeft echt niet tijdens de eerste dates. Maar stel, jullie wonen samen en de aanmaningen komen binnen, want je partner is vergeten de rekeningen te betalen, dan lopen de emoties misschien wel hoog op. Dat is dus te laat. Je wilt dat moment voor zijn. Dus. Een goeie openingszin is: Wat zou je doen als je de loterij wint? Het antwoord zegt namelijk veel over iemand. Nog een voorbeeld: vertel waarvoor je spaart. Dus je doel. Ik wil die wereldreis maken. Of: ik wil zo snel mogelijk hypotheekvrij zijn. Of: ik wil een huis kopen. Ik heb een studieschuld.

Vervolgens kun je samen doelen stellen. Dit schept een band. Je kunt simpel beginnen met sparen voor een weekendje weg.

Bespreek hoe je bent opgegroeid, ook financieel. Het zegt veel over hoe iemand geld ziet en ermee omgaat. Zelfstandig of verwend? Kent iemand de waarde van geld?

Ten slotte: wat wil je weten? Stel de vraag! Het ijs is gebroken, dus ik zou zeggen: vraag alles wat je wilt weten. En wees zelf ook open.

Nog altijd ongemakkelijk? Haal een artikel aan dat over geld gaat, of hoe stellen met hun financiën omgaan. Laat je inspireren. Het praat nou eenmaal makkelijker met voorbeelden van hoe anderen, of andere stellen met geld omgaan.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.